| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen
Algemene ledenvergaderingen, inloopmiddagen, workshops, spreekbeurten, markt- en beurspresentaties van Noorden Duurzaam
2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024
DatumEvenement
ma 6-2-2023
Groningen
Spreekuur Groene Burgemeester en Lector Circulaire economie
Heb je een vraag of een idee voor de circulaire economie? Kom dan naar het spreekuur van de Groene Burgemeester en de Lector Circulaire Economie. Peter Bootsma en Egbert Dommerholt zitten voor je klaar en duiken graag met je in de circulaire materie. Week van de circulaire Economie 6 t/m 11 feb 2023. Time table: https://www.sustainablemoments.nl/circulaire-economie/. De Nederlandse economie moet in 2050 circulair zijn. Daar moet nog heel veel voor gebeuren en het tempo moet flink omhoog. Wat kun je doen als consument of als ondernemer? Of wat zou de overheid moeten doen, de wetenschap, het onderwijs, de zorg? Het je daar ideeën over of wil je een vraag stellen dan kun je op het spreekuur met Groene Burgemeester Peter Bootsma en Lector Circulaire Economie Egbert Dommerholt aan de slag. Samen bedenken we oplossingen, boren we netwerken aan, verbinden we sleutelpersonen, doen we een beroep op de overheid of starten we een initiatief. Kom praten over alledaagse consumentenproducten die circulair moeten worden, of over industriële processen die wel wat circulaire investeringen kunnen gebruiken. We gaan met je in gesprek over ontwerp, fabricage, hergebruik, reparatie, terugwinning en over upcycling van grondstoffen en urban mining. Het spreekuur is voor iedereen van jong tot oud. Dus kom langs voor je spreekbeurt op school, als je wilt weten wat urban mining is, als je een onderwerp voor je scriptie zoekt, als je je baas wilt overtuigen, een bedrijf wilt starten, een lokale productraad wilt beginnen of als je een betere wereld wilt voor je kleinkinderen. Welkom!
Locatie: Centrum Groningen, locatie volgt., Groningen. Aanvang: 12:30.
di 7-2-2023
Groningen
Groningen, socialer en duurzamer met een klussersbond? Denk mee! (GEWIJZIGDE DATUM & LOCATIE)
We hebben in Groningen geen klussersbond. Waarom eigenlijk niet? Hebben klussers geen gedeelde belangen, zijn ze niet sociaal, denken ze niet circulair? Of hebben we gewoon nog nooit bedacht, wat we samen kunnen bereiken? Wil jij meedenken over wat een klusserbond voor klussers in Stad kan betekenen? Kom dan op dinsdag 7 februari om 20.00u langs in AC De Holm, Folkingestraat 9B, Groningen. Natuurlijk hebben we als klussers gedeelde belangen en delen we graag. We steken de handen nou eenmaal graag uit de mouwen. Tips, een helpende hand of twee en een restant hout of een hand vol schroefjes, we geven het graag aan familie, vrienden en buren.Ook voor de buurt doen velen dat, en voor de wereld, met radiatorfolie,tochtstrips en andere klussen. Wat nou als we dit samen oppakken, vanuit een klussersbond die de hele groep vertegenwoordigt? Wat kunnen we dan bereiken? De klussersbond kan de plek zijn waar we tips en weetjes delen, en leren van de besten onder ons. Maar ook de spreekbuis met de bouwmarkten in de stad, én de gemeente, voor kleine projecten én grote. Voor bijvoorbeeld een houtstek in de buurt waar je kunt brengen wat in de weg staat, en kunt vinden wat je nodig hebt. Of een wijkwerkplaats met een vandiktebank, een lintzaag en een lasapparaat, en natuurlijk verse koffie en een praatje voor wie wil. En ook een betere inzameling van restanten, zoals schoon PVC, zodat we ons steentje bijdragen aan de circulaire economie. Samen kunnen we zoveel meer, daar zijn we van overtuigd. En daarom willen graag eens samen nadenken, ook met jou. Welke ideeën heb jij over een klussersbond? Kom langs en vertel.
