| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

intro

Ellen Stevens van Schaik is werkzaam bij Wooncorporatie Domesta en is één van de leden van de MVO-werkgroep. Deze werkgroep bestaat uit medewerkers die allen op een eigen manier wat hebben met duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vanuit die passie en rol hebben deze medewerkers, binnen en buiten de organisatie, een duurzame visie voor wat ze doen.

body

Belang duurzame ontwikkelingen
Duurzame ontwikkelingen zijn – op drie manieren - voor Domesta van groot belang. In de eerste plaats gaat het om de mensen; duurzaam omgaan met huurders en personeel. In de tweede plaats gaat het om grondstoffen; er wordt gestreefd om duurzaam om te gaan met de enige aarde die we hebben. In de derde plaatst gaat het over de maatschappelijke onderneming; hoe worden middelen duurzaam ingezet en hoe kan financiële continuïteit gewaarborgd worden.

V.l.n.r.: Andre Timmer, Herbert Bosch, Gea Heersmink, Henno Leferink, Ellen Stevens, Karin Koers, Harrie Boertien, Jessika Jansen. Niet op de foto: Henk Anholts, Gerard van der Veen

Interne en externe duurzaamheid
“Duurzaamheid is een vanzelfsprekend onderdeel van onze bedrijfsvoering, werkwijze en cultuur. We gaan zorgvuldig om met mensen, de omgeving, grondstoffen en energie . En we vragen van onze medewerkers, partners en huurders dat ook te doen. We zoeken samen continu naar manieren om de samenleving en onze eigen organisatie te verduurzamen. We zijn daarover transparant. Iedereen kan zien wat we goed doen en vertellen waar we beter kunnen.”

Ketentafel Beton en Verf
Domesta is al sinds de CODIN-tijd actief in de Betonketen- en Verfketenoverleg. Op een gegeven moment is dit omgezet naar Noorden Duurzaam. Het was dan ook een logische stap voor de MVO-werkgroep om bij de vereniging aan te sluiten. De doelstelling van de Ketentafel Beton is het vergroten van de hoeveelheid betongranulaat in nieuw beton. Nieuwe kennis en ervaring is opgedaan door project Wildlands Adventure Zoo Emmen, uitgevoerd door bouwbedrijf Koenen Bouw, tevens lid van KT Beton Drenthe.

Het percentage betongranulaat in nieuw beton voor het gehele project ligt boven de 50%, daar waar het landelijke gemiddelde slechts 2% bedraagt. Momenteel is de Ketentafel Verf gericht op het recyclen van oude latexverfresten tot weer bruikbare latex. Gezocht wordt naar inleverpunten waar de oude latex ingeleverd kan worden. Mocht u een interessant project hebben waar veel latexsaus nodig is, meldt u zich dan aan bij Noorden Duurzaam. De prijs is zeker niet hoger als gewone latex en u levert een positieve bijdrage aan het milieu.

Thematafel Duurzame woonvormen in oprichting
Op dit moment is Domesta ook betrokken bij de oprichting van de Thematafel Duurzame woonvormen, een tafel die geïnitieerd is door Irma van Beek (KAW architecten). Er zit een knelpunt tussen wonen en zorg; er wordt verwacht dat men zolang mogelijk thuis blijft wonen i.p.v. te verhuizen naar een verzorgingstehuis. Ellen: “Hoe gaan we ervoor zorgen dat mensen op een veilige en gezonde manier langer thuis kunnen blijven wonen, ondanks dat men hulpbehoevend wordt. Hierbij kan o.a. gedacht worden aan het initiëren van burenhulp en aanpassingen op gebied van domotica.”

Ideeën nieuwe tafelprojecten
Er wordt momenteel gekeken of er een Tafel Biobased Bouwen opgericht kan worden. Ellen: “Het zou mooi zijn als dat nog komt, zodat we bouwen met biomaterialen een boost kunnen geven. Er is nog zoveel kennis uit te wisselen, o.a. door onderzoeksinstituten, aannemers en opdrachtgevers.” Noorden Duurzaam is hierbij van nut bij de interne ontwikkeling en bij de externe samenwerking.

Met het lidmaatschap bij Noorden Duurzaam kan Domesta haar kennis en ervaring delen en opdoen. “De kracht van de vereniging zit hem o.a. in het feit dat we naast het praten - over duurzame ontwikkelingen – ook overgaan tot concrete acties, waarbij problemen concreet gemaakt worden en er gewerkt wordt aan oplossingen”, aldus Ellen. “Daarnaast is het interessant en inspirerend om bij een keten visies uit verschillende invalshoeken te horen”.

Bekijk de profiel-pagina van Domesta.

 
Socials