| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

QRA-berekenen? Doe het goed!

Begin: 
vri 8 apr 2016 09:00
Eind: 
vri 8 apr 2016 17:00
Je hebt behoefte aan een professionele collega, die samen met jou de ingevoerde parameters controleert en de finesses van de berekeningen met Safeti-NL kent. Je vraagt je af: is mijn aanpak juist? Kan de analyse eenvoudiger?

De sectie EV organiseert cursusdagen voor de beginnende en gevorderde risico-analist. De cursus is gericht op professionals die de cursus (of vergelijkbaar niveau) bij het RIVM hebben gevolgd en nu in de dagelijkse praktijk QRA's opstellen en/of controleren. Je hebt behoefte aan een professionele collega, die samen met jou de ingevoerde parameters controleert en de finesses van de berekeningen met Safeti-NL kent. Je vraagt je af: is mijn aanpak juist? Kan de analyse eenvoudiger?

Het maken van een kwantitatieve risicoanalyse (QRA) vormt de basis van het externe veiligheidsbeleid. Gezien de vele ontwikkelingen op dit vlak, is permanente educatie een van de pijlers van de professional. Doe je dit niet, dan dreigt in de waan van alledag de kwaliteit achteruit te gaan. Zo heeft een goede QRA een vaste uitkomst, maar worden rekenfouten in berekeningen niet altijd opgemerkt. De cursus sluit aan bij de VTH-kwaliteitscriteria 2.1 voor externe veiligheid.

De 2-daagse cursus 'QRA-berekenen? Doe het goed!' spijkert u helemaal bij. Doelgroep zijn professionals die minimaal één QRA hebben opgesteld. De VVM wil een platform bieden voor deze vragen en op de cursusdagen kun je je specifieke vragen (en ervaringen) kwijt.

Cursusdagen zijn 8 april en 22 april 2016.
Kosten 2-daagse cursus (excl. BTW, incl. lunch) VVM leden € 1395,- en Niet-leden € 1495,-
Meer info:vvm.info

Locatie: 
VVM bureau
Arthur van Schendelstraat 800
Utrecht, Utrecht
 

Nationale Milieudag 2015: Echt Innoveren

Begin: 
don 11 jun 2015 10:00
Eind: 
don 11 jun 2015 17:00
Regelmatig komen er allerlei 'duurzame' innovaties in het nieuws, technologisch, maatschappelijk of een combinatie van beide. Mooi natuurlijk, maar zetten al die vindingen voldoende zoden aan de dijk om de grote maatschappelijke vraagstukken van de 21e eeuw op te lossen?

Economische groei overdekt met een duurzaam sausje werkt niet. De som van alle innovaties lijkt volstrekt onvoldoende om het einddoel – een wereld verlost van hardnekkige milieuproblemen – echt dichterbij te brengen. Het is hoog tijd dat we wakker worden uit die droom.

Onder het motto ‘wie is er bang voor het grotere plaatje’ gaat de Nationale Milieudag 2015 op 11 juni 2015 dieper in op deze ongemakkelijke waarheid. Centraal staat wat er écht nodig is om de belangrijkste milieuvraagstukken de wereld uit te helpen. Denk aan een energievoorziening zonder impact op klimaat en gezondheid, voldoende voedsel voor iedereen zonder aantasting van de biodiversiteit en grondstoffenbeheer zonder de voorraden uit te putten.

Locatie: 
Utrecht Science Park (de Uithof)
Heidelberglaan 1
Utrecht, Utrecht
 

Aanmelding gestart voor opleiding "MVO: geef leiding aan de verandering"

Begin: 
woe 4 mar 2015 (Gehele dag)
Eind: 
din 10 mar 2015 (Gehele dag)
De opleiding start op 27 maart a.s.

