| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen
Begin: 
don 26 okt 2017 19:00
Eind: 
don 26 okt 2017 22:00
Voedselflats en stadslandbouw als alternatief voor ons inefficiënte voedselsysteem? Een meetup over geprinte hamburgers en LED-sla

Op dit moment is ons voedselsysteem inefficiënt georganiseerd. Ons voedsel legt vele kilometers af, gebruikt veel water, wordt verspild en vervuilt het milieu. Toch moeten de 7 miljard aardbewoners, veelal in grote steden woonachtig, gevoed worden. Om dat op een duurzame manier te doen, moet voedselproductie voor een aanzienlijk deel geïntegreerd worden in de stedelijke infrastructuur.
Voedselflats en stadslandbouw zijn daarvoor belangrijke alternatieven. Om over 20 jaar voldoende voedsel te produceren voor de – naar schatting – negen miljard mensen, wordt er geëxperimenteerd met vertical farming, rooftop gardening en zelfs landbouw op zee. Voedsel wordt inefficiënt over de hele wereld versleept om steden te voeden en om mensen die leven op plekken waar geen voedsel verbouwd kan worden van eten te voorzien. Twee derde van al het beschikbare zoete water wordt nu ingezet voor de productie van voedsel. En twee derde van alle watervervuiling wordt veroorzaakt door het gebruik van pesticiden.
Om de hoeveelheid foodmiles, de afstand die voedsel aflegt tussen plaats van productie en consumptie, terug te dringen en verspilling tegen te gaan zijn verticale landbouwbedrijven wereldwijd in opkomst.

Nederland is, na de Verenigde Staten, de tweede landbouwexporteur ter wereld. Van overal komen boeren, tuinders, onderzoekers en burgemeesters naar ons land om zich te informeren. De combinatie van de onderzoekskracht van Wageningen Universiteit, de ervaring van de telers en de technologische kennis over de mogelijkheden van ledverlichting die onontbeerlijk is voor de verticale landbouw, maakt ons land uniek. Maar komt onze positie als exportland onder druk te staan als steeds meer bedrijven van over de hele wereld met onze kennis zelf hun groente en sla verticaal en lokaal gaan verbouwen?

Voorafgaand aan de meet-up is er de mogelijkheid om te eten in de Brasserie van de Harbour Jazz Club. Praat, denk en discussieer mee met ons op de 26e oktober. De toegang is gratis. Er wordt achteraf een bijdrage gevraagd voor de kosten op basis van waardebepaling achteraf: http://durftevragen.nl/waardebepaling-achteraf/.
Deze meet-up wordt georganiseerd door Reina Boels-Feikens van Rein advies, duurzaam advies (www.rein-advies.nl), in samenwerking met experts uit het veld. Meer informatie over de aflevering en achtergronden is te zien op http://www.vpro.nl/tegenlicht

Locatie: 
Harbour jazz club
Havenkade West 3
Winschoten
Javascript is required to view this map.
 
Socials