| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen
Asfaltketen Noord-Nederland
Kwesties van de gebiedstafel
Initiële
sortering
bij oprichting
van de tafel
1
Er is onvoldoende duidelijkheid over wat duurzaam gebruik van asfalt is
Onvoldoende is bekend over voor- en nadelen van bijvoorbeeld gebruik van PR materiaal, lage temperatuurasfalt, gemodificeerd bitumen als ze met elkaar worden vergeleken.
2
Bij deklagen wordt weinig gebruik PR bitumen toegestaan
Deklagen worden vaak precies voorgeschreven. Dit geeft weinig ruimtew voor innovatie en gebruik PR bitumen.
3
gemodificeerd bitumen is moeilijker opnieuw te gebruiken
Door de vele verschillende bitumenrecepten en daarbij behorende eigenschappen is het lastiger opnieuw te gebruiken
4
Te weinig gebruik van lage temperatuur asfalt
Lage temperatuur asfalt wordt nog weinig gebruikt. Hier is met een juiste afstemming binnen de keten veel milieuwinst te behalen
5
Onduidelijkheid over de eindbestemming van verontreinigd asfalt
Verontreinigd asfalt moet thermisch gereinigd worden. Vaak is onduidelijk waar het blijft. Soms wordt er veel kilometers mee gereden. Soms wordt het zelfs opnieuw gebruikt (in het buitenland).
6
Weinig selectieve sloop van asfalt
Selectief slopen om verschillende kwaliteitsniveau's van asfalt te scheiden is kostbaar door de onderzoekskosten en onderzoek kost bovendien veel tijd (Type test ong. €15.000 en duurt 3 maanden). Opbouw die in oorspronkelijke opdracht beschreven staat raakt vaak verloren. Grondradar kan ook ingezet worden. Dit moet al voor teer.
7
Schoon bitumineus dakafval wordt verwerkt als verontreinigd dakafval
Als bij bitumineus dakafval bij sloop niet wordt vastgesteld of het schoon of vervuild is, gaat het de weg van verontreinigd dakafval en wordt het thermisch gereinigd.
8
Capaciteit asfaltcentrales beperkt de diversiteit van asfaltproductie
Beperkte opslagcapaciteit van asfaltcentrales maakt het moeilijk om met allerlei verschillende kwaliteiten PR te werken en allerlei verschillende mengsels te produceren
9
Er is onduidelijkheid over de geschiktheid van recycled (schoon) dakbitumen voor de wegenbouw
Het afgelopen decennium is veel met het gebruik van dakbitumen in wegen geëxpirimenteerd. Dit betrof zowel nieuw dakbitumen (nooit op een dak gelegen) als recycled, maar schoon, dakbitumen. Resultaten zijn onvoldoende gecommuniceerd naar opdrachtgevers
10
Teer blijft vaak liggen in de wegfundering
Vanwege de hoge kosten om teer uit de keten te krijgen, wordt teerhoudende wegfundatie vaak niet aangepakt.
11
Monitoring van proefprojecten kan beter
Monitoring van langlopende (europese) projecten laat vaak te wensen over door verloop van specialisten of gebrekkige overdracht.
12
Er wordt te veel met asfalt gereden
door de eigendomsstructuur van asfaltcentrales wordt veel met asfalt gereden. Dit is vanuit zowel vanuit kwaliteitsoogpunt, als vanuit duurzaamheidsoogpunt niet wenselijk.
13
Weinig ruimte voor wegenbouwers in aanbestedingstrajecten
Door meer verantwoordelijkheid bij de wegenbouwers neer te leggen, kunnen slimme combinaties worden gemaakt in werkzaamheden en materiaalgebruik. Daarvoor zijn nieuwe aanbestedingsvormen zoals op basis van Best Value Performance nodig.
14
Onvoldoende PR bitumen aanwezig in Noord Nederland
Momenteel wordt PR bitumen aangevoerd vanuit de rest van Nederland. doorgaans hebben centrales voldoende ruimte om het op te slaan.

Wat zijn kwesties?

Een kwestie in deze lijst is een duurzaamheidsvraagstuk binnen het onderwerp en het werkgebied van deze tafel. Kwesties vragen om respons.
  • Een kwestie kan een probleem zijn, maar ook een gemiste kans. Bijvoorbeeld een emissie, een verspilling, een sociaal onrecht, een cohesiegebrek, een onrendabiliteit, een risico. Of bijvoorbeeld een achterstand of gemiste kans in bewustwording, wetgeving, contacten, draagvlak, communicatie, financiering.
  • Een kwestie heeft een titel, een beschrijving en één of meer indicatoren. Een beschrijving kan in twee zinnen. De eerste zin zegt dan bijvoorbeeld iets over aard en oorzaak, de tweede iets over gevolg en proportie. Voorbeeld: “"Inzameling van luiers stagneert door onrendabele recycling. Daardoor is huisvuilverwerking aanzienlijk duurder en gaan herwinbare grondstoffen verloren."
  • Zijn er cijfers voorhanden? Dan kunnen er een of meerdere trendgrafieken bij een kwestie staan. Zie de tab Indicatoren voor een overzicht van alle indicatoren van deze tafel.
  • De kwesties worden handmatig of met het stemsysteem op prioriteitsvolgorde gezet, de meest dringende bovenaan. Kwesties kunnen geclusterd worden.
  • Het antwoord op een kwestie wordt hier niet benoemd, dat krijgt aandacht bij projecten, zie de tab Projecten. Een project kan een antwoord zijn op meerdere kwesties.