| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

intro

Om meer te laten zien van wat Noorden Duurzaam doet, starten we dit jaar met een nieuwsstroom vanuit de vereniging. Elke maand publiceren we een aantal hoogtepunten in de vorm van een nieuwsbericht.

body

Groei belangstelling waterstof in wegtransport
In Friesland wordt er gewerkt aan een Tafel Energietransitie in het wegtransport. Hiervoor zijn twee tafels opgericht, de Tafel Bio LNG en de tafel Waterstofgas. Omdat het voordeliger is om biogas te mengen in het aardgasnet, is het voor producenten op dit moment onmogelijk om met de productie van bio-LNG een business case te maken die beter scoort. Voor het gebruik van waterstof in de mobiliteit is daarentegen een toenemende belangstelling. De provincie Friesland heeft samen met Kwartiermaker Pyke Kroes een succesvolle expertmeeting georganiseerd over dit onderwerp. Belangstellenden waren: onderwijs instellingen, gemeenten, provincie, autobranche, tankstationbouwers, en leasemaatschappijen.

Verzamelpunt voor duurzame productontwerpers
De Thematafel Ontwerpen voor Duurzame Innovatie heeft een paar goede bijeenkomsten gehad met een enthousiaste kerngroep. Deze bijeenkomsten werden georganiseerd in de Bovenkamer, een oude watertoren in de stad Groningen. De Ketentafel heeft de ambitie opgevat om zich te ontwikkelen tot een verzamelpunt voor alle duurzame ontwerpers in het Noorden. De Tafel verzamelt onder meer links naar voorbeelden van duurzame ontwerpen en tips voor duurzame ontwerpers en opdrachtgevers.

Checklist voor meetbaar maken verduurzaming
Bij de Tafel Duurzaamheidsindicatoren zijn ze druk met cijfers, om in kaart te kunnen brengen hoe het er nu voor staat en wat het effect is van investeren in een duurzame oplossing. Zo kan inzichtelijk worden gemaakt wat het verduurzamen oplevert en welke ontwikkelingen het grootste effect hebben. Er wordt momenteel gewerkt aan het opstellen van een gemakkelijke checklist. Het is de bedoeling dat alle tafels deze checklist kunnen gebruiken en zo sneller hun eigen cijfers op orde krijgen.

Symposium Duurzaamheidseducatie
De Tafel Duurzaamheidseducatie wordt, vanuit het overleg van de schoolbesturen en directies van de Gemeente Groningen, betrokken bij een symposium over duurzaamheidseducatie. De leden van de Tafel krijgen de gelegenheid om aan alle schoolbestuurders van de gemeente Groningen uit te leggen wat de stand van zaken is. Dit is een prachtige kans voor de schoolbesturen en directies om hun kennis op te frissen en om mogelijkheden voor samenwerking te benutten. Daarnaast is het voor de Tafel een mooie gelegenheid om te laten zien wat er allemaal mogelijk is.

Verduurzamen stadsdistributie
Gemeente Groningen is actief met het onderwerp van staddistributie en zoekt naar mogelijkheden om dat te verduurzamen. Dit gaat in overleg met het bedrijfsleven, kennisinstellingen en de vereniging Noorden Duurzaam. Met een beetje geluk leidt dit tot een nieuwe Tafel van Stadsdistributie en tot praktische projecten voor nieuwe vormen van duurzame stadsdistributie.

Nieuwe verbanden door clusteren kwesties
Alle Tafels agenderen kwesties, verschillende thema’s waar kansen liggen op gebied van duurzame ontwikkelingen. Maar hoe bepaal je nu welke kwesties bovenaan de agenda komen? De Tafel Duurzame inzetbaarheid is in het stemsysteem gedoken. Als een van de eerste Tafels zijn ze bezig geweest met het clusteren van kwesties. Dit is een nuttige werksessie geweest, waarin de kerngroep van de Tafel de ingebrachte kwesties heeft geordend. In dit gesprek is vooral geleerd dat dat geen technische oefening is. Het vraagt een open opstelling en een creatieve blik, zodat er nieuwe verbanden gezien worden tussen de aangedragen kwesties.

ALV januari 2017
Deze maand staat de Algemene ledenvergadering gepland. We zijn al druk bezig met de voorbereidingen. Naast het opstellen van het jaarverslag van 2016, wordt er ook druk gewerkt aan het jaarplan voor 2017. Tevens hopen we de schetsen voor de nieuwe website voor te kunnen leggen voor feedback. Speerpunten voor 2017 zijn o.a. het aanhalen van banden met andere netwerken, relaties met de advieswereld versterken en het doortonwikkelen van het stemsysteem. Je bent van harte welkom om bij de vergadering aanwezig te zijn.

Datum: 26 januari 2017
Tijd: inloop 16.00 uur, start 17.00 uur
Locatie: Biotoop Haren

Extra publiciteit voor je Tafel- of Projectnieuws
Wil je nieuws van je Tafel en/of Project wat extra publiciteit geven? We horen het graag! Stuur een alinea met informatie op naar webredactie@noordenduurzaam.nl en we nemen het volgende maand mee. Heb je meer te delen, is een alinea te weinig? Dan is het mogelijk om er een apart nieuwsitem van te maken. De nieuwsberichten worden vervolgens weer verspreid via social media, zodat het ook in ons online netwerk bekend wordt.

 
Socials