| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen
logo

Wat gebeurt er met kadavers en ander dierlijk afval? Het boek “Categorie één, Dierlijk afvalverwerking door de eeuwen heen” beschrijft de verwerking van dierlijk afval vanaf de oudheid tot de dag van vandaag. Niet alleen het verwerkingsproces wordt beschreven, ook is er ruime aandacht voor de juridische en sociale kanten van de dierlijk afvalverwerking of “animal rendering”.

Projecteigenaar

Anne-Marie Oudejans

Status

Afgerond, geëvalueerd

Werkveld

Onderzoek.

Duurzaamheidsthema

Duurzame landbouw.

Looptijd

2010 - 2012

Doelen

Bijdragen aan meer bekendheid en een zo objectief mogelijke beeldvorming over de "animal rendering"; "destructie"ofwel de "verwerking van dierlijk afval", de milieueffecten en de duurzaamheid daarvan.

Beschrijving

FotoWat gebeurt er met kadavers en ander dierlijk afval?

De verwerking van dierlijk afval, zoals kadavers, staat voor velen van ons veraf. Toch hebben we er allemaal, direct of indirect, wel degelijk mee te maken. Niet alleen in de veeteelt, maar ook wanneer onze huisdieren dood zijn gegaan, krijgen we te maken met de verwerking van dierlijk afval.
Het boek “Categorie één, Dierlijk afvalverwerking door de eeuwen heen” beschrijft de verwerking van dierlijk afval vanaf de oudheid tot de dag van vandaag.
Niet alleen het verwerkingsproces wordt beschreven, ook is er ruime aandacht voor de juridische en sociale kanten van de dierlijk afvalverwerking of “animal rendering”. Het verwerken van kadavers werd lange tijd door maatschappelijke verschoppelingen gedaan. Afvalverwerking was onaangenaam en smerig werk en er lagen allerlei besmettingsziekten op de loer. Als gevolg van hun werk hebben de afvalverwerkers vaak onder erbarmelijke en mensonterende omstandigheden moeten leven.

Aparte hoofdtukken zijn gewijd aan de gezondheids- resp. de milieu-aspecten.

Het laatste hoofdstuk "Animal Rendering Quo Vadis" geeft een paar ontwikkelingen die in de toekomst misschien ook mogelijk zijn.

In tegenstelling tot wat de veel gebruikte term “destructie” suggereert, wordt al vanaf het verre verleden dierlijk afval omgezet in bruikbare producten. Tegenwoordig zijn dat voornamelijk vaste en vloeibare biobrandstoffen. De verwerking van dierlijk afval vormt daarmee één van de vroege voorlopers van het huidige "cradle-to-cradle principe".

De schrijfster: •
Door een excursie van de Ingenieursvereniging KIVINIRIA naar een afvalverwerkingsbedrijf is de schrijfster geïnteresseerd geraakt in de verwerking van dierlijk afval. Haar belangstelling gaat daarbij niet alleen uit naar de verwerkingsprocessen maar vooral ook naar de werkomstandigheden van toen en nu.
Bij haar onderzoek is schrijfster vooral geraakt door de heersende, maar veelal onterechte, vooroordelen over de bedrijfstak.

Anne-Marie is geen historicus en komt ook niet uit het vak van de “animal rendering”. Dit had voor haar onderzoek weliswaar nadelen maar ook grote voordelen. Met een open blik en geheel onbevooroordeeld door wie of wat dan ook heeft zij haar onderzoek kunnen doen.

Het boek wordt uitgegeven door www.VermeerBestseller.nl

ISBN:9789461931498, Prijs: € 24,90 196 pag.
te bestellen bij www.VermeerBestseller.nl

Website

www.vermeerbestseller.nl/amoudejans
http://vermeer.mijnbestseller.nlmagento/categorie-n-dierlijk-afvalverwer...
www.energiegids.nl
http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/3218261/2012/03/05/V...
http://www.mvo.nl/Publicaties/MVOMagazine/No03dd09022012/tabid/3498/lang...
http://byhans.wordpress.com/2012/07/15/kadavers-van-zeep-tot-brandstof/
http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/verwerking-van-kadavers-in-de-geschi...
http://www.kiza.nl/content/dierlijk-afvalverwerking-door-de-eeuwen-heen
http://edepot.wur.nl/213779

 
Socials