Locatie: AC De Holm, Folkingestraat 9B, Groningen. Aanvang: 20:00.
vr 10-2-2023
Groningen
Productraden voor circulaire economie
Maak tijdens de Week van de Circulair Economie kennis met een nieuwe manier van organiseren voor circulaire economie. In deze workshop leer je hoe een lokale productraad voor kleding, woninginrichting, fietsen, tuinspullen, apparaten, etc. werkt. We beginnen met een mini-college over taakdemocratie en doen daarna een simulatie van een productraad voor een productsoort die we samen kiezen. De gemeente Groningen telt bijna een kwart miljoen consumenten. Dat is ruim voldoende voor lokale samenwerking tussen consumenten, overheid en bedrijven voor circulaire economie. Want dan kun je krachten bundelen en met brede acties de circulariteit versnellen. Een handige vorm hiervoor is een taakdemocratische productraad. Dat wil zeggen dat er vijf ‘geledingen’ meedoen: de wetenschap, de burgers, de overheid, de bedrijven en de non-profit. Samen de hele maatschappij dus. In de productraad krijgen ze alle vijf evenveel stemrecht. Dat biedt veiligheid en geeft een solide basis voor samenwerking, voor taakverdeling bij acties en campagnes en voor verdeling van kosten naar draagkracht. In de simulatie gaan we een agenda bepalen met een stemsysteem en een campagnebrainstorm doen met een online canvas. Telefoon meenemen dus. Met de kennis die je opdoet kun je een werkstuk maken voor je studie, kun je een lokale consumentenbond beginnen (zoals een klussersbond, zie elders in de time table) of kun je, als je echt impact wilt, zelf een productraad beginnen. - Week van de circulaire Economie 6 t/m 11 feb 2023. Time table: https://www.sustainablemoments.nl/circulaire-economie/.
Locatie: Buurtcentrum Poortershoes, Oosterweg 13, Groningen. Aanvang: 15:00.
do 1-6-2023
Groningen
Workshop Taakdemocratie tijdens de 5e Traineedag voor het Noorden
Transities voor duurzaamheid zijn uiterst urgent maar de politiek loopt er piepend in vast. In deze workshop voor trainees een oefening in transitieversnelling. We blijven maar uitstellen: Schiphol, stikstof, energietransitie, ongelijkheid, migratie, etc. In deze workshop starten we met een scherpe analyse en de stelling dat liberale democratie en mooiweersysteem is, ongeschikt voor transitieregie. Dan verdiepen we ons in taakdemocratie: een andere en zelfs oudere grondvorm van democratie, bewezen geschikt als stormsysteem. Bij de vereniging Noorden Duurzaam is dit model afgestoft en gemoderniseerd. Dat gaan we in een simulatie aan de tand voelen: hoe werkt debat en besluitvorming in taakdemocratie? Hoe werkt het samen met de bestaande politiek? Hoe pas je het toe voor gebiedsontwikkeling en ketenverduurzaming? Er komt een online taakdemocratisch stemsysteem aan te pas dus neem je telefoon mee.
Locatie: Noorderpoort, Boumaboulevard 113, Groningen. Aanvang: 13:00.
do 22-6-2023
Maastricht
NBM 2023 congres Maastricht - paper presentatie
De paper geeft een opstartmethode voor een productraad voor circulaire economie, op basis van de ‘value-actor matrix’ en taakdemocratie. Sustainable and circular business models aim to address societal challenges, shaping the transition towards a sustainable (regional) development and a circular economic system. A task democratic product council is suggested to give shape to the necessary coordination for such transition, providing a platform for sustainability transitions of a specific product family within a specific geographical area. This unfolds against the backdrop of a growing urgency to take drastic steps towards a sustainable development and thus far inadequate responses by political systems and market dynamics. The political arena is caught in a short term focus prompted by political tenure. The market suffers from amnesia and short termism. As a possible way out, this paper presents the ‘Bootstrapping a Product Council’ method that aims to establish such product councils for transition. In two cases, we illustrate how the method unfolds in practice. Given the immaturity of the cases, they do not fully capture the extent of our method, but already provide insights into its working. Although the bootstrapping method is still incomplete and is largely untested, first empirical confrontations show its potential.
