| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

Het moet anders in de cafetaria

Introtekst: 
Marco Agema uit Groningen is geen doorsnee cafetariaeigenaar. Hij maant zijn klanten minder en vooral bewuster te bestellen onder het motto ‘Het gaat om de planeet’.
Hoofdtekst: 

Agema: “Licht starters goed voor en wijs ze op de mogelijkheden van een duurzame bedrijfsvoering. Dan kunnen ze hun onderneming van meet af aan toekomstgericht vorm en inhoud geven. Veel beter dan halverwege het roer om te gooien.”

Bron: Dagblad van het Noorden.

Deze en andere voorstellen worden binnenkort besproken in de nieuwe Sectortafel Duurzame Cafetaria.

Foto: Keynote van Marco Agema tijdens de Algemene Ledenvergadering van Noorden Duurzaam.

Lees verder op dvhn.nl

BijlageGrootte
20141201_dvhn_-_het_moet_anders_in_de_cafetarias_-_friet_van_piet_marco_agema.pdf129.27 KB
 

Energiescan voor kerken in Groningen

Introtekst: 
De protestantse kerk in Groningen laat een energiescan maken van alle kerkgebouwen in de stad.
Hoofdtekst: 

Het kerkbestuur hoopt de kerken met behulp daarvan wat duurzamer te kuennen maken. Op drie kerkgebouwen staan al zonnepanelen. Dat zijn de 'nieuwe' kerken in Paddepoel uit 1998, Helpman (1993) en Corpus den Hoorn (1994).

Lees verder op:

 

Den Haag zet rem op Energy Valley

Introtekst: 
Artikel in DvhN naar aanleiding van presentatie Han Brezet in SER Noord-Nederland: Noordelijke ambities stranden op inflexibel beleid.
Hoofdtekst: 

Het lukt niet om het Noord in Den Haag te presenteren als één regio voor nieuwe ontwikkelingen op gebied van energie en duurzaamheid. De Noordelijke ambities om de regio te profileren als Energy Valley dreigen te stranden op het onvermogen om dit soort overkoepelende plannen in te passen in bestaande (subsidie)regelingen.

(Bron: DvhN)

CODIN wordt in de tekst niet genoemd maar de bevindingen van de initiatiefgroep zijn eerder aan Han Brezet doorgegeven en klinken hier door.

BijlageGrootte
20091017 DvhN - Den Haag zet rem op Energy Valley - Han Brezet - SERNN.720.JPG340.67 KB
 

C2C: eerst nadenken, dan pas produceren

Introtekst: 
Artikel in het Dagblad van het Noorden van zaterdag 4 oktober 2008. Algemeen over C2C, specifiek over Cradle Kring Noord (de toenmalige werktitel van CODIN) en met voorbeelden van ESHA (nu Icopal) en van Schilders de Vries.
Hoofdtekst: 

"Wat recycling is, weten we onderhand allemaal. Maar Cradle to Cradle, ofwel C2C, is een nieuwe denkwijze over het hergebruik van afval. Afval wordt daarin voedsel voor het milieu of het wordt simpel hergebruikt.

De wereld moet veranderen. Want als iedereen in China over twintig jaar een eigen huis van steen wil, dan komt China gemiddeld een halve meter lager te liggen. Want als je voor een auto van 1300 kilo in totaal 22.000 kilo grondstoffen nodig hebt, dan is dat niet nog eens decennia vol te houden. Neem bijvoorbeeld deze krant die u in handen hebt. Wit papier is gebleekt met chloor en de inkt is gekleurd met zware metalen deeltjes. Dat metaal en chloor komt in het milieu bij het slijten van krantenpapier, maar na gebruik door uw dagblad en door u is het papier te vuil en giftig om nog eens als krantenpapier dienst te doen; dus: wordt het papier uiteindelijk gestort en wordt een boom geveld om u aan een nieuwe krant te helpen. Is dit allemaal uw probleem? Of het onze als uitgever? Zeker is dat het zo niet langer kan. En ook niet langer hoeft, als we ons tenminste het C2Cdenken, ofwel het Cradle to Cradle-denken eigen maken."

BijlageGrootte
081004 DvhN artikel C2C eerst nadenken dan pas produceren.pdf854.26 KB
 
Socials