| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

Themabijeenkomst Circulaire Economie, Energie en Klimaat

Begin: 
vri 9 mar 2018 19:00
Eind: 
vri 9 mar 2018 21:00
Klimaatverandering is een urgent wereldprobleem. Lokaal samenwerken biedt de oplossing. Maar hoe doe je dat? Met Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy van D66

Op 9 maart vindt er een themabijeenkomst plaats over klimaat, circulaire economie en duurzaamheid. Initiatiefnemer is D66-Assen maar ook andere politieke partijen hebben zich aangesloten.

Deze avond belicht duurzaamheid en circulaire economie vanuit Europees, nationaal en regionaal perspectief.

Rode draad in deze bijeenkomst is de rol van de overheid. Zo kunnen gemeenten vanwege hun pragmatische instelling de circulaire economie vorm geven.

Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy van D66 is één van de sprekers!

Programma en sprekers
•Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy belicht het Europees en internationaal perspectief op de circulaire economie.
•Wat doen And Cheese Trade uit Leeuwarden, Brink Industrial uit Hoogeveen en de Noord-Nederlandse NaaiFabriek uit Groningen aan een duurzame samenleving.
•Welke oplossingen ontwikkelt Avebe voor de biobased- en circulaire economie.
•Margo Verhagen van de Natuur en milieufederatie Drenthe zet de rol van de provincie uiteen.
•De Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe geeft lokale voorbeelden van de Circulaire Economie.
•Gea Vellinga geeft met Transitiespotter inzicht in het noordelijke transitielandschap.

Aanmelden: https://assen.d66.nl/agenda/themabijeenkomst-circulaire-economie-energie...

Locatie: 
Kunstplaza Schurer op de 5de verdieping van warenhuis Vanderveen
Koopmansplein 16
Assen, Drenthe
 

Innovatie en Duurzaamheid in de binnenvaart

Begin: 
don 7 sep 2017 13:00
Excursie Werkendam staat al decennia lang bekend als het hart van de scheepvaartindustrie waarin stalen casco’s in enkele maanden tijd veranderen in volledig afgebouwde en ingerichte hightech schepen voor de binnenvaart. U heeft met deze excursie, een unieke kans om een kijkje in de keuken te nemen van deze boeiende industrie, een schip in aanbouw te zien, te horen van de nieuwste duurzame innovatie van binnenvaartschepen en over de organisatie van de afgifte en financiering van afvalstoffen.

Onze gastheren zijn de Havenmeester Werkendam, VEKA Group, Werkina Werkendam B.V. en de Stichting Afvalstoffen- en Vaardocumenten Binnenvaart (SAB).
De Nederlandse scheepsbouwer VEKA Group is in zijn 28-jarig bestaan een internationale speler geworden in de maritieme industrie. Momenteel opereert VEKA in diverse nautische markten en levert een grote variatie van gespecialiseerde schepen, zoals binnenvaartschepen, tankers, LNG tankers, ‘Droge Lading schepen’, passagiersschepen en duwboten.
Bij VEKA wordt u verteld welke innovaties zij de afgelopen tijd hebben toegepast en kunt u een LNG-schip in aanbouw bezoeken.
U bezoekt ook Werkina Werkendam B.V., die werkt aan innovatieve systemen, zoals een modulaire power management voor elektrische voortstuwing, dat zowel ruimte bespaart als ook gewicht, onderhoud(skosten), brandstof en natuurlijk uitstoot van CO2, SOX en NOX.
De Stichting afvalstoffen Binnenvaart is sinds 1993 betrokken bij het inrichten van de afvalinzameling van de binnenvaart en vertelt u over de infrastructuur en wijze van financiering van afvalstoffen binnenvaart. Daarnaast kunt u een “echte” milieuboot zien die gebruikt wordt voor de inzameling van afvalstoffen.

Locatie: 
VEKA Group
Biesboschhaven Zuid 10-11
Werkendam
 

Koerswijziging Noorden Duurzaam

Introtekst: 
Vorige maand heeft de vereniging de ALV laten vervallen en verschoven naar november 2017.
Hoofdtekst: 

De reden van het uitstel was onvoldoende voortgang met de jaarstukken 2016, aanpassing contributiestelsel en communicatie. Er is in de afgelopen weken hard gewerkt aan deze en andere onderwerpen. Verder zit er een belangrijke koerswijziging in de pen waarover we de leden willen informeren en raadplegen. Daarom is besloten om de ALV alsnog voor de zomervakantie te laten plaatsvinden.

