| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen
Sectortafel Kapsalons Noord-Nederland
Kwesties van de gebiedstafel
Initiële
sortering
bij oprichting
van de tafel
0
Kan afgeknipt mensenhaar ook gerecycled worden?
Naar aanleiding van de ophef over de broodverbeteraar cysteïne en de mogelijkheid dat deze stof uit mensenhaar komt, rees de vraag wat er eigenlijk met afgeknipt mensenhaar gebeurt. Op dit moment zijn er 21.000 kappers in Nederland gevestigd, waarbij naar schatting 2.700 ton haar per jaar geknipt wordt. Het haar wat niet voor pruiken gebruikt kan worden omdat het niet lang genoeg is, wordt weggegooid en met het restafval verbrand. Dit is goed voor een CO2 uitstoot van 4.500 ton per jaar.10,11 Daaruit kwam de vraag van de groene kapper, P. Patje:’ kan afgeknipt mensenhaar ook gerecycled worden, en zo ja, wat de beste manier is om dit te doen?’. [Bron: bachelor scriptie Technische bedrijfskunde van C. Jorna 2014]

Wat zijn kwesties?

Een kwestie in deze lijst is een duurzaamheidsvraagstuk binnen het onderwerp en het werkgebied van deze tafel. Kwesties vragen om respons.
  • Een kwestie kan een probleem zijn, maar ook een gemiste kans. Bijvoorbeeld een emissie, een verspilling, een sociaal onrecht, een cohesiegebrek, een onrendabiliteit, een risico. Of bijvoorbeeld een achterstand of gemiste kans in bewustwording, wetgeving, contacten, draagvlak, communicatie, financiering.
  • Een kwestie heeft een titel, een beschrijving en één of meer indicatoren. Een beschrijving kan in twee zinnen. De eerste zin zegt dan bijvoorbeeld iets over aard en oorzaak, de tweede iets over gevolg en proportie. Voorbeeld: “"Inzameling van luiers stagneert door onrendabele recycling. Daardoor is huisvuilverwerking aanzienlijk duurder en gaan herwinbare grondstoffen verloren."
  • Zijn er cijfers voorhanden? Dan kunnen er een of meerdere trendgrafieken bij een kwestie staan. Zie de tab Indicatoren voor een overzicht van alle indicatoren van deze tafel.
  • De kwesties worden handmatig of met het stemsysteem op prioriteitsvolgorde gezet, de meest dringende bovenaan. Kwesties kunnen geclusterd worden.
  • Het antwoord op een kwestie wordt hier niet benoemd, dat krijgt aandacht bij projecten, zie de tab Projecten. Een project kan een antwoord zijn op meerdere kwesties.