| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

Symposium Circulaire economie en financiering

Begin: 
din 18 apr 2017 13:00
Eind: 
din 18 apr 2017 17:30
Er wordt veel gesproken over circulaire economie, maar het overstappen op circulaire business modellen geeft financiële implicaties. Als wordt besloten om op een andere manier met producten in de keten om te gaan, bijvoorbeeld door ze tegen een gegarandeerde restwaarde terug te kopen, of te leasen, hoe zit het dan met de financiering van materialen en arbeid. En wat is eigenlijk een goed circulair business model? Hoe ziet de bank dit? Hoe zit het met samenwerking in de keten? In dit symposium wordt ingegaan op deze vragen, met casussen.

Dit seminar is geschikt voor bedrijven die bezig zijn om hun producten circulair te maken. Er wordt ingegaan op:

• Circulaire businessmodellen

• Financieren van circulaire businessmodellen

• De rol van de bank

• Samenwerking in de keten

• Regelgeving

Programma

13:00 - 13:30 uur Inloop met koffie en thee

13:30 - 14:00 uur Circulaire Economie en Business: introductie, door Jan-Henk Welink, Kennisplatform Duurzaam Grondstoffenbeheer

14.00 – 14.30 uur Circulaire businessmodellen, door Victor Scholten, faculteit Techniek, Bestuur en Management, TU Delft

14:30 - 15:00 uur Pauze met koffie en thee

15:00 - 15:30 uur Belangrijke uitdagingen bij het voorbereiden én financieren van circulaire business modellen, door Arnoud Walrecht, Senior Manager Sustainability, KPMG

15:30 – 16:00 uur Circulaire businessmodellen en de bank, door Jeroen van Muiswinkel, Sustainable Business Developer Bedrijven, Corporate Clients, Rabobank

16:00 - 17:30 uur Borrel

Plaats

Dit college wordt gehouden op dinsdag 18 april in collegezaal F van de Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen (CiTG) aan de Technische Universiteit Delft.

Kosten en netwerklijst

Het kennisplatform maakt uit principe geen winst. Aan het ontwikkelen en geven van een seminar en andere activiteiten zijn echter kosten voor het kennisplatform verbonden en daarom vragen wij een bijdrage van 150 euro (exclusief BTW). Voor het netwerken willen we graag in een lijst van de deelnemers verstrekken met de naam, adres en telefoonnummer, alsmede een foto. Mocht u willen komen, maar dit niet op prijs stellen, dan kunt u dat per e-mail retour aangeven (informatie@duurzaamgrondstoffenbeheer.nl ). Enkele dagen voordat de masterclass van start gaat stuur ik de netwerklijst rond met een uitgebreide routebeschrijving.

Opgeven

U kunt zich opgeven voor dit seminar op https://www.aanmelder.nl/93603 . Mocht deze link voor uw organisatie moeilijk werkbaar zijn, dan kunt u zich ook opgeven via e-mail aan informatie@duurzaamgrondstoffenbeheer.nl, met opgave van naam, bedrijfsnaam, adres en telefoonnummer opstellen, alsmede een foto voor de netwerkgids die u enkele dagen van te voren krijgt.

 

Workshop Circulair denken: stel de gebruiker centraal!

Begin: 
din 24 jan 2017 10:00
Eind: 
din 24 jan 2017 15:00
Professionals in de bouw en vastgoedsector raken steeds meer overtuigd van de noodzaak en de mogelijkheid van circulair bouwen en beheren. Maar wat merkt de gebouwgebruiker daarvan. Wat is de impact van circulair bouwen eigenlijk voor de eindgebruiker? Hoe breng je circulariteit in balans met belangen van de eindgebruiker?

Aan de hand van AQSI, de sociale duurzaamheidstool, verkennen we deze thema’s in een interactieve workshop. AQSI ondersteunt gebouweigenaren, ontwerpers en beheerders bij het inzichtelijk maken van de belangen van de eindgebruiker; ‘social impact’ of sociale duurzaamheid noemen we dat. Want circulair bouwen heeft consequenties voor de toekomstscenario’s van het gebouw, de aanpak van onderhoud en beheer en de keuze voor de toegepaste materialen. Doel is vast te stellen hoe sociale duurzaamheid en circulair bouwen en beheren elkaar kunnen versterken tot gezonde en comfortabele gebouwen.

