| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen
Thematafel Testtafel
Kwesties van de gebiedstafel
Tafeltop donderdag 23 maart 2017 15:25 - 15:29 (afgesloten)
AANKONDIGING
2 PERSONEN
15:24
BRAINSTORM
27 KWESTIES
15:25
CLUSTEREN
12 CLUSTERS
15:26
STEM 1
0% OPKOMST
15:27
STEM 2
0% OPKOMST
15:28
PUBLICEREN
0% OPKOMST
15:29
Er is kort geleden een tafeltop geweest bij TT Testtafel. De leden hebben de kwesties in een brainstorm aangepast, de kerngroep heeft de kwesties geclusterd, en in twee stemrondes hebben de leden de nieuwe prioriteitsvolgorde bepaald.
Publiceren
Uitslag
tafeltop
23 mrt
2017
Luierafval recyclen
t10
Ons huishoudelijk restafval zit boordevol luiers, jaarlijks zo’n 400 duizend ton. Als bedrijfsafval komt nog eens een zelfde hoeveelheid vrij bij ziekenhuizen en zorgcentra. Met hun hoogwaardige papiervezels en ook kunststof openbaart zich een zeer geschikt recyclingproduct. De technologie om het luierafval aan te pakken is voorhanden. De absorptiekorrels in de luier en eventuele medicijnresten zijn de te nemen horde. Het Ketenproject Luiers moet de kers op de taart zetten.
1.1 Vuilniswagens verspreiden onaangename geur
Testindicator 11
Waarom ruikt de vuilniswagen overal en altijd hetzelfde? De wagen die de villawijk bedient zou toch meer naar tuinafval en coquilleschalen moeten ruiken dan de auto uit de volkswijk? Maar nee: Bij nadering wordt men door dezelfde stink-o-sfeer omhuld. Hoe kan dat? Als je alle kleuren met elkaar mengt ontstaat telkens dezelfde uniforme kakkleur. Zou een vergelijkbaar effect optreden in de wereld van de geur?
Otters in Groningse stadsgracht
t8
Alle ingevoerde waarnemingen op natuurwebsites worden bekeken door experts en de verbazing was erg groot toen in januari 2016 een waarneming werd ingevoerd van een otter, zwemmend in een Groningse stadsgracht. In eerste instantie werd gedacht aan een grap, maar na contact met de waarnemer bleek het daadwerkelijk om een echte wilde otter te gaan. De herintroductie van de otter (Lutra lutra) in Nederland is een groot succes. Na het uitzetten van enige tientallen dieren in de Kop van Overijssel in 2002, hebben de nakomelingen zich in 15 jaar tijd over Nederland verspreid. Geschat wordt dat er in 2015 circa 160 otters aanwezig waren in Nederland.
2.1 t24
t24
2.2 t20
t20
2.3 t21
t21
2.4 Parkeerprobleem in Hardenberg
De fractie van Liberaal Hardenberg kwam ter ore dat de slagboom bij de toerit naar de parkeerplaats wel omhoog ging auto's op het terrein toe te laten. Vervolgens bleek er zowel beneden als boven geen plek te zijn, waardoor de auto's rondjes bleven rijden. Automobilisten die zonder te hebben geparkeerd toch weer weg wilden, moesten toch parkeergeld betalen om van het terrein af te kunnen. "Het is onmogelijk om zonder betaling van de parkeerkaart het terrein af te rijden", schrijft Liberaal Hardenberg. Om de situatie aan te kaarten heeft de fractie vier vragen opgesteld richting het college.
2.5 t28
t9
t28
Pand Vindicat voldoet niet aan bouwvoorschriften
t8
Nader onderzoek heeft uitgewezen dat de verankering van het buitenspouwblad in het pand van Vindicat aan de Grote Markt niet voldoet aan de bouwvoorschriften. Reacties: "Wie heeft hier nu weer zitten slapen,het is toch te gek voor worden", "de zwarte hond lag te pitten in zijn mand", "Ik denk meer de aannemer..", "Weer extra kosten, wat volgt?", "Toch te gek voor woorden dat zoiets kan gebeuren !"
3.1 Te veel mensen willen astronaut worden (testkwestie 13)
t9
Testkwestie 13. NASA heeft een recordaantal aanmeldingen voor zijn astronautenopleiding binnengekregen. In totaal kwamen er ruim 18.000 brieven binnen voor de acht tot veertien plekken die er zijn. Het aantal sollicitanten is veel meer dan het record uit 1978, toen NASA 8000 aanmeldingen kreeg voor de eerste vlucht van de spaceshuttle. Het is ook bijna drie keer meer dan de vorige sollicitatieronde in 2012.
