| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

Meet-up VPRO Tegenlicht: ‘Boer zoekt voedselflat’

Begin: 
don 26 okt 2017 19:00
Eind: 
don 26 okt 2017 22:00
Voedselflats en stadslandbouw als alternatief voor ons inefficiënte voedselsysteem? Een meetup over geprinte hamburgers en LED-sla

Op dit moment is ons voedselsysteem inefficiënt georganiseerd. Ons voedsel legt vele kilometers af, gebruikt veel water, wordt verspild en vervuilt het milieu. Toch moeten de 7 miljard aardbewoners, veelal in grote steden woonachtig, gevoed worden. Om dat op een duurzame manier te doen, moet voedselproductie voor een aanzienlijk deel geïntegreerd worden in de stedelijke infrastructuur.
Voedselflats en stadslandbouw zijn daarvoor belangrijke alternatieven. Om over 20 jaar voldoende voedsel te produceren voor de – naar schatting – negen miljard mensen, wordt er geëxperimenteerd met vertical farming, rooftop gardening en zelfs landbouw op zee. Voedsel wordt inefficiënt over de hele wereld versleept om steden te voeden en om mensen die leven op plekken waar geen voedsel verbouwd kan worden van eten te voorzien. Twee derde van al het beschikbare zoete water wordt nu ingezet voor de productie van voedsel. En twee derde van alle watervervuiling wordt veroorzaakt door het gebruik van pesticiden.
Om de hoeveelheid foodmiles, de afstand die voedsel aflegt tussen plaats van productie en consumptie, terug te dringen en verspilling tegen te gaan zijn verticale landbouwbedrijven wereldwijd in opkomst.

Nederland is, na de Verenigde Staten, de tweede landbouwexporteur ter wereld. Van overal komen boeren, tuinders, onderzoekers en burgemeesters naar ons land om zich te informeren. De combinatie van de onderzoekskracht van Wageningen Universiteit, de ervaring van de telers en de technologische kennis over de mogelijkheden van ledverlichting die onontbeerlijk is voor de verticale landbouw, maakt ons land uniek. Maar komt onze positie als exportland onder druk te staan als steeds meer bedrijven van over de hele wereld met onze kennis zelf hun groente en sla verticaal en lokaal gaan verbouwen?

Voorafgaand aan de meet-up is er de mogelijkheid om te eten in de Brasserie van de Harbour Jazz Club. Praat, denk en discussieer mee met ons op de 26e oktober. De toegang is gratis. Er wordt achteraf een bijdrage gevraagd voor de kosten op basis van waardebepaling achteraf: http://durftevragen.nl/waardebepaling-achteraf/.
Deze meet-up wordt georganiseerd door Reina Boels-Feikens van Rein advies, duurzaam advies (www.rein-advies.nl), in samenwerking met experts uit het veld. Meer informatie over de aflevering en achtergronden is te zien op http://www.vpro.nl/tegenlicht

Locatie: 
Harbour jazz club
Havenkade West 3
Winschoten
 

Studiemiddag IJsseldelta zuid

Begin: 
woe 13 sep 2017 13:30
Eind: 
woe 13 sep 2017 16:30
Op 13 september a.s. vindt een unieke studiemiddag plaats naar het omvangrijke project IJsseldelta-Zuid. De bypass ten zuiden van Kampen moet in combinatie met de reeds uitgevoerde zomerbedverlaging van de Beneden-IJssel met circa twee meter voor voldoende veiligheid zorgen. Daarnaast levert het project nevenvoordelen op voor recreatie, wonen en natuur.

IJsseldelta-Zuid is één van de circa dertig projecten in het kader van het programma ‘Ruimte voor de Rivier’. Het project wordt gefaseerd uitgevoerd. In fase 1 vindt nagenoeg al het groot grondverzet plaats. In fase 2 wordt de kering bij Roggebotsluis verwijderd, waardoor de hoogwatergeul in open verbinding staat met het Vossemeer. Onlangs heeft de minister Schultz (IenM) besloten om de uitvoering van de tweede fase naar voren te halen. Dit betekent dat de werkzaamheden al in 2022 afgerond kunnen zijn, drie jaar eerder dan was voorzien. Al met al een groot project en een complex proces.

