308.1rgba(128, 128, 128, 0)" stroke-width="0"/>
Taakdemocratisch stemmen

Welkom bij het stemsysteem van Noorden Duurzaam!

In een taakdemocratisch orgaan (zoals een transitiekamer, productraad of wijk/dorpsraad) bepaal je een transitieagenda, realiseer je samenlevingsbrede transitiecampagnes en meet je impact. Een transitieagenda stel je vast in een agendazitting (zie hiernaast). Dit stemsysteem helpt je daarbij:
 • Als gespreksleider of voorzitter kun je hiermee tijdens een zitting een prioriteitsvolgorde van duurzaamheidskwesties vinden. Je kunt het stemsysteem ook gebruiken om de werkwijze te oefenen of te demonstreren.
 • Je gebruikt het stemsysteem in een ruimte met een groot scherm, of online waarbij je je scherm deelt. Deelnemers gebruiken hun telefoon om te stemmen, na het scannen van een QR-code die in beeld komt.
 • Het stemsysteem is kostenloos beschikbaar voor leden van Noorden Duurzaam. Let wel: het is een prototype. We doen ons best maar geven geen garantie voor beschikbaarheid en werking. Storingen en wensen graag naar helpdesk@noordenduurzaam.nl.
 • Ingevoerde kwesties en de stemuitslagen zijn openbaar toegankelijk voor iedereen die de code van een zitting kent. Individueel stemgedrag wordt niet vastgelegd en is niet zichtbaar.

De agendazitting

Een transitieagenda vaststellen doe je in twee termijnen, gevolgd door stemmen.
 • Inventariseren. In de eerste termijn inventariseer je welke duurzaamheidskwesties de deelnemers op de agenda willen zien. Geef de vijf geledingen gelijke spreektijd om hun kwesties toe te lichten. Maak een lijst van kwesties.
 • Deliberatie. In de tweede termijn kunnen de geledingen elkaar bevragen en een discussie aangaan.
 • Clusteren. Zijn er meer dan 8 kwesties genoemd? Dan schors je de zitting en cluster je de kwesties tot maximaal acht.
 • Stemmen. Hierna vraag je alle deelnemers hun voorkeursvolgorde op te geven in het stemsysteem. Het stemsysteem berekent de gemiddelde voorkeursvolgorde per geleding en laat deze zien. De vijf volgordes worden bovendien samengevoegd tot één gezamenlijke agenda, waarbij de geledingen even zwaar tellen. Als de vijf geledingen deze stemuitslag accepteren is de nieuwe agenda vastgesteld.

Aan de slag

 1. Meld je aan als lid van Noorden Duurzaam of vraag een tijdelijk account. Ga naar noordenduurzaam.nl, log in en ga naar noordenduurzaam.nl/stemsysteem
 2. Ga naar Zittingen, maak een nieuwe zitting aan en voer kengegevens in. Je kunt onbeperkt zittingen aanmaken.
 3. Klik op Kwesties en voer maximaal acht kwesties in.
 4. Klik op Registreren en vraag de deelnemers om de QR-code te scannen. De deelnemers krijgen dan de vraag in welke geleding ze gaan stemmen. Je kunt nu niet meer terug naar Instellen of Kwesties. Wil je dat toch? Ga dan naar Zittingen, maak een kopie van je zitting en ga daarin verder.
 5. Klik op Stemming als iedereen geregistreerd is. Nu kan iedereen zijn eigen prioriteitsvolgorde opgeven. Je kunt nu niet meer terug naar Registreren.
 6. Klik op Uitslag als iedereen gestemd heeft. Er kan nu niet meer gestemd worden. Uitslagen bijven beschikbaar zolang je een zitting niet verwijdert.