Dit zal georganiseerd worden op woensdag 19 juli van 17:00-18:00 uur. De locatie volgt nog, het wordt waarschijnlijk Groningen of omgeving.

Wie lid is van de vereniging, of werkzaam is bij een organisatie die lid is, is van harte welkom. Bent u geen lid maar wilt u wel meedenken over de toekomst van de vereniging dan kunt u zich tot en met maandag 17 juni aanmelden als lid én deze ALV bijwonen. Aanmelden kan via de link rechts bovenaan.

 

Workshop ‘Kwartiermaken’ leidt tot oprichting nieuwe tafels

Introtekst: 
Noorden Duurzaam gaf 1 juni aan vijf deelnemers de workshop ‘Kwartiermaken’. De volgende workshop met nog vier deelnemers volgt op korte termijn. Tijdens de workshop vertelden Peter Bootsma en Dirkjan Bours over de ideeën en werkwijze van de vereniging en over wat er allemaal komt kijken bij kwartiermaken. De deelnemers werden zo voorbereid op het oprichten van nieuwe tafels.
Hoofdtekst: 

Peter begon enthousiast met een kort ‘college’ over de visie van de vereniging. Waar maken we ons druk om? En wat is er nodig voor transitie? De vereniging verwacht met haar werkvorm van tafels een antwoord te bieden op de moeilijkheden waar we tegenaan lopen bij het realiseren van een daadwerkelijke omslag naar een duurzame wereld. Dirkjan lichtte toe wat voor soort tafels er zijn en hoe ze werken. Ook vertelde hij over het werken met projecten en wat de ervaringen hiermee binnen de vereniging zijn.

De dynamiek van een tafel
Daarna was het voor de deelnemers tijd om zelf aan de slag te gaan. Er werd een voorbeeldtafel gekozen en een kwestie om mee aan de slag te gaan: ‘Hoe maken we de kledingsector in de gemeente Groningen circulair?’. Iedere deelnemer vertegenwoordigde een onderdeel van de keten, zoals de consumenten, de kledingwinkels, de overheid en de recyclingbedrijven. Ze kregen ieder de gelegenheid om hun ideeën in te brengen en te vertellen wat zij kunnen bijdragen. Daar maakten ze gretig gebruik van en er ontstond een prettige dynamiek. De oefening maakte duidelijk hoe effectief een tafel kan werken. De verschillende ideeën werden aan elkaar gelinkt, waardoor inzichtelijk werd wie met wie aan de slag zou kunnen en wat de partijen voor elkaar konden betekenen.

Nieuwe initiatieven
Tot slot besteedden de begeleiders aandacht aan hoe het kwartier maken in z’n werk gaat en welke stappen er gezet moeten worden om tot een tafel te komen. Peter en Dirkjan geven hiervoor nog een verdiepende workshop en werken met de deelnemers aan een goede voorbereiding voor de opzet van een tafel. Een persoonlijk gesprek met elke deelnemer maakt onderdeel uit van deze voorbereiding. We zullen dus weer mooie nieuwe initiatieven gaan zien in de komende periode. Zo maken we stapje voor stapje het Noorden duurzamer.

Aan de slag
Eén van de deelnemers, Eva Hamming, geeft haar reactie op de workshop: “Heel leerzaam, ik heb zin om aan de slag te gaan. We kregen best veel informatie, maar het is goed om te zien dat de vereniging een stevige theoretische basis heeft. Door de workshop borrelt er van alles. Binnenkort heb ik een afspraak met Dirkjan om me verder voor te bereiden op de gesprekken die ik te voeren heb.”

Geïnteresseerd
Ben je ook geïnteresseerd in kwartiermaken voor Noorden Duurzaam? Of wil je een tafel begeleiden? Kwartiermaken begint met verwerven van een opdracht, bijvoorbeeld bij een overheid. Vervolgens ga je op zoek naar duurzame opinieleiders. Met hen werk je toe naar een tafel, met budget voor projecten. Als de tafel een feit is, wordt de begeleiding van de tafel overgenomen door een tafelbegeleider. Belangstellenden voor kwartiermaken kunnen contact opnemen met Peter Bootsma, peter.bootsma@noordenduurzaam.nl . Wie aan de slag wil als tafelbegeleider kan contact opnemen met Dirkjan Bours, dirkjan.bours@noordenduurzaam.nl .