Locatie:
Nieman Raadgevende Ingenieurs
Atoomweg 400 - Utrecht

 

Praktijkseminar Circulariteit!

Begin: 
don 9 mar 2017 13:30
Eind: 
don 9 mar 2017 17:00
Op 9 maart 2017 organiseren TGTHR en Royal HaskoningDHV een praktijkseminar over circulariteit. Tijdens dit seminar zal concreet worden ingegaan op wat circulariteit inhoudt en op welke wijze vooraanstaande bedrijven daar nu praktisch vorm aan geven.

Presentaties en bijdragen zijn er van ABN AMRO, KPN, Bavaria en Royal HaskoningDHV. Naast een aantal boeiende inleidingen zullen workshops worden verzorgd over deel onderwerpen van circulariteit, zoals: hoe breng ik circulaire kansen in kaart in mijn productieketen? Hoe meet ik circulariteit en op welke wijze geef ik concreet circulaire initiatieven vorm?

Plaats: Hoofdkantoor Royal HaskoningDHV, Laan 1914 nummer 35, Amersfoort
Datum: 9 maart 2017
Tijd: 13.30 – 17.00 uur

Belangrijk om te weten: Dit seminar is gratis én alleen toegankelijk voor bedrijven. Het aantal plaatsen is beperkt, dus schrijf je tijdig in!

Programma
13.30 Ontvangst
14.00 Opening door dagvoorzitter Rob van Tilburg, leading professional Duurzaam Ondernemen Royal HaskoningDHV
14.10 De essentie van circulariteit, door Bas Mentink, consultant circulariteit Royal HaskoningDHV
14.30 Praktijkpresentaties
Circulariteit voor KPN: ambities, uitwerking en aanpak!
Door Brechtje Spoorenberg, CSR manager KPN
Oneindig ondernemen: circulariteit binnen Bavaria vormgeven én meten!
Door Marthijn Jungeburth, Global Sustainability Manager Bavaria
Circulaire huisvesting bij ABN AMRO!
Door Céline Pessers, Category Manager Circulaire Economie
15.15 Pauze
15.45 Praktijktafels
Aan 6 praktijktafels zullen onder begeleiding van de sprekers in kleine groepen vragen worden behandeld die u heeft ten aanzien van circulariteit. Een unieke kans om uw opgaven te delen met ervaringsdeskundigen en mede-geïnteresseerde vakgenoten
16.45 Delen plenaire oogst en afronding
17.00 Borrel

 

Netwerkevent Nederland Circulair

Begin: 
din 24 jan 2017 13:30
Eind: 
din 24 jan 2017 17:30
Ontmoet collega circulaire ondernemers tijdens de Week van de Circulaire Economie op hét netwerkevent van Nederland Circulair! U ziet deze middag een aantal successen van circulair ondernemen, maar het event draait vooral om ontmoetingen.

We helpen u tijdens de breakoutsessies verder met uw circulaire uitdagingen. Zoals op het gebied van marketing, design en financiering. We maken nieuwe verbindingen. Samen zetten we stappen in de transitie naar een circulaire economie, round = tenslotte real! Aansluitend vindt het Round=Real feestje plaats.

Opkomende businessmodellen
IKEA ziet veel kansen voor opkomende circulaire businessmodellen. IKEA zal steeds meer een plek worden om ook producten te repareren en recyclen. Waarom, en hoe? Lisen Wiren is Country Sustainability Manager Netherlands bij IKEA en vertelt erover. U heeft ruim de tijd om haar het hemd van het lijf te vragen.

Programma
13.30 uur Inloop

14.00 - 15.00 uur College Tour met Lisen Wiren plus 4 pitches van vooruitstrevende ondernemers(plenair).

15.15 - 16.00 uur Uitdagingen aangaan tijdens de breakoutsessies:

Sessie 1. Hoe verkoop ik mijn product (storytelling workshop).
Sessie 2. Hoe ontwerp ik een circulair businessmodel (Circo Design workshop).
Sessie 3. EHBF: eerste hulp bij financieringsvragen.
Sessie 4. Wat kunt u leren van startups, denk mee en laat u inspireren (CE Booster).
Sessie 5. The Laptop Challenge, wat kunt u doen met 1000 oude laptops?
16.15 - 17.15 uur

