| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

intro

Het Groningse project met een intelligent energienet PowerMatching City is geselecteerd voor de prestigieuze, internationale lijst van duurzame oplossingen Sustainia100. De lijst werd bekendgemaakt tijdens Rio+20, de Conferentie voor Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties, in Rio de Janeiro. Bij de bekendmaking van de Sustainia100 waren onder andere verschillende wereldleiders, de voormalig gouverneur van Californië en filmster Arnold Schwarzenegger en mediamagnaat en filantroop Ted Turner aanwezig.

body

PowerMatching City heeft volgens de samenstellers van Sustainia100 aangetoond dat het mogelijk is om een intelligent energienetwerk te creëren met bijbehorend marktmodel en met gebruik van bestaande technologieën. Het systeem stelt consumenten in staat om onderling elektriciteit uit te wisselen en houdt tegelijkertijd het comfortniveau op hetzelfde peil. Als eerste real-life smart grid-gemeenschap ter wereld speelt PowerMatching City een belangrijke rol in de wereldwijde ontwikkeling van intelligente netwerken en de transitie naar een duurzaam energiesysteem.

Binnen PowerMatching City zijn 25 huishoudens onderling met elkaar verbonden en uitgerust met micro-WKK's (warmte-krachtkoppeling), hybride warmtepompen, slimme meters, zonnepanelen, oplaadstations voor elektrische voertuigen en overige, slimme huishoudelijke apparaten. Gezamenlijk vormen deze huishoudens een intelligent energiesysteem. Het project wordt uitgevoerd door distributienetbeheerder Enexis, energiebedrijf Essent, gasinfrastructuurbedrijf Gasunie, systeemintegrator ICT Automatisering en kennisinstituut TNO, onder leiding van energiekennisbedrijf DNV KEMA Energy & Sustainability.

Lees verder op:

 
Socials