Het MER heeft een sturende rol gespeeld in de vormgeving van het project. Het op basis hiervan gekozen voorkeursalternatief vormde het vertrekpunt voor het inrichtingsplan en een aanvulling op het MER. Het uitvoeren van de verschillende milieuonderzoeken voor deze aanvulling en het uitwerken van het inrichtingsplan zijn daarbij - in een iteratief proces - gelijk opgelopen.

Deelname aan deze studiemiddag levert het volgende op:

- kennis van de ontwikkeling van het project en de sturende rol van het MER daarin;

- terreinbezoek om kennis te nemen van de uitvoering;

- contacten met vakgenoten tijdens de excursie.

Locatie: 
Isala Delta
Engelenbergplantsoen 5
Kampen
 

Social Impact Day Groningen 2016

Introtekst: 
Op 9 november a.s. wordt de eerste Social Impact Day Groningen georganiseerd in het Groninger Forum aan het Hereplein 73 in de stad.Gastsprekers zijn Willemijn Verloop ( War Child , Social Enterprise.nl), Jan Rotmans ( hoogleraar Transitiekunde EUR ) en Ben Cohen ( Ben & Jerry's Ice ).De organisatie van dit evenement is in handen van Buro Bries uit Groningen.
Hoofdtekst: 

Social Impact Day Groningen wordt georganiseerd om ondernemers uit de regio te laten zien hoe ze als onderdeel van hun bedrijfsvoering naast financiële meerwaarde ook maatschappelijke meerwaarde kunnen realiseren.

Er wordt een inspirerend programma georganiseerd om ondernemers te inspireren, te leren en te faciliteren om meer social impact (maatschappelijke meerwaarde ) te realiseren. Met dit evenement willen de organisatoren Groningen op de kaart zetten als regio waar maatschappelijk rendement gecombineerd wordt met financieel rendement. Een regio waar kansen zijn voor ondernemers met een maatschappelijke meerwaarde.

Ondernemen met maatschappelijke meerwaarde, wat is dat precies ?

Ondernemen wordt steeds vaker gezien als oplossing voor veel (sociale en maatschappe- lijke) problematiek of uitdagingen: verbeter de wereld, begin een bedrijf. Steeds meer ondernemers zien het oplossen van maatschappelijke problemen als het doel van hun bedrijf: ze willen sociaal-maatschappelijke impact creëren. Sociale ondernemingen zijn hiermee een sterk groeiende groep. Dit fenomeen is een trend waar men niet meer omheen kan. Het onderwerp spreekt jonge startende ondernemers aan én mensen die een succesvolle carrière achter de rug hebben. Bovendien is er interesse vanuit bestaande bedrijven die al ‘succesvol’ zijn, die nu iets willen doen voor de maatschappij, of samenwerking willen verkennen met sociaal ondernemers.

Groningen als hub

Groningen is zowel een fantastische stad als een boeiende regio. In en rondom Groningen gebeurt veel op het gebied van sociale innovatie, maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid. Toch staat Groningen lang niet overal bekend als hub voor sociaal ondernemerschap. Met dit evenement willen de organisatoren sociaal ondernemen vieren, stimuleren en faciliteren in en rondom Groningen. De stad en regio Groningen moet op de kaart worden gezet als dé regio voor sociaal ondernemerschap in Nederland. Dit betekent onder meer dat ervoor gezorgd moet worden dat de juiste verbindingen ontstaan, zodat alle doelgroepen die zich bezig (willen) houden met sociaal ondernemerschap (starters, bedrijven, instellingen, gemeente, provincie) elkaar vinden.

