| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

intro

De brandstof LNG gaat een grote vlucht nemen als transportbrandstof in Nederland en daar kunnen de Groningse economie in het algemeen en de Eemshaven in het bijzonder flink van profiteren. ‘LNG gaat vliegen!’, zo vat Gasunie-woordvoerder Chris Glerum zijn enthousiasme in drie woorden samen. Hij reageert daarmee op een nieuw initiatief van een Taskforce LNG Noord-Nederland om het gebruik van LNG als brandstof in met name de scheepvaart flink te stimuleren

body

LNG is de afkorting van Liquified Natural Gas. Dit gas wordt vloeibaar gemaakt en vanuit landen als Algerije verscheept naar Nederland. Ooit was het de bedoeling om in de Eemshaven een grote LNG haven te bouwen voor de aanlanding van dat LNG, maar dat is uiteindelijk de Rijnmond geworden. Maar toch dienen zich nu nieuwe kansen aan voor de Eemshaven. Volgens woordvoerder Glerum niet als grote LNG haven, maar als distributiepunt voor het LNG dat vanuit de Rijnmond naar het Noorden wordt verscheept.

De vooruitzichten voor LNG als transportbrandstof zijn veelbelovend. In de transportsector krijgt men met ingang van 2015 te maken met verscherpte regelgeving die het gebruik van vervuilende stook- en dieselolie aan banden legt. LNG vormt dan een schoon alternatief. LNG-motoren produceren veel minder CO2 en stoten geen zwavelverbindingen en fijnstof uit. Bovendien zijn LNG-motoren veel stiller dan motoren op stook- of dieselolie.

Lees meer:

 
Socials