| Tafelatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen
Begin: 
woe 17 feb 2021 16:30
Eind: 
woe 17 feb 2021 17:30
In deze workshop ontdek je waarom ons 19e eeuwse politieke systeem de duurzaamheid niet voor elkaar krijgt, en welk 13e eeuwse systeem betere kaarten heeft voor de uitdaging van 21e eeuw. Je doet een ontwerpoefening hiermee. De uitkomst kun je gebruiken als basis voor een duurzaam en democratisch experiment in je eigen parlement.

Duurzame ontwikkeling is urgent en dat weten we al een halve eeuw. Toch schiet het niet genoeg op. We riskeren dat de wereld binnen enkele generaties onleefbaar wordt. Hoe is het mogelijk dat we zo traag reageren? Onkunde? Egoïsme? Gebrek aan politieke moed? Of een systeemgebrek?

In deze online workshop onderzoeken we de stelling dat de 19e eeuwse parlementaire zetelconcurrentie fundamenteel ongeschikt is voor de aanpak van mondiale duurzaamheidstransitie. Kan het anders? Ja, een democratisch alternatief is ‘functionele democratie’, het bestuurssysteem van de waterschappen en de SER. Het is ontstaan in de 13 eeuw toen stormvloeden een maatschappijbrede transitie nodig maakten om de toekomst veilig te stellen. Niet concurrentie maar taakverdeling is hier het uitgangspunt. Wat kunnen we daarvan leren? Wat kunnen we hergebruiken? Wat niet? Hoe kunnen we ermee experimenteren?

Je doet in een klein groepje een ontwerpoefening, waarbij je kunt kiezen tussen een nieuwe aanvullende kamer voor de Staten Generaal, Provinciale Staten of gemeenteraad, of een nieuw model voor je dorps-of wijkraad.

Aan de workshop kunnen 20 mensen meedoen. Doelgroep: initiatiefnemers voor nieuwe democratie, studenten, onderzoekers, politici, beleidsadviseurs, etc. Bij voldoende belangstelling herhalen we. Wil je meer informatie of een uitnodiging dan mail ons: info@noordenduurzaam.nl.

De vereniging Noorden Duurzaam is een regionale denktank op het grensvlak van duurzame ontwikkeling en nieuwe democratie. Noorden duurzaam ontwikkelt open source concepten en materialen voor sociale en politieke innovatie, en begeleidt experimenten hiermee.

BijlageGrootte
210217_workshop_functionele_democratie_voor_duurzame_ontwikkeling.pdf96.54 KB
 
Vereniging Noorden Duurzaam
Nieuws en discussie
Evenementen
Over Noorden Duurzaam
Ledenlijst