Groningen staat al bekend als innovatieve en ondernemende regio. Dit wordt versterkt door Groningen als sociaal innovatieve en ondernemende regio op de kaart te zetten! Groningen als dé hub voor social impact.

Voor wie is Social Impact Day Groningen bestemd ?

De Social Impact Day Groningen richt zich op ondernemers die maatschappelijke meerwaarde willen realiseren. Het programma is opgezet voor startups, midden- en kleinbedrijf, corporates en beleidsmakers.

Sprekers zijn dit jaar:
• Willemijn Verloop , oprichter van de internationale hulporganisatie War Child en mede- directeur van Social Enterprise NL.
• Jan Rotmans , hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en bekend als internationale autoriteit op het gebied van transities & duurzaamheid ) en
• Ben Cohen, oprichter en voormalig mede -eigenaar van Ben & Jerry's Ijs, een innovatief Amerikaans bedrijf dat ijs produceert op een duurzame manier en daarmee zeer succesvol is.

Het evenement vindt plaats in samenwerking met Let’s Gro, het succesvolle inspiratiefestival over de toekomst van de stad Groningen. Groningen barst van de goede initiatieven en innovaties, en het potentieel is nog vele malen groter. Tijdens Let’s Gro worden de goede ideeën voor de stad opgehaald.

Meer weten over de organisatie van Social Impact Day Groningen? Interesse in deelname, of in een Partnerschap?

Neem via onderstaande gegevens contact met ons op.
Bezoekadres Bries
Boterdiep 63
9712 LK Groningen
050 311 0215

Projectleider
Jan Willem Wennekes
janwillem@socialimpactdaygroningen.nl
06 4483 6363

Pers en inschrijvingen
Jorine Witte
jorine@socialimpactdaygroningen.nl
06 4074 3535

 

VVM Café - Afval: trends en ontwikkelingen

Begin: 
woe 17 feb 2016 17:30
Eind: 
woe 17 feb 2016 20:30
Het eerste VVM Café wordt ingevuld door de sectie Afval. De sectie geeft een kijkje in de wondere wereld van afval: trends en ontwikkelingen, het sluiten van kringlopen, geografische verschillen en innovatieve praktijkoplossingen. Dit alles als vooruitblik op de drie speerpunten van het programma voor 2016, dat op de avond zelf nader wordt toegelicht.

Het eerste VVM Café wordt ingevuld door de sectie Afval. De sectie geeft een kijkje in de wondere wereld van afval: trends en ontwikkelingen, het sluiten van kringlopen, geografische verschillen en innovatieve praktijkoplossingen. Dit alles als vooruitblik op de drie speerpunten van het programma voor 2016, dat op de avond zelf nader wordt toegelicht.

Met Jan van Dijk (Giraf Results) over Milieustraten voor Colombia, Han van Rijssen (Vereniging Afvalbedrijven) over Ontwikkelingen in afvalland en Paul Vriend (Waternet) over Energie- en grondstoffenfabriek. Broodje poep?.

Locatie: 
VVM bureau
Arthur van Schendelstraat 800
Utrecht, Utrecht
 

Inloopmiddag Duurzame Innovatie

Begin: 
maa 1 feb 2016 14:30
Eind: 
maa 1 feb 2016 16:00
Bent u duurzaam ondernemer of innovator en heeft u behoefte aan de juiste contacten om uw onderneming, innovatie of project verder te helpen? U bent van harte welkom bij de inloopmiddag van de Noorden Duurzaam thematafel Innovatieversnelling op maandag 1 februari van 14:30-16:00 uur bij VentureLab in Groningen. U kunt kennis maken met leden van de tafel, allen specialisten met uiteenlopende intermediaire functies in hun pakket, van onderzoek, kennisbescherming en financiering tot communicatie en export.

