| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen
logo

Het C2C-doel van gesloten technologische kringlopen stelt eisen aan verbindingstechnologie. Dit vooronderzoek bekijkt of er in het Noorden animo is voor een gezamenlijk onderzoeksprogramma op dit gebied. Belangstellende bedrijven, dienstverleners en kennisinstellingen kunnen lid worden van de CODIN LinkedIn subgroep voor dit vooronderzoek.

Projecteigenaar

Contactnet Duurzame Innovatie Noord-Nederland (in 2013 omgezet in vereniging Noorden Duurzaam)

Status

Idee, nog geen voorstel

Werkveld

Onderzoek.

Duurzaamheidsthema

Duurzame innovatie.

Looptijd

2010 - 2010

Doelen

Het vooronderzoek verbindingstechnologie is bedoeld om te onderzoeken of er animo is in de regio voor een gezamenlijk onderzoeksprogramma op het gebied van duurzame verbindingstechnologie zoals toegepast bij maakbedrijven. Een dergelijk programma zou kunnen inzetten op kennisontwikkeling en bewustwording bij maakbedrijven en kennisinstellingen, kan demonstratieprojecten genereren, kenniscirculatie bevorderen, kwaliteitsverhoging van retourstromen bevorderen, en een innovatieve voorsprong voor deelnemende bedrijven nastreven.

Beschrijving

FotoCODIN definieert duurzame innovatie als innovatie richting C2C, en is daarom geinteresseerd in gesloten biologische en gesloten technologische kringlopen. Met name voor gesloten technologische kringlopen is het nodig dat samengestelde producten na het einde van hun levensduur weer gescheiden worden in hun grondstoffen. Dat stelt onder andere eisen aan de toegepaste verbindingstechnieken. Sommige verbindingstechnieken kunnen namelijk een schone demontage economisch haalbaar maken, zoals schroeven en klikverbindingen. Andere technieken kunnen dat juist duur of complex maken, zoals solderen, klinken, lijmen en coaten. Ook vermengen van grondstoffen in emulsies, hybrides, laminaten, composieten, legeringen, etc. kan terugwinning bemoeilijken. Vernieuwen en grootschalig toepassen van omkeerbare verbindingstechnieken kan een belangrijke factor zijn in duurzame innovatie.

Het vooronderzoek verbindingstechnologie is bedoeld om te onderzoeken of er animo is in de regio voor een gezamenlijk onderzoeksprogramma op dit gebied. Dat programma zou de vorm kunnen krijgen van een lijst van onderzoeksvragen die door een kerngroep voor dit onderwerp wordt bijgehouden. Kennisinstellingen en kennisleveranciers in de regio zouden onderzoeksvragen uit deze lijst kunnen oppakken, bijvoorbeeld in de vorm van afstudeerprojecten of promotie-onderzoek, of in het kader van contractresearch of R&D-projecten. De rol van het programma zou dan bijvoorbeeld kunnen zijn om deze projecten te bemoedigen (bijvoorbeeld door publiciteit, of adhesieverklaringen bij subsidieaanvragen), ze in contact te brengen met andere belanghebbenden, of ze van inhoudelijke terugkoppelling te voorzien. In het vooronderzoek worden opvattingen verzameld hierover.

Ook andere aspecten en mogelijke functies van een regionaal programma voor verbindingstechnologie komen aan bod. Om te beginnen de vraag wat er op dit gebied in de regio en daarbuiten al gedaan wordt. Verder kan gedacht worden aan de behoefte aan voorlichting en bewustwording op dit gebied, aan netwerkcontacten rond dit thema, behoefte aan demonstratieprojecten, en de behoefte aan kennisinstrumenten zoals een verwijsfunctie, een kennisbank, discussieplatform, etc. Ook hierover worden in het vooronderzoek kennis en opvattingen verzameld.

Een belangrijk vraag is welke meerwaarde een regionale inspanning voor duurzame verbindingstechnologie zou kunnen hebben, de vraagstelling speelt immers op grotere schaal. Op voorhand kan vastgesteld worden dat zowel de MKB-bedrijven als de kennisinstellingen in de regio vaak een regionale orientatie hebben. Een regionale kennisbundeling kan dan, gebruik makend van de korte lijnen in de regio, partijen aantrekken, inspireren en verbinden.

Er is nog geen plan en nog geen budget voor het vooronderzoek, de verkenning van het thema is informeel. Wie belangstelling heeft om aan het gesprek over dit onderwerp mee te doen kan zich inschrijven bij de CODIN LinkedIn subgroep voor Verbindingstechnologie, zie de onderstaande link.

Website

http://www.linkedin.com/groups?about=&gid=2671217&trk=anet_ug_grppro

 
Socials