 

Vinkmobiel: nieuw vervoersconcept voor ouderen

Introtekst: 
Een nieuw duurzaam vervoersconcept, Vinkmobiel genaamd, moet ervoor zorgen dat zelfstandig wonende ouderen mobiel blijven. Het concept bestaat uit een fijnmazig vervoerssysteem met kleine elektrische voertuigen die op afroep goedkope ritjes doen. Lentis, Vinkhuys, DAM-Noord, RUG en Noorden Duurzaam hielden hierover 18 mei een workshop in wijkcentrum Vinkhuys. Met de ruim 40 deelnemers werd onderzocht hoe het zit met de mobiliteitsbehoefte in de wijk, met name bij ouderen.
Hoofdtekst: 

Ouderen wonen tegenwoordig zo lang mogelijk zelfstandig. Zorginstellingen willen dat ondersteunen door thuiswonende ouderen voor de dagelijkse maaltijden uit te nodigen in de zorgcentra. Voor het halen en brengen van deze groep, ook naar winkelcentra, activiteiten en naar elkaar, is het
nieuwe wijkvervoersconcept Vinkmobiel ontworpen. Mobiel blijven is voor ouderen noodzakelijk om vereenzaming tegen te gaan.

Brede groep
In het Groninger wijkcentrum wisselden individuele interviews, tafelgesprekken, schrijven op grote canvasvellen en plenaire presentaties elkaar af. De workshop was opgezet door R-Link, een samenwerkingsverband van kennisinstellingen waarin ook RUG en Noorden Duurzaam deelnemen. De insteek was nieuw: een bedrijfsconcept ontwikkelen vanuit een brede groep van belanghebbenden. Dus niet vanuit het perspectief van één ondernemer maar vanuit een groep die wellicht een coöperatie wordt.

Conclusie
De conclusie van de dag was dat het project in een belangrijke behoefte kan voorzien. Er is nog een hele weg te gaan, maar de deelnemers hebben energie en belangstelling om eraan te trekken. Belangrijk is dat de ouderen zelf actief meedoen in het project. Verder is er de wens om ook met andere wijken samen te werken, want overal is er een mobiliteitsbehoefte. De initiatiefgroep wil uitbreiden en verder bouwen aan een sterke coalitie en aan betrokkenheid van overheden. Zodra er voldoende gewicht is verzameld, gaat het project officieel van start, met deelacties voor regelgeving, bedrijfsontwikkeling, zeggenschap en onderzoek.

Inzet Noorden Duurzaam
De inzet vanuit Noorden Duurzaam in dit project is meervoudig. Vanuit de thematafel Duurzame Mobiliteit wordt meegedacht over de duurzaamheid van klein elektrisch vervoer. Vanuit de thematafel Duurzame Inzetbaarheid kan geadviseerd worden over inzet van mensen met beperkingen of afstand tot de arbeidsmarkt. Verder wordt de kennis van transitieprojecten ingezet om de vereiste brede samenwerking tot stand te brengen en alle doelgroepen via tafels een stem te geven in het project.

Voorbeelden van kleine elektrische voertuigen die op afroep goedkope ritjes doen, zijn al te vinden in Schiedam, Delft, Vlaardingen en op Walcheren. Daar brengen overdekte golfkarren van de mobiliteitsonderneming DAM mensen van deur tot deur.
Zie http://nos.nl/artikel/2170498-overdekte-golfkarretjes-wapen-tegen-eenzaa...

Dit artikel is geschreven door Eva Hamming, van Maak het mooier - www.maakhetmooier.nl

 

Het voedselsysteem duurzaam en gezond

Begin: 
woe 19 apr 2017 17:30
Eind: 
woe 19 apr 2017 20:30
Hoe voeden we in de toekomst 10 miljard wereldburgers duurzaam en gezond? Dit onderwerp staat nu op vele agenda’s, wordt aan vele tafels besproken, maar wat weten we erover, wat zal er moeten gebeuren, welke rol ligt er voor milieuprofessionals?

Hoe voeden we in de toekomst 10 miljard wereldburgers duurzaam en gezond? Dit onderwerp staat nu op vele agenda’s, wordt aan vele tafels besproken, maar wat weten we erover, wat zal er moeten gebeuren, welke rol ligt er voor milieuprofessionals?