De inloopmiddag biedt u korte lijnen met relevante partijen uit Noord-Nederland. Gezamenlijk hebben de leden van de thematafel vrijwel ieder denkbaar contact in de regio voor u in portefeuille. In een informele brainstorm, onder geheimhouding, met leden van de tafel kunt u uw idee of innovatie op hoofdlijnen toelichten.
Heeft u innovatieve duurzaamheidsvragen? Bezoek dan deze inloopmiddag.

Hoe werkt de inloop van de tafel innovatieversnelling?
• Tijdens een inloop zijn de leden van de tafel aanwezig. Gezamenlijk hebben ze kennis van alle vormen van innovatieversnelling, van onderzoek, kennisbescherming en financiering tot communicatie en export. Bovendien hebben ze tezamen een regionaal dekkend contactennetwerk.
• Het gesprek is op afspraak en er zullen geen andere ondernemers of innovators aanschuiven.
• U legt uw duurzame idee of het duurzaamheidsvraagstuk dat u wilt aanpakken uit. Een korte presentatie mag maar hoeft niet. U legt alleen op tafel wat u wilt delen.
• De tafel brainstormt met u mee, geeft terugkoppeling en informatie en reikt contacten aan.
• Zijn er meer belangstellenden, dan duurt het gesprek over uw idee maximaal een half uur.

Wat levert het u op?
• Inhoudelijke en brede terugkoppeling. De tafel is thuis in people, planet en profit.
• Verwijzingen naar contacten in de regio, inclusief tafels bij Noorden Duurzaam.
• Beter zicht op innovatiespecialisten en hun werkwijze.
• Opgenomen worden in de portefeuilles van de innovatieversnellers, in overleg.
• Zicht op de mogelijkheden voor opschaling van uw project via Noorden Duurzaam naar een tafelproject, waar meerdere tafels en hun leden aan deelnemen.
Wat kost het u?
De tafel is een open en non-profit samenwerking van innovatiespecialisten, gericht op versnelling van duurzame innovatie. Deelname aan de inloopmiddag is voor u kosteloos en verplicht u tot niets.

Wat moet u doen?
• Bezoek www.noordenduurzaam.nl/tt-innovatieversnelling voor beknopte informatie over de thematafel Innovatieversnelling, de inloop, en de ledenlijst van de tafel.
• Meld u aan voor de inloopmiddag via secretaris-tt-innovatieversnelling@noordenduurzaam.nl
• Geef in één alinea aan waar uw business, project of idee over gaat.
• Wilt u een gesprek met één van de leden geef dat dan aan, of neem rechtstreeks contact op.
Past deze datum u niet, houd dan de agenda van Noorden Duurzaam in de gaten voor komende inloopdagen.

Locatie: 
VentureLab North (Van Elmpthuis 1e verdieping)
Herestraat 106
Groningen, Groningen
 

Techniek, duurzaamheid en jonge mensen

Begin: 
don 28 jan 2016 18:00
Eind: 
don 28 jan 2016 21:00
Ervaar het enthousiasme en de dynamiek van studententeams die bouwen aan hun zelfontwikkelde duurzame voertuigen waarmee zij deelnemen in diverse competities. Wij stellen het op prijs als u zich aanmeldt (i.v.m. de catering) via: www.hanzeracingdivision.com/aanmelden

Op 28 januari komen teams, bestaande uit scholieren en studenten van verschillende scholen, bij elkaar in de Energy Barn (locatie EnTranCe) om daar informatie en kennis uit te wisselen en verder te bouwen aan hun voertuig.

U bent van harte uitgenodigd om (’s avonds) hierbij aanwezig te zijn en de sfeer te proeven.

Speciaal voor deze dag wordt de Energy Barn omgetoverd tot één grote pitstraat waar u de voertuigen kunt bekijken en de teams kunt ontmoeten. Zij vertellen over hun zonneboot of duurzame auto en staan de jonge technici klaar om met u in gesprek te gaan.