Achtergelaten strooizout veroorzaakt corrosie (testkwestie 5)
Testindicator 11
Testkwastie 5. Genkenaar Jo Put zit met een opmerkelijk probleem: een huurder heeft maar liefst 700 ton strooizout bij hem achtergelaten. “Hij is zes maanden geleden met de noorderzon naar Turkije vertrokken”, zegt Put. “Geld heb ik niet meer van hem gezien. Intussen veroorzaakt het zout corrosie aan de opslagruimte. Ik moet er van af. Gratis af te halen, maar dan wel alles in één keer.” De 600 m² grote opslagruimte van een legerhangar op de Zonhoverweg in Winterslag ligt voor het overgrote deel vol gestapeld met zout verpakt in allerhande formaten. “Ik heb big bags en zakken van verschillende hoeveelheden”, vertelt Jo Put. “Allemaal strooizout. Er is zelfs een kleine hoeveelheid rood zout bij. Dat kan dienen als grondstof in de cosmetica, heb ik op het internet opgezocht.”
zwemmen in de gracht
als het water in de grachten zwemkwaliteit heeft, heeft dat grote (toeristische) meerwaarde
5.1 Zinkgat veroorzaakt grote materiële schade (testkwestie 14)
Testindicator 11
Testkwestie 14. In de Duitse plaats Nordhausen, in de deelstaat Thüringen, is een enorm zinkgat ontstaan. Twee bedrijfspanden zijn daardoor zwaar beschadigd. Muren van de gebouwen zijn weggeslagen en in het gat verdwenen. Omstanders hoorden een gerommel waarna zich in de grond twee gaten vormden. Niet lang daarna sloten die zich aaneen tot één krater waarin delen van de gebouwen verdwenen. Er raakte niemand gewond. In de gebouwen was niemand meer aan het werk. Het zinkgat is naar schatting 40 tot 50 meter diep en 30 meter breed. In het gat staat water.
Boeren boos om distels van de buren
t10
Ieder jaar is het weer raak. Boeren reageren op (dreigende) overlast van distels bij de buren. Die buur kan iedereen zijn. De wegbeheerder, de natuurbeheerder of natuurlijk uw collega-boer of tuinder. Heel vervelend, want als je niet tijdig ingrijpt, waaien de pluizen van de akkerdistel over het land. Het jaar daarop kun je daar flink wat last van hebben. Om nog maar over de kosten te zwijgen als je moet bestrijden.
6.1 t30
t30
Extravagantie veroorzaakt hondenleed (testkwestie 3)
t10
Testkwestie 3. Wat opvallend of opmerkelijk is, vangt onze aandacht. We vinden het aantrekkelijk. Het fascineert ons. En dat geldt helaas ook voor een opvallend of opmerkelijk uiterlijk bij de hond. Honden met extreme kenmerken fascineren ons. En wat ons fascineert en aantrekt, daar kiezen we voor. Dus worden er nog steeds pups verkocht met snorkelsnuiten, krombottige beentjes, vel teveel en stokstaartjes. Wat de hond leed geeft, geeft ons plezier. Niet omdat we de hond willen zien lijden, maar omdat het opmerkelijke ons aantrekt.
7.1 Tekort aan kaartjes voor Pinkpop (testkwestie 15)
Testindicator 11
Testkwestie 15. De weekendkaarten voor Pinkpop die vanochtend via de officiële verkooppunten in recordtijd waren uitverkocht, worden nu massaal aangeboden op internet. Op marktplaats.nl worden geen woekerprijzen gevraagd, maar kopers moeten wel iets meer betalen dan de officiële prijs. Het officiële tarief van een kaartje voor drie dagen Pinkpop is 195 euro. Op marktplaats.nl liggen de prijzen rond 250 euro.
