| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

intro

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van overheden. Zij hebben zichzelf het doel gesteld om duurzaam aan te besteden. Om te voldoen aan deze aanbestedingseisen, zullen bedrijven hierop moeten inspelen en duurzamer gaan ondernemen. Bedrijven kunnen op verschillende manieren duurzamer te werk gaan. Een mogelijkheid hiertoe is het toepassen van biobased materialen. Dit zijn materialen die een plantaardige, en dus een hernieuwbare oorsprong hebben. Uit een inventarisatie is gebleken dat het gebruik van biobased materialen nog in de kinderschoenen staat. Er is echter wel een duidelijke vraag naar het gebruik van hernieuwbare materialen en het ontwikkelen van de biobased economy.

body

Afgelopen tijd was Anne Venema bij KNN bezig geweest met zijn afstudeeronderzoek voor de studie MSc Energie & Milieuwetenschappen. Deze studie wordt verzorgd door het Centrum voor Energie en Milieukunde (IVEM) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek richtte zich op het gebruik van biobased materialen in de grond-, weg- en waterbouwsector (gww-sector). De centrale vraagstelling is of biobased materialen de gww-sector duurzamer kunnen maken. Hierbij gaat het niet alleen om de impact dat een product heeft op het milieu, maar ook wat het marktperspectief is.

Deze vraag is onderzocht en beantwoord door middel van vergelijkende Life Cycle Assessments (LCA's). Met behulp van LCA´s is het mogelijk om de milieubelasting van producten te analyseren over gehele levenscyclus, van wieg tot graf. Hierbij is in twee verschillende case studies gekeken naar respectievelijk biobased asfalt en een snelweggoot van biocomposiet. Deze producten zijn vergeleken met producten die tegenwoordig worden toegepast. Hierdoor wordt met specifieke voorbeelden onderzocht hoeveel biobased materialen de milieu-impact kunnen verminderen. Uit deze case studies is gebleken dat biobased materialen een flinke vermindering van de milieu-impact kunnen bewerkstelligen.

 
Socials