De sectie Voedsel en Landbouw van de VVM wil hierover het komende jaar een reeks bijeenkomsten organiseren. In deze bijeenkomsten zal vooral gekeken worden naar de milieuaspecten verbonden met de productie en consumptie van voedsel en naar wat er zal moeten worden gedaan om deze productie en consumptie duurzaam te maken. Dit alles onder de randvoorwaarde dat het geproduceerde voedsel leidt tot een gezond dieet.

Op 19 april zal deze reeks worden geopend met het VVM Café “Het voedselsysteem duurzaam en gezond”. Na een inleiding over de problematiek door Harry Aiking (IVM-VU, Amsterdam), zowel in mondiaal als in nationaal perspectief, zal Hans Blonk (Blonk Consultants, Gouda) ons meenemen in de analyse van de milieubelasting van het Nederlandse voedselpakket (hoe meten we dat, wat zijn de uitkomsten, waar liggen de knelpunten). Tenslotte zullen we tijdens de discussie met Marcel Schuttelaar (Schuttelaar en Partners, Den Haag) in kaart proberen te brengen hoe de markt hier tegenover staat, wat wordt er al gedaan, wat zou er verder moeten gebeuren, welke vragen zullen we moeten beantwoorden zodat het voedselsysteem zich echt in de richting van duurzaamheid ontwikkelt?

In de hierop volgende bijeenkomsten zullen meer specifieke aspecten van de milieubelasting verbonden met voeding worden uitgewerkt. Er wordt gedacht over Voeding en Klimaat, Voeding en Biodiversiteit, Voeding en N/P kringlopen en Voeding en Water en hoe Duurzaamheid van Voedsel naar de consument gecommuniceerd moet worden.

De sectie Voedsel en Landbouw van de VVM hoopt met deze reeks bijeenkomsten de betrokkenheid van milieuprofessionals bij de discussies over duurzame gezonde voeding te versterken en concrete handvaten te ontwikkelen die bijdragen aan de ontwikkeling van het duurzame voedselsysteem.

Locatie: 
VVM bureau
Arthur van Schendelstraat 758
Utrecht, Utrecht
 

Bijeenkomst duurzame horeca

Begin: 
maa 13 mar 2017 09:30
Eind: 
maa 13 mar 2017 11:00
Op maandag 13 maart vindt de volgende uitwissel- en inspiratiebijeenkomst m.b.t. duurzaamheid voor cafetaria's en lunchrooms in Fryslan plaats. Van 09.30 tot 11.00 uur bij snackbar it Alddjip in Leeuwarden.

Deze bijeenkomst is bedoeld voor horeca ondernemers die verder willen met duurzaamheid binnen het bedrijf of hierover geïnformeerd of geïnspireerd willen worden. Ken je cafetaria’s, visboeren of lunchrooms voor wie deze bijeenkomst nog meer interessant kan zijn? Nodig ze dan gerust uit!

Agenda van de bijeenkomst:

• Toelichting van Klaas Mud over het gebruik van duurzame materialen zoals composteerbare bakjes.
• Presentatie van Marco Agema van Friet van Piet, de meest duurzame cafetaria van Noord Nederland.
• Uitwisseling “wat betekent duurzaamheid binnen het bedrijf voor jou?”
• Workshop “wat is duurzaamheid op het bord?” door Niels van Felius en studenten van Stenden University met o.a.
o Storytelling
o Lifecycle Analysis
o Derving
• Rondje: welke thema’s behandelen we bij de volgende bijeenkomst?

Aanmelden voor deze bijeenkomst: door een mail te sturen naar p.adema@friesemilieufederatie.nl

Locatie:

Snackbar By It Alddjip
Molkenkelder 8
8941 AJ Techum
Leeuwarden

 

Tegenlicht Meet-up 'Het Rendement van geluk'

Begin: 
don 20 apr 2017 19:00
Eind: 
don 20 apr 2017 22:00
Er is een revolutie gaande in het bedrijfsleven, waarbij niet de winst maar de maatschappelijke betekenis van de onderneming vooropstaat. De nieuwe betekenis-economie draait sinds de crisis in 2008 op ‘happy start-ups’ en het zaaien van geluk. Hoe kan een bedrijf dat veroorzaken en wat is daarvan weer het rendement?

En wat gebeurt er als werken en samenleven op andere waarden wordt gebaseerd dan op
cijfermatig rendement en persoonlijk voordeel? Hoe stel je niet de winst van een onderneming centraal maar juist de betekenis voor de samenleving, de arbeiders en de lokale omgeving?