Bouwvergunningen voor zonneparken
t9
EELDE - Op het terrein van Groningen Airport Eelde kan begonnen worden met de bouw van een zonnepark. De gemeenteraad gaf gisteravond groen licht. Daar ging wel een stevige discussie aan vooraf over de financiële risico's die het zonnepark met zich kan meebrengen. Initiatiefnemer GroenLeven-Zonneparken betaalt de bouwvergunning namelijk in termijnen. Met name de fractie van Leefbaar Tynaarlo is bang dat de gemeente naar haar centen kan fluiten als de initiatiefnemer onverhoopt in financiële problemen komt. Het zonnepark met 77.000 panelen moet verrijzen in de driehoek tussen de landingsbanen. De zonnepanelen wekken genoeg stroom op voor ongeveer 5.500 huishoudens. De initiatiefnemer werkt samen met Groningen Airport Eelde, de gemeente Tynaarlo en de provincie Drenthe.
nieuwe kwestie
t10
Dit is ook een testkwestie.
Er heersen misverstanden rondom Lorem Ipsum (testkwestie 10)
Testindicator 11
Test please ignore. In tegenstelling tot wat algemeen aangenomen wordt is Lorem Ipsum niet zomaar willekeurige tekst. het heeft zijn wortels in een stuk klassieke latijnse literatuur uit 45 v.Chr. en is dus meer dan 2000 jaar oud. Richard McClintock, een professor latijn aan de Hampden-Sydney College in Virginia, heeft één van de meer obscure latijnse woorden, consectetur, uit een Lorem Ipsum passage opgezocht, en heeft tijdens het zoeken naar het woord in de klassieke literatuur de onverdachte bron ontdekt. Lorem Ipsum komt uit de secties 1.10.32 en 1.10.33 van "de Finibus Bonorum et Malorum" (De uitersten van goed en kwaad) door Cicero, geschreven in 45 v.Chr. Dit boek is een verhandeling over de theorie der ethiek, erg populair tijdens de renaissance. De eerste regel van Lorem Ipsum, "Lorem ipsum dolor sit amet..", komt uit een zin in sectie 1.10.32.
Berging straaljager Bitgum kost tijd
Morgen zendt Menameradiel samen met defensie een bericht de wereld in met daarin de ins en outs. Ook worden omwonenden geïnformeerd over de berging die gebeurt door de firma Leemans uit Vriezenveen. Zij verrichten de berging onder auspiciën van defensie. Vandaag al verscheen er een vrachtwagen van defensie in de buurt waar de straaljager is neergestort. Een woordvoerder van defensie laat weten dat dat gebeurde in het kader van ,,voorbereidende werkzaamheden.”
t27
t27
12.1 Volle treinen en externe verstoringen zorgen voor vertraging (testkwestie 16)
t8
Testkwestie 16. De NS heeft het afgelopen jaar minder treinen op tijd laten vertrekken en ook de tevredenheid van klanten is gedaald. Volgens het spoorbedrijf komt dat mede door te volle treinen in het najaar en enkele grote externe verstoringen waar de NS niets aan kon doen. 91 procent van de treinen reed vorig jaar op tijd tegen 92 procent het jaar ervoor.
12.2 t26
t26
12.3 t25
t25
12.4 t32
t32
12.5 t23
t23

Wat zijn kwesties?

Een kwestie in deze lijst is een duurzaamheidsvraagstuk binnen het onderwerp en het werkgebied van deze tafel. Kwesties vragen om respons.
  • Een kwestie kan een probleem zijn, maar ook een gemiste kans. Bijvoorbeeld een emissie, een verspilling, een sociaal onrecht, een cohesiegebrek, een onrendabiliteit, een risico. Of bijvoorbeeld een achterstand of gemiste kans in bewustwording, wetgeving, contacten, draagvlak, communicatie, financiering.
  • Een kwestie heeft een titel, een beschrijving en één of meer indicatoren. Een beschrijving kan in twee zinnen. De eerste zin zegt dan bijvoorbeeld iets over aard en oorzaak, de tweede iets over gevolg en proportie. Voorbeeld: “"Inzameling van luiers stagneert door onrendabele recycling. Daardoor is huisvuilverwerking aanzienlijk duurder en gaan herwinbare grondstoffen verloren."
  • Zijn er cijfers voorhanden? Dan kunnen er een of meerdere trendgrafieken bij een kwestie staan. Zie de tab Indicatoren voor een overzicht van alle indicatoren van deze tafel.
  • De kwesties worden handmatig of met het stemsysteem op prioriteitsvolgorde gezet, de meest dringende bovenaan. Kwesties kunnen geclusterd worden.
  • Het antwoord op een kwestie wordt hier niet benoemd, dat krijgt aandacht bij projecten, zie de tab Projecten. Een project kan een antwoord zijn op meerdere kwesties.