Meet & Greet: Interactief netwerken!
Ontmoet uw collega ondernemer die met dezelfde vraagstukken worstelt als u en kijk hoe u elkaar kunt helpen.
Politics, Business & Science highlights: pluk de vruchten van drie NLC successen. (plenair)
17.15 uur Afsluiting met Round = Real feest

Locatie: 
Volkshotel
Wibautstraat 150
Amsterdam
 

De Week van de Circulaire Economie

Begin: 
maa 16 jan 2017 (Gehele dag)
Eind: 
din 24 jan 2017 (Gehele dag)
De Week van de Circulaire Economie

Van maandag 16 januari tot en met dinsdag 24 januari 2017 vindt de Week van de Circulaire Economie voor de tweede keer plaats. Tijdens deze week worden ondernemers gestimuleerd om met de circulaire economie aan de slag te gaan. Koplopers organiseren overal in Nederland bijeenkomsten om ondernemers te inspireren, te informeren en vooral concrete handvatten te bieden om circulaire principes in hun eigen business toe te passen.

Hoe ziet een evenement in de Week van de CE eruit?

Evenementen tijdens de Week van de Circulaire Economie variëren van ontbijtsessies tot grootschalige conferenties. Bijeenkomsten mogen klein en diepgravend zijn, maar ook groot en verkennend. Primaire doel is dat koplopers door theorie en best practices te delen, ondernemers informeren, inspireren én activeren.

Organiseer zelf een event!

Word Circular Partner van de Week van de Circulaire Economie door zelf een evenement of activiteit te organiseren en profileer jouw organisatie als voorloper in een nieuwe economie bij key players in het bijbehorende netwerk!

 

Tata Steel: afval, energie en klimaat

Begin: 
woe 28 sep 2016 13:15
Eind: 
woe 28 sep 2016 17:30
Altijd al eens een kijkje willen nemen bij Tata Steel? Alles leren over hoe Tata bezig is met het sluiten van afvalkringlopen, benutten van restwarmte, en innovatie om CO2-uitstoot terug te dringen?

De VVM-secties Afval, Energie, en Klimaat organiseren samen een excursie naar Tata Steel. Schrijf je brandende vragen en goede ideeën alvast op, want dit is je kans om Tata niet alleen het hemd van het lijf te vragen, maar ook goede suggesties mee te geven.
Gedurende de excursie behandelen we eerst de drie thema's:

  1. Energie: restwarmte, uitdagingen en dilemma's
  2. Afval: kringlopen sluiten
  3. Klimaat: CO2-vermindering door innovatie en opslag.

Vervolgens is er een rondleiding over het bedrijfsterrein met o.a. de dompelverzinklijn, de warmbandwalserij en mogelijk de high-tech campus of de Tata Academy.
We sluiten af met een netwerkborrel.

Meer info & aanmelden: vvm.info

Locatie: 
Tata Steel | Dudok huis
Wenckebachstraat 1
Velsen-Noord, Noord Holland
 

De waarheid over (bio)plastics

Begin: 
woe 22 jun 2016 14:30
Eind: 
woe 22 jun 2016 17:30
Veel producten worden verpakt in plastics. Dit gebeurt in vele soorten en maten. Wat zijn de voors en tegens van al die verschillende soorten, waaronder bioplastics, voor industrie en milieu? En welke do's en don'ts gelden er voor een optimaal hergebruik van de diverse reststromen?

Plastic is een actueel onderwerp, ook in het licht van de vervuiling van ons water met microplastics. Dat bleek eens te meer na publicatie eerder dit jaar van het artikel ‘Fabels over (bio)plastics doorgeprikt’ in Tijdschrift Milieu. Niet iedereen blijkt het eens te zijn met de stellingname van de auteurs dat het groene imago van bioplastic niet spoort met de werkelijkheid.

Tijdens het symposium ‘De waarheid over (bio)plastics’ gaat een zestal deskundigen vanuit verschillende invalshoeken in op de problematiek van verpakkingsplastic. Zowel de visie van de verwerkingsindustrie als die van de verpakkingindustrie en de sorteerbedrijven komt aan bod. De middag wordt afgesloten met een debat waaraan alle sprekers zullen deelnemen.

Met sprekers Hester Klein Lankhorst (Kennisinstituut Duurzaam Verpakken), John Erkelens (Speedy Polymers), Niels Schenk (BioBTX), Martin Tietema (KNN Bioplastics), Tim Brethouwer (Alterra) en Geert Steeghs.
Met dagvoorzitters Saskia Tegnell en Lourens Aalders.