De nieuwe revolutie binnen het bedrijfsleven heet ‘purpose economy’: de zoektocht naar de betekenis van een bedrijf.
Quotes uit de Tegenlicht-aflevering:
• “Er is meer tussen euro en aarde! ”
• “66% van de jongeren baseren hun keuze voor een werkgever op diens
betekenisgeving.”
• Credo van het in New York gevestigde bedrijf Greyston Bakery: “We don’t hire people to bake brownies, we bake brownies to hire people”

De avond vindt plaats op donderdag 20 april 2017, van 19 tot 22 uur in de Harbour jazz
club te Winschoten (Havenkade West 3). Voorafgaand aan de meet-up is er de mogelijkheid
om te eten in de Brasserie van de Harbour Jazz Club. Praat, denk en discussieer mee met ons op de 20e april. De toegang is gratis!

Deze meet-up wordt georganiseerd door Reina Boels-Feikens van Rein advies, duurzaam advies (www.rein-advies.nl), in samenwerking met bedrijfsadviseur Kees Klomp, begeleider van betekenis gevende startups. Hij is te zien in de Tegenlicht-aflevering. Kosten voor deelname op basis van waardebepaling achteraf: http://durftevragen.nl/waardebepaling-achteraf/.
Meer informatie over de aflevering en achtergronden is te zien op www.tegenlicht.vpro.nl

 

Nationaal Energiedebat 2017

Begin: 
don 9 mar 2017 18:30
Eind: 
don 9 mar 2017 22:30
Politiek en praktijk in debat over de energietransitie Op 9 maart vindt in Nieuwspoort in Den Haag het Nationaal Energiedebat plaats. Over de onderwerpen centraal-decentraal beleid, financiering, en innovatie en draagvlak gaan experts Michael Boddeke (deA), Itske Lulof (Triodos Bank) en Ad van Wijk (TU Delft) in gesprek met zes kandidaat-Tweede Kamerleden (van CDA, GroenLinks, VVD, PvdA, D66 en SP). De finale is een debat tussen alle aanwezige politieke partijen. Met als hoofdvraag: “Op welke manier gaat jullie partij bij regeringsdeelname de klimaatdoelstellingen van Parijs halen?”

Politiek en praktijk in debat over de energietransitie

Op 9 maart vindt in Nieuwspoort in Den Haag het Nationaal Energiedebat plaats. Over de onderwerpen centraal-decentraal beleid, financiering, en innovatie en draagvlak gaan experts Michael Boddeke (deA), Itske Lulof (Triodos Bank) en Ad van Wijk (TU Delft) in gesprek met zes kandidaat-Tweede Kamerleden (van CDA, GroenLinks, VVD, PvdA, D66 en SP). De finale is een debat tussen alle aanwezige politieke partijen. Met als hoofdvraag: “Op welke manier gaat jullie partij bij regeringsdeelname de klimaatdoelstellingen van Parijs halen?”

De transitie van fossiele naar duurzame energie verloopt in een langzaam tempo. Daarmee is het zeer de vraag of we de klimaatdoelstellingen van Parijs wel waar kunnen maken. Toch lijkt er van alles te gebeuren als het gaat om energietransitie. Grote windparken op zee worden gepland, er is een serieus gesprek over uitfasering van gas, gemeenten willen klimaat-neutraal worden, het aantal lokale energiecoöperaties is nog steeds groeiende.

Om al die initiatieven aan elkaar te koppelen en te zorgen voor een duurzame energievoorziening lijkt een centraal georganiseerd beleid onontbeerlijk. Tegelijk remmen centralistische structuren, publiek en privaat, allerlei creatieve initiatieven op lokaal niveau. Veel grote ondernemingen en financiers zijn zoekende naar hun rol in een veranderend speelveld. Lokale overheden en innovatieve start-ups met klimaatambities vragen om speelruimte in de nationale regels.

In het Nationaal Energiedebat leggen we de vraag voor of en hoe de energietransitie op centraal en decentraal niveau tot succes kan leiden.

De avond staat onder leiding van milieu-en energiedeskundige Jan Paul van Soest.

Locatie: 
Nieuwspoort
Lange Poten 10
Den Haag, Zuid Holland
 

Verenigingsnieuws: Dit doen de Ketentafels Beton.