Een MVO actieplan opstellen en implementeren en binnen 9 maanden de investering van de opleiding terugverdienen? Dat kan via de opleiding "MVO: geef leiding aan de verandering". Een uniek aanbod waarbij de kennis en ervaring intern (binnen de eigen organisatie) wordt ontwikkeld en verankerd en meteen toegepast. Voor meer info: info@ssentia.nl

Locatie: 
Festina Lente Loon, Drenthe
 

Start opleiding: MVO - geef leiding aan de verandering

Begin: 
vri 27 mar 2015 (Gehele dag)
Eind: 
vri 27 mar 2015 (Gehele dag)
MVO vraagt versnelling en verbinding. Ondernemen met evenveel aandacht voor het milieu, de mens en de maatschappij. En altijd gericht op een verantwoorde 'opbrengst'. Deze praktijkgerichte opleiding van 9 maanden (twee dagdelen per maand) stelt de deelnemer én het deelnemende bedrijf in staat om leiding te geven aan de verandering die MVO inhoudt.

Vanuit de eigen praktijk binnen een regionale netwerk. Vanuit een theoretisch kader, aangevuld met gastcolleges (o.a. van Harm Post, directeur Seaports en Jan de Jeu, vice-voorzitter College van Bestuur RuG), intervisie en coaching wordt deelnemer intensief begeleidt bij het leren integreren van alle facetten van MVO in de eigen praktijkcontext. Een opleiding voor de ondernemer, ervaren staffunctionaris of adviseur die het verschil wil maken.

Deze opleiding is uniek omdat de opgedane kennis direct wordt toegepast. De opleiding is een co-creatie tussen Ssentia Development en de MVO stichting AssenvoorAssen. Het mes snijdt aan twee kanten: de deelnemer (van het deelnemende bedrijf of instelling) leert MVO te benaderen vanuit het perspectief van integrale opbrengst, in plaats van algehele kostenpost. Het deelnemende bedrijf krijgt gedurende 9 maanden intensieve begeleiding (via de deelnemer) bij het opstellen en implementeren van een MVO actieplan. Het formuleren van meetbare MVO doelstellingen gaat leiden tot kostenbesparing, terugdringen van verspilling en slimmere vormen van samenwerken. De belofte van de opleiding is dat de investering in tijd/geld binnen een jaar wordt terugverdiend.

Locatie: 
Festina Lente
Balloërweg 7
Loon, Drenthe
 

Student ontmoet werkveld | Uitreiking Rachel Carson Milieuscriptieprijs

Begin: 
don 20 nov 2014 17:00
Eind: 
don 20 nov 2014 18:30
De genomineerden van de Rachel Carson Scriptieprijs presenteren hun onderzoek. Vervolgens gaan zij met de zaal in gesprek over hun onderzoek en de relevantie hiervan voor het werkveld. De prijs wordt uitgereikt aan de beste WO-masterscriptie en HBO-bachelorscriptie.

Uitreiking Rachel Carson Milieuscriptieprijs
Tijdens een feestelijke bijeenkomst op 20 november presenteren de genomineerden van de Rachel Carson Scriptieprijs hun onderzoek. Vervolgens gaan zij met de zaal in gesprek over hun onderzoek en de relevantie hiervan voor het werkveld. De voorzitter van de jury reikt uiteindelijk de prijs uit aan de beste WO-masterscriptie en HBO-bachelorscriptie. Doe mee!

De VVM wil met deze prijs grotere bekendheid geven aan de onderzoeken die studenten aan hogescholen (HBO) en universiteiten (WO) rond milieu en duurzaamheid uitvoeren.

De genomineerden van de Rachel Carson Scriptieprijs zijn:

WO:
Alexandros Glias – The ‘Donor skelet’. Designing with reused structural concrete elements; TU Delft.
Cirsten Zwaagstra – The contribution of soil sealing in urban private gardens to runoff and urban heating; Rijksuniversiteit Groningen
Luc F.M. van Summeren – Investigation possible mismatches in deep retrofitting projects. An analysis of mismatches occurring the design-, construction- and in-use phase in Dutch deep retrofitting projects; Technische Universiteit Eindhoven.
Nicolien de Lange – Improving Orangutan conservation in Kalimantan by tackling the hunting issue. Formulating best-practice conservation strategies by incorporating lessons from the Congo Basin; Open Universiteit.