Locatie: Maastricht University, Maastricht. Aanvang: 14:00.
za 23-9-2023
Doorn
Spring op het vliegwiel
Bijeenkomst van en voor leden van de Whatsappgroep ‘WWW’ en andere belangstellenden. WWW gaat over o.a. betekeniseconomie. Een van de keynotes gaat over taakdemocratie. Over dit evenement Verbinden, versterken en samenwerken De urgenties worden steeds duidelijker. Aan initiatief van onderop en aan nieuwe grote verhalen geen gebrek. Toch schiet het niet op. Hoe versterken we elkaar, terwijl iedereen een eigen taal heeft? Hoe bundelen we onze krachten op een organische manier? Hoe komen we tot een maatschappijbrede taakverdeling? Hoe creëren we perspectief vlak voor de verkiezingstijd? We zijn gewend ideologieën te vormen, vervolgens iedereen daarachter te scharen en een actieplan te maken. Dat werkt nu niet (alleen) want we zijn met te veel en het is te groot. Ieder is op zijn eigen gebied al aan de slag en dat is mooi, want op alle lagen van de samenleving moet er iets gebeuren. Op de hoofdpunten bundelen we deze dag de krachten, zodat we gezamenlijk impact kunnen maken met behulp van de taakdemocratie, het gezamenlijk narratief (storytelling) uitwerken en slagkracht te geven, het Mycelium Network en voorbeelden uit de samenleving van 'ja het kan wél!'. Programma 9.30 Inloop 10.00 Plenaire opening voor verbinding 10.15 Keynotes van Nynke Visser 'Samen naar het symbioceen, wat is jouw erfenis?' en Peter Bootsma 'De transitievaardigheid van het politieke bedrijf' 11.30 Pauze 11.45 Thema-sessies ronde 1: Verbinding: Mycelium en Knooppunten in het systeem, Vernieuwing politiek: Taakdemocratie en Narratief: Het verhaal naar de samenleving brengen 12.45 Lunchpauze 13.30 Plenaire ecosysteemopstelling met als inbrenger Onno van Sandick, begeleid door Annelieke Verkerk en Nicole van der Ouw rond de vraag 'Hoe komen we van de huidige economie naar een betekeniseconomie?' 15.15 Pauze 15.30 Thema-sessies ronde 2: open space: breng je eigen thema, initiatief of workshop in 16.15 Plenair oogsten van de winst en handelingsperspectieven 17.00 Afsluiting en napraten
Locatie: Landgoed Zonheuvel, Amersfoortseweg 98, Doorn. Aanvang: 09:30.
do 5-10-2023
Groningen
Kennisavond Het Zuiderlicht (besloten)
De kennisavonden van organisateadviesbureau Het Zuiderlicht hebben als doel om van elkaar te leren, te inspireren en nieuwe inzichten op te doen. Dit keer neemt Peter Bootsma ons mee in het concept van taakdemocratie en hoe we dit kunnen integreren in ons advieswerk. De kennisavond is besloten.
Locatie: Het Zuiderlicht, Emmaplein 5, Groningen. Aanvang: 18:00.
