| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

Noorden Duurzaam ontwikkelt samen met andere duurzaamheidsnetwerken in de regio een gezamenlijk dienstencentrum. Het dienstencentrum gaat onder andere administratieve diensten bieden, zoals een gezamenlijke profieledatabase. Een nieuwe webpagina hierover wordt t.z.t. gemaakt. Vooralsnog hieronder de pagina over het voorlopende project "Samenwerkende wegwijzers." Bent u een duurzaamheidsnetwerk en hebt u belangstelling? Mail naar dienstencentrum@noordenduurzaam.nl.

Samenwerkende Wegwijzers is een gemeenschappelijke profielendatabase voor duurzaamheidsportals. In de database staan profielen van duurzame bedrijven en instellingen. Deze pagina geeft informatie voor duurzaamheidswebsites die een selectie uit deze database willen laten zien.

Duurzaamheidscommunicatie is voor bedrijven en instellingen belangrijk want duurzaamheid trekt in toenemende mate publiek en klanten en het past in het MVO-beleid. Ook voor de beweging als geheel is het van belang dat organisaties zich profileren want dat maakt de beweging zichtbaar en het versnelt de transitie.

Bedrijven en instellingen die aan duurzaamheidscommunicatie willen doen kunnen op codin.nl èn op uiteenlopende andere websites een eigen profielpagina aanmaken. Omdat er steeds meer websites over duurzaamheid komen wordt het onderhouden van al deze profielpagina's echter een probleem. CODIN heeft daarom in overleg met beheerders van duurzaamheidswebsites een gemeenschappelijke profielendatabase opgericht. Aangesloten duurzaamheidswebsites kunnen maatwerkselecties uit deze database vertonen.

De voordelen:

  • Bedrijven en instellingen met een profielpagina in deze database zijn met één keer schrijven op vele plaatsen zichtbaar. Bovendien is het opstellen van een profielpagina eenvoudig door de vragen en helpteksten op de bewerkpagina. Minder kosten, beter verhaal, meer publiek.
  • Duurzaamheidswebsites besparen op ontwikkel- en exploitatiekosten en bedienen hun bezoekers met eeen beter informatieaanbod. Aansluiting bij een collectief van samenwerkende duurzaamheidswebsites versterkt bovendien het eigen profiel.
  • Bezoekers krijgen een completer overzicht en kunnen de gevonde selecties gemakkelijk uitbreiden. Ze kunnen profielpagina's bovendien beter vergelijken omdat er een stramien achter zit. Ook 'greenwashing' valt daardoor eerder op. Meer steun dus bij leveranciersselectie.
  • De duurzaamheidstransitie versnelt omdat het duurzame deel van de economie beter toegankelijk wordt. Bedrijven en instellingen met een overtuigend verhaal zijn daarbij in het voordeel. Meer transparatie en een beter imago dus.

De profielendatabase is bij CODIN te vinden als "Contactnet".

Organisaties en netwerken die een selectie uit deze database op hun eigen website willen laten zien noemen we hier "Wegwijzers". Wegwijzers hebben keuze uit drie soorten selecties.

Voorbeeld van een filterlijst. Klik voor ware grootte.1. Een filterlijst. Een filterlijst laat alleen de profielpagina's zien die aan bepaalde criteria voldoen, bijvoorbeeld gevestigd in een bepaald gebied, behorend bij een bepaalde sector, actief met een bepaald thema. Op de demo-site educohof.warpnet.nl/nl/site/bedrijven.html staat een voorbeeld: een lijst van bedrijven/instellingen die gevestigd zijn in de gemeente Emmen. De Wegwijzer bepaalt zelf de selectiecriteria: bijvoorbeeld alleen bedrijven/instellingen in het eigen werkgebied, of ook uit aangrenzende werkgebieden. Ook op andere gegevens uit de profielpagina's kan geselecteerd worden. De Wegwijzer bepaalt ook de weergave van het overzicht (kolommen, volgorde, filteropties, etc.). CODIN regelt de configuratie en het onderhoud daarvan. Bedrijven en instellingen die in het contactnet vermeld zijn hebben in dit scenario geen invloed op de filterinstelling. Bovenaan een filterlijst wordt dan ook vermeld dat hier een selectie uit het Contactnet is te zien op basis van de inhoud van de profielpagina's (de lijst is dus geen ledenlijst).

