Deze bijzondere leergang, de WIJKateliers genaamd, heeft een drieledig doel: werken aan een praktisch vraagstuk, nieuwe samenwerkingen aangaan en een nieuwe manieren van werken, denken en doen uitproberen.
Voor het derde atelier gaan we naar Rottevalle:
In 1953 kozen de Amerikanen het Friese dorpje Rottevalle voor de rol van voorbeelddorp. In het kader van het Marshallplan ontvingen de bewoners geld om de modernisering van de agrarische sector te stimuleren. Waarom uitgerekend Rottevalle? Omdat bewoners openstaan voor vernieuwing, betrokken zijn, weten wat ze willen en een tikkeltje eigenwijs zijn. En Rottevalle wil zich blijven vernieuwen.
Modernisering ziet er anno 2015 anders uit dan in 1953. Nu loopt Rottevalle voorop wat betreft duurzaamheid en participatie. Dankzij de kracht van vrijwilligers start de bouw van een volledig duurzaam dorpshuis, volgens het cradle2cradle principe met bewoners als opdrachtgever. Maar ze zijn er nog niet! Duurzaamheid stopt niet bij het nieuwe dorpshuis maar hoe breng je de filosofie verder? Kan het dorpshuis als vliegwiel dienen?
Duik met ons op een frisse manier het vraagstuk in, smeed nieuwe coalities en probeer nieuwe werkwijzen uit. Je kan je opgeven op onze site. Tot dan!