| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

Versnellen van de duurzaamheidstransitie, hoe doe je dat eigenlijk? Op deze pagina een overzicht, op de onderliggende pagina's uitleg en voorbeelden. Deze pagina komt nog van de CODIN website en moet nog aangepast worden voor Noorden Duurzaam.

Uitgangspunten:

  • Transitie vraagt om grootschalige en permanente duurzaamheidswinst. Veranderingen mogen niet blijven steken in demonstratieprojecten maar moeten overal zichtbaar worden, tot in bijvoorbeeld het 'bruto-regionaal product'.
  • Transitie vraagt om betrokkenheid uit de volledige breedte van economie en maatschappij. Veranderingen in complexe netwerken gedijen niet als ze beperkt blijven tot een sector, thema of plaats. Ze moeten elkaar kunnen versterken, bijvoorbeeld door afstemming en gelijktijdigheid.

Uitwerking:

  • CODIN maakt onderscheid tussen zeven 'werkvelden', zie hierna.
  • CODIN ontwikkelt en stimuleert projecten-met-sneeuwbaleffect in ieder van deze werkvelden. Bij die projecten kunnen alle geledingen van de economie (bedrijven, instellingen, overheden, consumenten, netwerken, etc.) betrokken zijn. Van deze projectvormen worden open source handleidingen gemaakt om het sneeuwbaleffect te bevorderen. Op dit moment zijn de eerste handleidingen in voorbereiding (informeer via info@codin.nl).
  • Deze en andere samenwerkingsprojecten zijn te vinden op Projecten. Organisaties die een profielpagina hebben in het CODIN Contactnet kunnen daar samenwerkingsprojecten aan toevoegen.

Werkvelden:

Duurzaam innoveren De weg naar een duurzame economie loopt langs duurzame innovaties: nieuwe producten en diensten die rekening houden met zowel profit als people en planet, èn met langetermijneffecten. In dit werkveld gaat het om productontwikkelprojecten in alle sectoren van de economie.
Duurzaam inkopen Innovatieve producten maken pas kans als er vraag naar is. Het tweede werkveld betreft daarom projecten voor duurzaam inkopen, opnieuw in alle sectoren van de economie, inclusief consumenten.
Duurzame ketens Behalve producten en kopers daarvan, zijn er toeleveranciers van grondstoffen en verwerkers van reststoffen. Een duurzame economie veronderstelt dat die ook meedoen en dat ketens gesloten worden. Het derde werkveld gaat daarom over initiatieven voor ketenverduurzaming.
Diensten Iedereen die als leverancier, afnemer of ketenpartner werkt aan duurzaamheid, maakt gebruik van diensten van derden. Bijvoorbeeld advies, opleiding, communicatie, marketing, certificatie of krediet. De transitie gaat sneller als dienstverleners meewerken. Het vierde werkveld gaat daarom over diensten voor duurzame klanten.
Onderzoek Leveranciers, afnemers, hun ketenpartners en hun dienstverleners lopen bij hun inzet voor duurzaamheid tegen kennisvragen aan. Soms is er onderzoek nodig om die vragen te beantwoorden. Het vijfde werkveld betreft daarom onderzoek voor duurzaamheid.
Leiderschap Een economie verduurzamen kan sneller gaan als er meer mensen en organisaties meewerken, als er meer consensus is over werkrichting, en als er op meer werkvelden tegelijk wordt ingezet. Dat vraagt niet alleen om visie en leiderschap, maar ook om samenwerking tussen leiders. Het zesde werkveld betreft daarom projecten die op deze krachtenbundeling inzetten.
Transitie Veranderingen in complexe systemen gaan in het algemeen soepeler als de omstandigheden gunstig zijn. Het zevende werkveld gaat daarom over voorwaardenscheppende projecten, die op enige afstand helpen om de weg voor projecten in de andere werkvelden te effenen. Bijvoorbeeld door opvoeding, bewustwording, regelgeving en stimuleringsbeleid.
 
Socials