| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

Waterzuivering van de toekomst gebouwd in Sneek

Introtekst: 
Sneek heeft met een nieuw waterzuiveringssysteem een wereldprimeur. Binnenkort wordt het afvalwater van de wijk Noorderhoek gescheiden ingezameld en schoongemaakt in een kleine zuiveringsinstallatie in een wijk van 232 woningen.
Hoofdtekst: 

Het nieuwe waterzuiveringssysteem gaat energie opwekken uit afvalwater, medicijnresten verwijderen en meststoffen terugwinnen voor hergebruik. Wietze de Haan, lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân: “Het project in de Noorderhoek is een goed initiatief. Door deelname aan dit onderzoek willen de partners een goed evenwicht zien te vinden tussen enerzijds efficiëntie en betaalbaarheid en anderzijds het werken aan vernieuwing en duurzaamheid. Wethouder Jan Bargboer, gemeente Sneek, vult aan: “En daarmee sluit het goed aan bij de duurzaamheidprogramma’s van de gezamenlijke partijen.”

(Bron: MVOnieuws)

Lees verder op:

 

Fairtrade criteria mogen in aanbesteding

Introtekst: 
Inkopers die willen bijdragen aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling mogen criteria voor eerlijke verhandelde koffie opnemen in hun aanbesteding. Douwe Egberts heeft het kort geding verloren dat zij had aangespannen tegen de gemeenten Den Helder en Alkmaar. De voorzieningenrechter oordeelde dat deze gemeenten de criteria voor eerlijke handel op de juiste wijze hebben opgenomen in het aanbestedingsdocument.
Hoofdtekst: 

De gemeenten Den Helder en Alkmaar willen graag koffie die voldoet aan de criteria voor eerlijke handel. Douwe Egberts spande een kort geding aan. De Nederlandse koffiebrander heeft ongelijk gekregen. In het verleden hebben gemeenten met succes de criteria voor eerlijke handel opgenomen. Bij een bijna vergelijkbare zaak in 2007 oordeelde de voorzieningenrechter ook positief: de provincie Groningen had de criteria voor eerlijke handel op de juiste wijze geformuleerd.

(Bron: MVOnieuws)

Lees het volledige artikel op:

 

Michael Braungart: de situatie is acuut

Introtekst: 
Zijn voorstel om de kennis over cradle to cradle openbaar te maken in een voor iedereen toegankelijk register, dreigt verkeerd begrepen te worden. C2C-grondlegger Michael Braungart legt zijn bedoelingen nog één keer uit.
Hoofdtekst: 

Braungart deed vorige maand de oproep om een C2C-register te starten. Bij de opening van een cradle-to-cradle-tentoonstelling in Amsterdam-Oost pleitte hij voor een open register waarin bedrijven en andere partijen, zonder tussenkomst van zijn bedrijf EPEA, elkaar kunnen adviseren en corrigeren op C2C-gebied. Hij wekte daarmee de suggestie dat hij certificering van C2C-producten niet nuttig meer vindt.

Bredere ontwikkeling
Dat beeld corrigeert hij nu. "Certificering is en blijft waardevol, en we zijn ook druk bezig om het protocol daarvoor toegankelijker te maken", aldus Braungart tegenover Duurzaamnieuws. "Het register zou daarnáást moeten komen, met de bedoeling om een bredere ontwikkeling in de goede richting op gang te krijgen."

Braungart ziet de overheid – preciezer: Agentschap NL - als een goede partij om zo'n register op te zetten. Maar het agentschap, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, voelt daar niets voor. "Het opzetten van zo'n register is geen overheidstaak. Wij gaan dat niet doen", zegt Douwe Jan Joustra, die zich bij Agentschap NL en diens voorloper SenterNovem al jaren bezighoudt met de C2C-beweging. Joustra vindt dat het registratiesysteem moet worden ondergebracht bij certificeringsinstituten die daarvoor geaccrediteerd zijn. "Alleen dan is de registratie onafhankelijk en wettelijk geborgd."

Voor Braungart is die werkwijze, waarbij bedrijven in plaats van de overheid het C2C-proces gaan begeleiden, geen optie. En eigenlijk gaat het hem ook helemaal niet om het register, laat hij weten. "Dat register is natuurlijk een middel en niet het einddoel. We zijn ons nu aan het blindstaren op de verpakking, maar het gaat om de inhoud."

(Bron: MVOnieuws)

Lees het volledige bericht op:

 

Michael Braungart wil open C2C-register

Introtekst: 
Michael Braungart wil de kennis over cradle to cradle (C2C) niet langer bij zijn eigen bedrijf EPEA houden. De strenge en dure certificeringsprocedures waaraan C2C-projecten tot nu toe verplicht worden onderworpen om goedkeuring te krijgen, zijn een fout geweest, zei de C2C-grondlegger afgelopen woensdag in Amsterdam. Braungart pleitte voor een open register, waarin iedereen een C2C-project kan aanmelden om het vrij met anderen te kunnen bediscussiëren.
Hoofdtekst: 

Braungart was in Amsterdam voor de opening van een cradle-to-cradle-tentoonstelling in stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. In zijn toespraak legde hij uit dat het systeem van certificering in de begindagen van cradle to cradle een noodzakelijk kwaad was. "Bedrijven hadden een label nodig om hun product in de markt te kunnen zetten. Zonder certificaat kom je als tapijthandelaar in de Verenigde Staten een gebouw niet in."

(Bron: MVONieuws)

Lees verder op:

 
Socials