2. Een zelfmeldinglijst. In dit geval wordt aan alle profielpagina's een keuzeoptie toegevoegd waarmee bedrijven/instellingen ("Profieleigenaren") kunnen aangeven of ze zijn aangesloten bij de betreffende wegwijzer. De Wegwijzer houdt daar zelf een ledenadministratie van bij en de vermelding op de profielpagina is dus een "zelfmelding". De profieleigenaar beslist dus. Weergaveopties als bij 1. Voorbeeld: www.codin.nl/meer-met-minder.

3. Een ledenlijst. Hiervoor wordt een iets andere keuzeoptie toegevoegd aan de profielpagina's, niet of de profieleigenaar lid is, maar of hij lid wil zijn. Als die optie geselecteerd wordt krijgt de Wegwijzer een mailtje en kan het lidmaatschap worden aangezet. Het profiel is dan zichtbaar in de ledenlijst, de profieleigenaar krijgt daar een mail over, en eventueel een pdf factuur. Nu is het dus de wegwijzer die beslist. Uitschrijven gaat idem. Weergaveopties opnieuw als bij 1. Voorbeeld: www.cradlekringnoord.nl/partners-demo

Bij zowel de filterlijst, de zelfmeldinglijst als de ledenlijst is de technische aanpassing bij de Wegwijzer beperkt tot het aanbrengen van een klein blokje HTML-code in de pagina waar de lijst zichtbaar moet zijn. Dat moet de websitebeheerder van de Wegwijzer doen. De code vraagt een lijst op bij de CODIN-server. De websitebeheerder kan de weergavestijl en de andere elementen van de pagina gelijk laten lopen met de rest van de website.

Bezoekers van de Wegwijzer zien dus gewoon de website zoals ze die gewend zijn. Klikken ze op de naam van een bedrijf of instelling dan krijgen ze de profielpagina van dat bedrijf in beeld, nog steeds binnen de website van de Wegwijzer.

Bovenaan de lijst en boven aan de profielpagina's zijn links opgenomen voor toevoegen van profielpagina's, bewerken van de eigen profielpagina, en voor ledenadministratie. De laatste link is alleen zichtbaar voor de beheerder van de Wegwijzer, en ook alleen in het geval van een ledenlijst. Toevoegen en bewerken van profielpagina's kan niet op de Wegwijzer, daarvoor worden de gebruikers doorgestuurd naar codin.nl. Deze keuze is gemaakt om de techniek en de interface eenvoudig en eenduidig te houden.

Bij zelfmeldinglijsten en ledenlijsten kan het standaardprofiel aanvullen met specifieke Wegwijzer-vragen. Deze komen onderaan de profielpagina, in een overzicht waar alle specifieke vragen van alle samenwerkende Wegwijzers staan.

Voor bedrijven en voor bezoekers is de faciliteit gratis. De kosten worden door CODIN en samenwerkende wegwijzers onderling verdeeld. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen vaste jaarkosten en kosten voor maatwerk. Een filterlijst kost voor een Wegwijzer daarbij 500 euro per jaar, een zelfmeldingslijst kost 700 euro per jaar en een ledenlijst 1.000 euro per jaar. Voor maatwerk (configuratie, storingsafhandeling) geldt een uurtarief van 85 euro. Bedragen zijn excl. BTW en onder voorbehoud van gezamenlijke besluitvorming hierover.

Wegwijzers kunnen deelnemen in de stuurgroep Samenwerkende Wegwijzers.
In deze stuurgroep bepalen we onder andere welke Wegwijzers kunnen aansluiten, en welke nieuwe functionaliteit we willen ontwikkelen.

Voor de ontwikkeling van Samenwerkende Wegwijzers is er een aparte projectpagina: www.codin.nl/samenwerkende-wegwijzers-project.

Meer info? Bel met Peter Bootsma, 06 5374 8483.

Tot slot een samenvatting in een Prezi:

 
Socials