| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen
Begin: 
woe 11 jan 2017 19:30
Eind: 
woe 11 jan 2017 21:30
Kunststoffen, plastics of polymeren maken een zeer belangrijk onderdeel uit van ons dagelijks leven. Kunststoffen bieden veel voordelen: het materiaal is goedkoop, relatief sterk, in alle vormen te maken en gaat lang mee. Dat laatste is met het oog op duurzaamheid echter een nadeel: eenmaal in het milieu terechtgekomen duurt het vaak tientallen jaren voordat het materiaal is afgebroken. Een schrijnend voorbeeld is het plastic dat in zeeën en oceanen terechtkomt, de zogenaamde plastic soep.

Hoe gaan we in de toekomst met het gebruik van kunststoffen om? Kunnen we de problematiek rond de plastic soep oplossen? Aardolie, een belangrijke grondstof voor kunststoffen, zal in de toekomst schaarser worden. Zijn er alternatieven om duurzame kunststoffen te maken?

De lectoren Jan Jager en Rudy Folkersma van Stenden Hogeschool in Emmen geven deze avond uitleg over hoe de circulaire economie rond kunststoffen gestalte krijgt. Jager en Folkersma zijn verbonden aan het lectoraat Duurzame Kunststoffen, dat zich richt op de biologische kringloop van kunststoffen. Ook zijn ze betrokken bij het lectoraat Circular Plastics van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, dat zich vooral richt op de technische kringloop.

Na een korte uiteenzetting over kunststoffen zullen Jager en Folkersma aan de hand van actuele en ook regionale projecten de kansen en mogelijkheden van het duurzame gebruik van dit veelzijdige materiaal illustreren.

 
Socials