| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

intro

Groningen, Drenthe en Friesland hebben acht Koplopergebieden in het Noorden aangewezen. De gebieden zullen de komende jaren ruim 300 energiezuinige woningen en utiliteitsgebouwen realiseren. Variërend in energieprestatie van energieneutraal tot maximaal een EPC van 0,45. De ervaringen met energiezuinige bouw, die deze gebieden de komende jaren opdoen, dienen als input voor een kennis- en leertraject. Agentschap NL faciliteert het kennistraject. De acht gebieden krijgen ook subsidie van het Rijk.

body

Het gaat om koloniewoningen in de gemeente Westerveld, gebiedsontwikkeling Nieuwveensche Landen in Meppel, uitbreidingsplannen in Pesse, project de Pimpelaer in Assen, Ossehaar in Coevorden, het kantoor Sociale zaken/werkgelegenheid in de gemeente Groningen, 24 starterswoningen Oostergas in Zuidhorn en het kantoor Ecommunity in de gemeente Ooststellingwerf te Friesland.

De subsidie is bedoeld voor gemeenten en deelnemende partijen om ervaring op te doen met innovaties in het bouwproces en om inhuur van expertise op het gebied van duurzaamheid te bekostigen. Ook gebruiken de gemeenten het geld voor extra toezicht tijdens het bouwproces.

Vooruitlopen op aanscherpen wettelijke EPC-eisen
Samen met de Excellente gebieden – voorbeeldgebieden energiezuinige nieuwbouw – lopen de koplopergebieden voor op het landelijk aanscherpen van de EPC-eisen (Energie Prestatie Coëfficient). De bij deze gebieden betrokken partijen, als gemeenten, corporaties, aannemers, installateurs en particuliere opdrachtgevers, wisselen de komende jaren onderling opgedane kennis en ervaring uit. Alle bouw- en ontwikkelpartijen in Nederland kunnen van de opgedane kennis en ervaring profiteren. Innovatieve technieken en werkzaamheden die bij het ene project succesvol blijken te zijn, kunnen dan makkelijker bij andere projecten worden toegepast. Dat scheelt tijd en geld.

(Bron: AgentschapNL)

Lees verder op:

 
Socials