| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen
Thematafel Stadslandbouw Noord-Nederland
Kwesties van de gebiedstafel
Initiële
sortering
bij oprichting
van de tafel
0
Industriele landbouw put grond, water en fossiele energiebronnen uit
Grootschalige industriele landbouw is niet volhoudbaar op lange termijn. Toepassen van duurzame principes betekent voedsel produceren dichter bij de natuur en dichter bij mensen. Bovendien staan voedselveiligheid en gezondheid van consumenten onder druk door toepassing van schadelijke middelen en niet bewezen veilige technologie (pesticiden en GMO's)
0
Kan de stad de eigen bevolking voeden?
De bevolkingsconcentratie in stedelijk gebied is hoog. In hoeverre kan een stad haar eigen bevolking voeden middels stadslandbouw? Oxford deed onderzoek: http://www.landshare.org/how-to-feed-a-city.html In theorie en met aanpassingen kan het. Maar het achterland is hard nodig.
0
De wereld visstand daalt dramatisch
Door dalende visstanden kan er op korte termijn onvoldoende vis gevangen worden voor consumptie, zeker als duurzaamheid het uitgangspunt is. Alternatieven zijn noodzakelijk.
0
Ook viskweek onder druk door dalende visstand
Traditioneel voor voor kweekvis is ook vis. Met de dalende natuurlijke visstand komt zo ook productie van kweekvis onder druk. Er zijn nieuwe bronnen voor visvoer nodig.
0
Veel boeren gaan met pensioen
Een aanzienlijk deel van de boeren is momenteel ouder dan 55 jaar en zal binnen nu en 15 jaar gaan stoppen. Wie nemen de bedrijven over? Lokale producenten (cooperaties?) of multinationals?
0
Hoe kan stadslandbouw voldoen aan eisen van voedselveiligheid?
Stadslandbouwers zijn er in veel soorten, van goedbedoelende hobbyist tot semi-professionele eco-agrariers. Hoe bescherm je de voedselveiligheid bij een grote spreiding van kleine (huis)producenten?

Wat zijn kwesties?

Een kwestie in deze lijst is een duurzaamheidsvraagstuk binnen het onderwerp en het werkgebied van deze tafel. Kwesties vragen om respons.
  • Een kwestie kan een probleem zijn, maar ook een gemiste kans. Bijvoorbeeld een emissie, een verspilling, een sociaal onrecht, een cohesiegebrek, een onrendabiliteit, een risico. Of bijvoorbeeld een achterstand of gemiste kans in bewustwording, wetgeving, contacten, draagvlak, communicatie, financiering.
  • Een kwestie heeft een titel, een beschrijving en één of meer indicatoren. Een beschrijving kan in twee zinnen. De eerste zin zegt dan bijvoorbeeld iets over aard en oorzaak, de tweede iets over gevolg en proportie. Voorbeeld: “"Inzameling van luiers stagneert door onrendabele recycling. Daardoor is huisvuilverwerking aanzienlijk duurder en gaan herwinbare grondstoffen verloren."
  • Zijn er cijfers voorhanden? Dan kunnen er een of meerdere trendgrafieken bij een kwestie staan. Zie de tab Indicatoren voor een overzicht van alle indicatoren van deze tafel.
  • De kwesties worden handmatig of met het stemsysteem op prioriteitsvolgorde gezet, de meest dringende bovenaan. Kwesties kunnen geclusterd worden.
  • Het antwoord op een kwestie wordt hier niet benoemd, dat krijgt aandacht bij projecten, zie de tab Projecten. Een project kan een antwoord zijn op meerdere kwesties.