Programma:

18:00 - 18:30 uur: Inloop

18:30 - 18:40 uur: Ontvangst en Kick-Off E-Buggy Challenge

18:40 - 19:30 uur: Designpresentatie HRD04

19:30 - 19:45 uur: Demonstratie wagen HRD03

19:45 - 21:00 uur: Netwerken

Wij stellen het op prijs als u zich aanmeldt (i.v.m. de catering) via: www.hanzeracingdivision.com/aanmelden

Locatie: 
Energy Barn/Entrance
Zernikelaan 17
Groningen, Groningen
 

Van duurzaam dorpshuis naar voorbeelddorp

Begin: 
don 14 jan 2016 12:30
Eind: 
don 14 jan 2016 17:00
Ben je betrokken bij leefbaarheid in het noorden? En wil jij het nieuwe jaar met frisse energie en inspiratie beginnen? Dan zijn de WIJKateliers iets voor jou! In de voorlopig laatste editie van deze roege leergang gaan we aan de slag met een andere manier van werken, denken en vooral DOEN!

Deze bijzondere leergang, de WIJKateliers genaamd, heeft een drieledig doel: werken aan een praktisch vraagstuk, nieuwe samenwerkingen aangaan en een nieuwe manieren van werken, denken en doen uitproberen.

Voor het derde atelier gaan we naar Rottevalle:

In 1953 kozen de Amerikanen het Friese dorpje Rottevalle voor de rol van voorbeelddorp. In het kader van het Marshallplan ontvingen de bewoners geld om de modernisering van de agrarische sector te stimuleren. Waarom uitgerekend Rottevalle? Omdat bewoners openstaan voor vernieuwing, betrokken zijn, weten wat ze willen en een tikkeltje eigenwijs zijn. En Rottevalle wil zich blijven vernieuwen.

Modernisering ziet er anno 2015 anders uit dan in 1953. Nu loopt Rottevalle voorop wat betreft duurzaamheid en participatie. Dankzij de kracht van vrijwilligers start de bouw van een volledig duurzaam dorpshuis, volgens het cradle2cradle principe met bewoners als opdrachtgever. Maar ze zijn er nog niet! Duurzaamheid stopt niet bij het nieuwe dorpshuis maar hoe breng je de filosofie verder? Kan het dorpshuis als vliegwiel dienen?

Duik met ons op een frisse manier het vraagstuk in, smeed nieuwe coalities en probeer nieuwe werkwijzen uit. Je kan je opgeven op onze site. Tot dan!

Locatie: 
Doarpstsjerke
Buorren 18
Rottevalle, Friesland
 

Toekomstagenda milieu en duurzaamheid

Begin: 
don 17 dec 2015 13:00
Eind: 
don 17 dec 2015 18:00
Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu organiseert op donderdagmiddag 17 december in Utrecht de conferentie Toekomstagenda Milieu en Duurzaamheid. Dit gebeurt in samenwerking met de VVM. Doel is concrete reacties te verzamelen om de toekomstagenda aan te scherpen.

De huidige milieu- en duurzaamheidsopgaven vragen om een eigentijdse aanpak en maatregelen. Daarom heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) het initiatief genomen om een 'Toekomstagenda Milieu en Duurzaamheid' te ontwikkelen. De agenda maakt onderdeel uit van het programma Modernisering Milieubeleid.

Tijdens de conferentie op donderdagmiddag 17 december wil het ministerie concrete input voor de toekomstagenda verzamelen. De resultaten verwerkt IenM in de loop van 2016 tot een agenda voor de lange termijn. Het eindresultaat wordt de basis voor wat betreft milieu en duurzaamheid voor onder meer de toekomstige Nationale Omgevingsagenda en Omgevingsvisie. Beide documenten zijn een verplicht onderdeel van de Omgevingswet die op 1 januari 2018 in werking treedt. De Omgevingsvisie wordt in feite de opvolger van het laatste Nationaal Milieubeleidsplan (NMP4).