Introtekst: 
De Ketentafel Beton Drenthe en de Ketentafel Beton Fryslân hebben als doel het verduurzamen van de betonketen. Ze willen de CO2-uitstoot van de betonketen verlagen en de keten zoveel mogelijk circulair maken. De leden van de tafels werpen zich op als ambassadeurs voor het hergebruik van beton.
Hoofdtekst: 

Hergebruik
Van beton dat vrijkomt bij sloop kan betongranulaat worden gemaakt. Dit wordt gebruikt in nieuw beton, in plaats van zand en grind. Het gebruik van betongranulaat is eenvoudig toe te passen en het is niet duurder dan het gebruik van zand en grind. Dit laatste is nog niet bij iedereen bekend. Voorheen was dit dan ook anders, er was een groot overschot aan zand en grind wat de kosten ervan laag maakte. Dit is tegenwoordig niet meer het geval. Daarnaast komt er steeds meer beton vrij uit sloop, wat een hoop betonpuin oplevert waar iets mee moet gebeuren. Het hergebruiken van dit betonpuin wordt daardoor steeds aantrekkelijker. Om de CO2-uitstoot van het vervoer te beperken is het verder van belang om het hergebruik zo dicht mogelijk in de buurt te laten plaats vinden van waar je het oude beton breekt.

Hoogwaardige toepassing
De betontafel zet zich er dus voor in dat zoveel mogelijk van het beton dat vrijkomt bij sloop wordt hergebruikt. Daarnaast willen ze zoveel mogelijk van dit beton hoogwaardig hergebruiken. Betongranulaat kan gebruikt worden als fundatiemateriaal onder wegen, maar dit is een laagwaardige toepassing. Er is hier dan sprake van downcycling in plaats van recycling. Er zijn hoogwaardiger toepassingen mogelijk in beton en betonwaren.

Oprichting
Dat er zoveel betongranulaat onder de Groningse wegen verdween was aanleiding voor de oprichting van de Ketentafel Beton Groningen. De tafel heeft hier verandering in willen brengen door middel van het realiseren van een convenant, tussen de provincie, enkele gemeenten en partijen uit de betonketen.

Friesland
In Friesland werd later dit voorbeeld gevolgd, op initiatief van de provincie. De Ketentafel Beton Fryslân heeft zich ingezet voor een convenant en is ook daarna niet stil blijven zitten. Zo is er ook onderzoek gedaan naar de geschiktheid voor hergebruik van een grote plaat beton bij Harlingen.

Drenthe
Ook in Drenthe is, naar het Groningse voorbeeld, een Ketentafel Beton opgericht. De gemeente Emmen heeft hiertoe het initiatief genomen, door Noorden Duurzaam te vragen te onderzoeken of er interesse was in een samenwerkingsverband voor het verduurzamen van de betonketen. Dit om de duurzaamheidsambities van de gemeente beter te kunnen realiseren.

In Drenthe is er nog geen sprake van een convenant, wel is er een interessant voorbeeldproject geweest. De bouwers van de nieuwe dierentuin hadden van de opdrachtgever duurzaamheidseisen meegekregen waaraan moest worden voldaan en waren dus geïnteresseerd in het hergebruik van beton. Voor onderzoek hiernaar is de Ketentafel Beton Drenthe ingeschakeld.

Convenant
Bij de convenanten in Friesland en Groningen waren de provincie, enkele gemeenten en partijen uit de betonketen betrokken. Om een convenant veel impact te laten hebben is het belangrijk dat ook de opdrachtgevers zich zoveel mogelijk hierbij aansluiten. Degene die de opdracht geeft tot bouw en sloop beslist tenslotte dat en in welke mate er beton hergebruikt wordt. Deze opdrachtgevers zijn vaak gemeenten. Daarnaast zijn het ook deze gemeenten die vervolgens het daadwerkelijke hergebruik controleren. Een convenant dat ook wordt ondertekend door de betrokken gemeenten, heeft dus veel meer effect. Het convenant dat onlangs in Twente werd afgesloten is hier een mooi voorbeeld van.

Ketentafels
De Ketentafels Beton Fryslân en Drenthe zijn actieve tafels met lopende projecten. We houden jullie in de toekomst dan ook graag op de hoogte van hun activiteiten. Wil je nu al meer weten over of je aansluiten bij een Ketentafel Beton? Neem dan contact op met Dirkjan Bours: dirkjan.bours@noordenduurzaam.nl.

Dit artikel is geschreven door Eva Hamming, van Maak het mooier - www.maakhetmooier.nl

 
Socials