| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen
logo

Operation material streeft er naar om een applicatie-netwerk te ontwikkelen die transparantie biedt over grondstof verbruiken in producten. Bedrijven, kennisinstellingen maar ook ontwerpers en het milieu kunnen hier een voordeel uit halen. Wij onderzoeken o.a wat deze voordelen moeten zijn en hoe een dergelijke website er uit moet komen te zien en hoe het moet werken/communiceren. Benieuwd naar de ontwikkeling? Volg ons op www.operationmaterial.com

Projecteigenaar

Melle Koot

Locatie

Oosterhamrikkade 108, Groningen, gemeente Groningen, GR.

Status

Uitvoering gestart

Werkveld

Onderzoek.

Duurzaamheidsthema

Duurzame innovatie.

Looptijd

2012 - 2012

Doelen

Aan de hand van onderzoek willen wij uitendelijk een concept van een werkende website opleveren in samenwerking met CODIN en Melle Koot.

Een Pakket van Eisen en een antwoord op alle deelvragen en de hoofdvraag zal ons eindproduct zijn, en zullen worden geleverd aan de Hanze Hogeschool, CODIN en Melle Koot en misschien andere bedrijven met interesse die hiermee verder zullen gaan.

Beschrijving

FotoSinds de industriële revolutie is de hoeveelheid broeikasgassen drastisch toegenomen, er is steeds meer vraag naar grondstoffen door de groeiende wereldbevolking, terwijl er steeds minder grondstoffen zijn. Tegenwoordig houden bedrijven meer rekening met het milieu, dit aantal groeit hard.

Omdat de vraag naar producten ook blijft groeien moeten bedrijven rekening houden met recyclebaarheid, milieuvriendelijkheid en veel meer. Alleen de consument weet niet wat nou wel en niet milieuvriendelijk is gemaakt. Ook veel ontwerpers hebben last van dit probleem, ze weten niet altijd welk materiaal beter is voor het milieu en kiezen daardoor niet altijd het beste materiaal voor hun ontwerp.
Melle Koot is een ontwerper met zijn eigen bedrijf en visie en maakt gebruik van Cradle to Cradle. Melle werkt net als vele andere ontwerpbureaus en bedrijven met veel verschillende materialen, daarom is het niet altijd even makkelijk om te zien welk materiaal wel recyclebaar is en welk niet. Ook kan er niet altijd gekeken worden als er geen computer in de buurt is (bijvoorbeeld bij een groothandel als je materialen wil kopen).
Om deze reden heeft Melle Koot ons de opdracht gegeven om een platform (systeem/netwerk) op te bouwen (te ontwikkelen) dat makkelijk te bereiken is met bijvoorbeeld een applicatie voor je smartphone. Deze applicatie moet gemakkelijk inzicht bieden in van welk materiaal een product gemaakt is en of er alternatieven zijn die het zelfde kunnen bieden. Hier hoort de volgende onderzoeksvraag bij:

“Op welke manier kan er een overzicht en indexering medium gemaakt worden van (duurzame) materialen en producten die gebruikt, verwerkt en vervaardigd worden door ontwerpers, meubelmakers en interieur bouwers? En hoe kan deze interessant worden gemaakt voor bedrijven om aan mee te werken?”

Met dit hulpmiddel kunnen wij de “onwetendheid” weg halen bij de ontwerper en consument zodat hij of zij een keuze kunnen maken op de criteria die zij belangrijk vinden.

 
Socials