Gastheer Chris Kuijpers,directeur-generaal Milieu en Internationaal van IenM, opent de conferentie, gevolgd door inleidingen van Bas Eickhout (Europarlementariër), Guido Braam 'Lead Netherlands Circular Hotspot' en Colette Alma (Algemeen directeur VNCI).

Vervolgens zijn er sessies over onderwerpen die belangrijk zijn voor de toekomstagenda. Dit zijn achtereenvolgens:

  1. Inzetten op gezonde verstedelijking (trekker Ad de Bont)
  2. Mobiliteit (trekker Maarten van Biezen)
  3. Werk maken van de circulaire economie (trekker Antoine Heideveld)
  4. Gedragsverandering (trekker Laura Peels)
  5. Voedsel produceren zonder uitputting van de aarde (trekker Leon Jansen)
  6. Klimaat en Energie - lokaal, regionaal en nationaal (trekker Carolien van Hemel)

De conferentie sluit plenair af met concrete aanbevelingen voor de Toekomstagenda Milieu en Duurzaamheid.

Inschrijven & informatie: vvm.info
Kosten: VVM leden € 42,50 | Niet leden € 62,50 | Studentleden € 7,50 / Studenten € 15,- excl. btw

Locatie: 
Muntgebouw
Leidseweg 90
Utrecht, Utrecht
 

Conferentie Gear Time

Begin: 
woe 28 okt 2015 12:30
Eind: 
woe 28 okt 2015 19:00
"Arrange the change" is het thema van de conferentie Gear Time in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden op 28 oktober 2015. Waar verschillende sprekers in zullen gaan op hoe je daadwerkelijk veranderingen in je organisatie kunt doorvoeren.

De conferentie wordt geopend door de heer John Jorritsma, Commissaris van de Koning in Fryslân, waarna een viertal sprekers het onderwerp van verschillende kanten zullen belichten, zoals "de toekomst van werkgeverschap", en "medewerkers in verandering". Tijdens een rondetafelgesprek onder leiding van Dieneke Mandema zal er dieper worden ingegaan op wat de sleutel tot succes is. Ook is er een innovatieve markt, met zoals de organisatie zegt: "bedrijven die vernieuwende producten en diensten aanbieden". Onder andere het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarhed en Koppert Cress zullen hier aanwezig zijn. De conferentie wordt afgesloten met een netwerkborrel en live muziek.

Kijk voor meer informatie over het programma en de innovatieve markt op http://www.geartime.nl. Hier kun je je ook aanmelden.

Bron: http://www.geartime.nl

Locatie: 
Stadsschouwburg De Harmonie
Ruiterskwartier 4
Leeuwarden
 

Excursie Energiezuinig bouwen

Begin: 
din 22 sep 2015 13:30
Eind: 
din 22 sep 2015 17:00
Geïnteresseerd in energieneutrale gebouwen of duurzaam bouwen in het algemeen? Ga mee met de informatieve excursie op dinsdag 22 september van de VVM-sectie Energie naar Innovatiecentrum Duurzaam Bouwen en appartementencomplex De Wijde Blick.

Als eerste staat een bezoek aan Innovatiecentrum Duurzaam Bouwen op het programma. Vorig jaar is het centrum getransformeerd in het grootste en meest inspirerende centrum voor duurzaam bouwen in Nederland. Tijdens de rondleiding worden concrete oplossingen getoond op het gebied van energie en duurzame materialen.

Aansluitend volgt een bezoek aan het appartementencomplex De Wijde Blick van woningcorporatie Woonbron. Een goed afgewogen combinatie van duurzame technieken heeft ervoor gezorgd dat dit het meest duurzame en energiearme appartementencomplex van de regio Rijnmond is. De duurzaamheidsscores zijn buitengewoon hoog.

Locatie: 
ICDuBo Heyplaat
Directiekade 2
Rotterdam, Zuid Holland
 
Socials