| Tafelatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

intro

In de ALV van donderdag 27 april heeft de vereniging Noorden Duurzaam besloten om de ambitie op te schroeven. De nieuwe werkrichting maakt het gemakkelijker om tafels te beginnen en brengt het tafelnetwerk in beeld bij politiek en overheid. Het doel is meer maatschappijbrede transitieprojecten voor duurzaamheid.

body

De belangrijkste wijziging is dat lidmaatschap van Noorden Duurzaam niet langer een voorwaarde is voor deelnemen aan een tafel. Ook komt de contributie voortaan direct binnen bij de tafels. Verder gaat de vereniging meer inzetten op het politieke belang van het tafelnetwerk als geheel. Tafels krijgen het hiermee gemakkelijker om leden te werven en projecten te starten.

Tafels bij Noorden Duurzaam zijn vertegenwoordigende netwerken van kennisgemeenschappen, van sectoren of branches en van ketens. Tafels kunnen door onderlinge samenwerking de duurzaamheidstransitie versnellen. Bestaande netwerken van dit profiel, zoals veel beroepsverenigingen en brancheorganisaties, kunnen vermeld worden en kunnen zich aansluiten. Nieuwe tafels kunnen op de website van de vereniging met allerlei apps hun eigen website samenstellen. Tafels doen drie dingen: ze inventarisren en agenderen kwesties, ze initiƫren en steunen projecten, en ze meten en publiceren de cijfers daarbij.

De website wordt in de komende weken aangepast. De nieuwe hoofdingang wordt een kaart van Noord-Nederland die laat zien hoe de regio bestuurd wordt en hoe zowel politieke partijen als tafels daar input voor leveren. Het beeld is dat tafels en politieke partijen van gelijk belang zijn: politieke partijen werken samen aan rechtvaardigheid van economie en samenleving, tafels werken samen aan transitie van economie en samenleving. Een preview is hier te vinden.

Noorden Duurzaam is actief in de landelijke thematafel van regionale duurzaamheidsnetwerken. Het Noordelijke model van tafelnetwerken is daar een inspiratiebron voor de ontwikkeling van een nieuw gezamenlijk ICT-platform dat op termijn ook de website van Noorden Duurzaam kan vervangen.

Initiatiefnemers voor nieuwe tafels kunnen bij de vereniging terecht voor een intakegesprek en een workshop. Daarin wordt de werkwijze van tafels doorgenomen en een nieuwe tafel op het punt publicatie gebracht. In de komende periode komen er op deze wijze nieuwe tafels voor circulair ontwerpen, duurzame scholenbouw, duurzaam inkopen, online marketing, levensbeschouwing & duurzaamheid, en gasloos koken.

Noorden Duurzaam werd opgericht in 2013 als experiment met het toen nog prille concept van tafelnetwerken. Sindsdien is er veel geleerd, met vallen en opstaan. 2017 was een turbulent jaar: opheffing dreigde en nog steeds gaat het financieel niet voor de wind. De ALV besloot toch ruimte te maken voor vernieuwing en het bestuur kwam met een uitwerking. Met het fiat van de ALV kan nu een nieuwe fase starten.

 
Vereniging Noorden Duurzaam
Nieuws en discussie
Evenementen
Over Noorden Duurzaam
Ledenlijst