HBO:
Larissa Gonzalez – Aardwarmte: De duurzaamheid van geothermie; Climate & Management Haagse Hogeschool.
Roland Pfeiffer & Miriam von Thenen – Adaptation to sea level rise induced flooding on the Baltic Sea coast of Schelwig-Holstein. A comparison based on stakeholders’perspectives; Van Hall Larenstein Nederland en Christian-Albrechts-Universität, Kiel, Duitsland.

Inschrijven & informatie: vvm.info
Deelname is gratis (niet vrijblijvend)
Wij vinden het leuk als u via dit Facebookevent aangeeft te komen, maar uw inschrijving dient via VVM (website of e-mail) te geschieden.

Locatie: 
VVM bureau
Arthur van Schendelstraat 800
Utrecht, Utrecht
 

VVM voor Dummies: leefomgevingskwaliteit

Begin: 
din 25 feb 2014 19:00
Eind: 
din 25 feb 2014 20:30
VVM voor Dummies start weer! Deze keer zijn we met VVM voor Dummies onderweg en de trein stopt in Den Bosch.

We diepen op 25 februari het thema Leefomgevingskwaliteit verder uit met twee interessante sprekers. Zij zullen hun ervaring met ons delen en ons door het thema gidsen. Wees erbij!

- Fred Tonneijk spreekt over Groene Ruimte
- Peter van der Laak spreekt over het raakvlak Milieu en Ruimte

Geen kosten (wel inschrijven). Inschrijven via vvm.info of bureau@vvm.info.

VVM Jong organiseert dit jaar weer nieuwe VVM voor Dummies bijeenkomsten! De avonden zijn bedoeld om de VVM en haar secties te introduceren bij jonge (aspirant-) leden, en om een idee te geven van de arbeidsmarkt en carrièrekeuzes op milieugebied. Per bijeenkomst wordt een sectie voorgesteld, waarbij een spreker uitlegt wat hij/zij op het vakgebied doet en waar de sectie mee bezig is. Na elke presentatie is er ruimte voor vragen, discussie en een netwerkborrel. Nieuw dit jaar: op locatie!

Locatie: 
HAS hogeschool
Onderwijsboulevard 221
Den Bosch, Noord Brabant
 

Duurzame ontwikkeling

Duurzame ontwikkeling? Is dat iets voor anderen, ver weg, of voor volgende generaties? Of kan het ook dichtbij zijn, hier en nu? En gaat het dan om mondiale duurzaamheidsproblemen of om de leefbaarheid op lokaal niveau? Over dat spanningsveld het mondiale tegenover het lokale perspectief, het zélf in actie komen, of de verantwoordelijkheid op een hoger niveau tillen gaat deze cursus.

 

Duurzame ontwikkeling

Duurzame ontwikkeling? Is dat iets voor anderen, ver weg, of voor volgende generaties? Of kan het ook dichtbij zijn, hier en nu? En gaat het dan om mondiale duurzaamheidsproblemen of om de leefbaarheid op lokaal niveau? Over dat spanningsveld het mondiale tegenover het lokale perspectief, het zélf in actie komen, of de verantwoordelijkheid op een hoger niveau tillen gaat deze cursus.

 

Biodiversiteit: de menselijke voetafdruk (lezing)

Door de menselijke invloed op ecosystemen verdwijnen sommige plant- en diersoorten, terwijl andere talrijker worden. Dat de mens daarmee de aarde om zeep helpt is een misverstand. Toch kan de aarde geen duurzame mogelijkheden bieden voor een menselijke populatie van de huidige omvang, met de huidige behoeften. In deze podcast gecombineerd met een powerpoint presentatie geeft natuurwetenschapper Johan van Rhijn een prikkelende lezing van 40 minuten.

 

E-Learing energie besparen

De FHKN biedt een gratis e-learningcursus energie besparen voor het MKB, met een officieel certificaat.

 
Socials