Meer info & aanmelden: vvm.info.
VVM-leden € 34,50 / Studentleden € 7,50 / Niet-leden € 67,50 excl. btw

Locatie: 
VVM bureau
Arthur van Schendelstraat 800
Utrecht, Utrecht
 

Zin en onzin van economische groei (door Paul Metz)

Begin: 
din 17 mei 2016 19:30
Eind: 
din 17 mei 2016 21:30
Er wordt veel onzin beweerd over economische groei. Paul Metz legt uit dat er snel een “grote transitie” nodig en mogelijk is die grote maatschappelijke ongelukken, zoals de huidige financiële en klimaat-crises, in de nabije en verdere toekomst kan voorkomen of tenminste verzachten.

Dinsdag 17 mei Zin en onzin van economische groei, presentatie van Paul Metz

Derde en laatste lezing in het kader van de Grote Transitie, het manifest van het Platform voor Duurzame en Solidaire Economie.

Paul Metz is chemicus en econoom en heeft ruime ervaring met veel aspecten van management, advisering en lobby rond thema's van duurzaamheid. Hij is vrijwilliger bij het Platform voor Duurzame en Solidaire Economie.

Er wordt veel onzin beweerd over economische groei. Het Platform bestudeert en publiceert kritiek op en alternatieven voor begrippen als groei, welvaart, duurzame ontwikkeling. Paul Metz legt uit dat er snel een “grote transitie” nodig en mogelijk is die grote maatschappelijke ongelukken, zoals de huidige financiële en klimaat-crises, in de nabije en verdere toekomst kan voorkomen of tenminste verzachten.

Dinsdag 17 mei 19.30-21.30 uur

Humanistisch Centrum, W.A. Scholtenstraat 2, Groningen

Entree Nivonleden € 3.00 / niet- Nivonleden € 4.50 Verplichte aanmelding, via eerlijkengroengras@nivonnoord.nl of 050 5417010

Locatie: 
Humanistisch centrum
W.A. Scholtenstraat 2
Groningen, Groningen
 

Rede van Fryslân

Begin: 
woe 25 mei 2016 15:00
Ieder jaar wordt voor de Rede van Fryslân een vooraanstaand persoon gevraagd om zijn visie te geven op de toekomst van Fryslân. Dit jaar zal Prins Carlos de Bourbon de Parme de rede houden en ingaan op de circulaire economie (het hergebruiken van goederen).

Prins Carlos is als directeur verbonden aan het Instituut voor duurzame innovatie en ontwikkeling (INSID). Het INSID wil dat Nederland een voortrekker wordt van de circulaire economie. Tijdens de rede zal Prins Carlos ook aandacht geven aan wat hierin de rol van Fryslân kan zijn.

Kijk voor meer informatie op http://www.fryslan.frl/17884/prins-carlos-houdt-rede-van-fryslan (bron).

Locatie: 
Provinciehuis
Tweebaksmarkt 52
Leeuwarden, Friesland
 

VVM Café - Afval: trends en ontwikkelingen

Begin: 
woe 17 feb 2016 17:30
Eind: 
woe 17 feb 2016 20:30
Het eerste VVM Café wordt ingevuld door de sectie Afval. De sectie geeft een kijkje in de wondere wereld van afval: trends en ontwikkelingen, het sluiten van kringlopen, geografische verschillen en innovatieve praktijkoplossingen. Dit alles als vooruitblik op de drie speerpunten van het programma voor 2016, dat op de avond zelf nader wordt toegelicht.

Het eerste VVM Café wordt ingevuld door de sectie Afval. De sectie geeft een kijkje in de wondere wereld van afval: trends en ontwikkelingen, het sluiten van kringlopen, geografische verschillen en innovatieve praktijkoplossingen. Dit alles als vooruitblik op de drie speerpunten van het programma voor 2016, dat op de avond zelf nader wordt toegelicht.

Met Jan van Dijk (Giraf Results) over Milieustraten voor Colombia, Han van Rijssen (Vereniging Afvalbedrijven) over Ontwikkelingen in afvalland en Paul Vriend (Waternet) over Energie- en grondstoffenfabriek. Broodje poep?.

Locatie: 
VVM bureau
Arthur van Schendelstraat 800
Utrecht, Utrecht
 
Socials