wo 11-10-2023
Groningen
Open debat en brainstorm over evenementen voor duurzaamheid in de gemeente Groningen
Woensdagavond 11 oktober 20.00 in MFC 't Vinkhuys in Groningen: Open debat en brainstorm over evenementen voor duurzaamheid in de gemeente Groningen. We komen er niet omheen. Duurzame ontwikkeling is de uitdaging van deze eeuw en is van levensbelang voor de toekomst van de mensheid. Er zijn vele systeemveranderingen nodig, in de politiek, de economie en de samenleving. We zullen dat samen moeten doen, en dat begint met ontmoeting. Ontmoetingen over duurzaamheid in Groningen hebben we steeds meer. De grote jaarlijkse evenementen zoals Noorderzon, Let's Gro, 050&Mode, KEI-week, ESNS en Paradigm hebben duurzaamheid hoog in het vaandel. Er zijn inmiddels ook jaarlijkse themaweken die specifiek over duurzaamheid gaan, zoals Sustainable Moments, de Week van de Circulaire Economie en de Week van de Duurzaamheid van de RUG. Nieuw dit jaar is dat de organisatoren van de duurzame themaweken kiezen voor samenwerking en voor dialoog met partners en publiek. Wat wil iedereen graag brengen, halen, zien, beleven en leren in deze weken? Hoe bundelen we onze krachten voor meer impact? Dat gaan we dus niet achter het bureau bedenken, maar samen met iedereen. Van harte welkom! De brainstorm is taakdemocratisch, wat betekent dat je als deelnemer kiest hoe je meedoet: als burger, als overheid, als wetenschapper, als ondernemer of als maatschappelijke organisatie. Want deze vijf groepen zijn altijd nodig bij systeemveranderingen. Hier krijgen ze gelijke spreektijd en inbreng. Samen kunnen we groter denken. Je hebt vast een goed idee over ontmoeting! Over doelen, programma-elementen, werkvormen, thema's, locaties, communicatie, experimenten, relevantie voor de politiek, rol van de wetenschap, zelfwerkzaamheid, keukentafels, straatcomités, de verbinding met het Ommeland, innovaties door ondernemingen, bijdragen vanuit zorg, onderwijs, sport, cultuur, levensbeschouwing, woningcorporaties, NGO's. Want dat is het met duurzaamheid: alles en iedereen is nodig.
Locatie: 't Vinkhuys, Diamantlaan 94, Groningen. Aanvang: 20:00.
do 2-11-2023
Inleiding en discusie over taakdemocratie Volt Maastricht
Volt Maastricht onderzoekt nieuwe concepten voor politiek en wil zich verdiepen in het sectoraal democratische model van taakdemocratie. Inleiding door Peter Bootsma, en vervolgens discussie over het onderwerp.
Aanvang: 19:30.
wo 6-12-2023
Online gesprek over starten van taakdemocratische experimenten
Online gesprek over starten van taakdemocratische experimenten in wijken/dorpen, gemeenten, gebiedscoöperaties en productketens. Inleiding, cases, tools, discussie, actie. De verkiezingsuitslag tekent het enorme tekort van de liberale democratie bij leidinggeven aan duurzaamheidstransities. We zitten we vast in een 175 jaar oud bestel dat verdeeldheid en polarisatie veroorzaakt en ruimte geeft aan opportunisme en kortzichtige probleemontkenning. De hoofdoorzaak is het politieke systeem dat ons allen conditioneert, niet de daardoor gevormde politici en kiezers. Wat we nodig hebben is maatschappijbrede samenwerking waar iedereen aan meedoet, omdát iedereen meedoet. Grootschalig, vrijwillig en in synergie, zoals dat hoort bij crises. Dat vraagt om niet-ideologische en concurrentievrije afstemming en coördinatie. Liberale democratie alleen kan dat niet leveren. Dat systeem werkt voor kwesties in het hier-en-nu en zolang we ons verdeeldheid kunnen permitteren. Voor existentiële crises en voor elders-en-later hebben we een aanvullend ander politiek paradigma nodig. Bij de Vereniging Noorden Duurzaam doen we onderzoek naar dit soort aanvullingen. Lees de samenvatting op onze website. Op woensdag 6/12 15.00 doen we weer een online gesprek over #taakdemocratie, deze keer over *starten van experimenten* in wijken/dorpen, gemeenten, gebiedscoöperaties en productketens. Inleiding, cases, tools, discussie, samenwerking. Doelgroep: pioniers, verbinders, bouwers, kantelaars. Geen kosten. Aanmelden via info@noordenduurzaam.nl.
Locatie: Online. Aanvang: 15:00.
Socials