| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

Besparing van honderd miljoen op straatlantaarns dankzij Groningse uitvinding

Introtekst: 
Nederland kan zeker honderd miljoen euro per jaar besparen op de kosten van straatverlichting dankzij een in Groningen ontwikkelde intelligente lantaarnpaal. Die lantaarnpaal dimt automatisch het licht wanneer er geen voorbijgangers in de buurt zijn, maar zodra er weer beweging in de buurt is gaat de paal weer op volle kracht schijnen. De intelligente lantaarnpaal is ontwikkeld door het Groningse bedrijf Tvilight.
Hoofdtekst: 

Straatverlichting kost Nederland jaarlijks nu nog 310 miljoen euro. Door de uitvinding van Tvilight kan tot 80 procent bespaard worden op het energieverbruik van lantaarnpalen. De lantaarns zijn ontwikkeld door oprichter Chintan Shah.

Toen Chintan Shah voor zijn werk veel in het vliegtuig zat viel hem iets op. ‘Wat me verbaasde, was dat de straatverlichting ook midden in de nacht volop brandde. Laatst hoorde ik astronaut André Kuipers nog zeggen dat je de lichtvervuiling van Nederland en België zelfs uit de ruimte kunt zien.’

Shan, die eerst in India en later in Delft studeerde, ging op zoek naar een oplossing. ‘Ik ging in gesprek met een van mijn professoren en ontwikkelde een idee voor intelligente straatverlichting.’ Door een klein kastje dat op lantaarnpalen kan worden gemonteerd, wordt het licht tot 20 procent gedimd wanneer er geen voorbijgangers zijn. Zodra de ingebouwde sensor verkeer signaleert, zendt het een signaal naar lantaarnpalen in de omgeving en gaat de verlichting volop branden. Hierdoor kan tot 80 procent van de energie bespaard worden.

Lees meer:

 

Groningen gaat zonnige toekomst tegemoet dankzij unieke initiatieven met zonne-energie

Introtekst: 
FC Groningen is straks de zonnigste voetbalclub van Europa. Het stadion van FC Groningen, de Euroborg, wordt namelijk volledig voorzien van zonnecollectoren. Deze collectoren zijn niet alleen voor de club zelf, maar ook voor supporters die op hun eigen huis geen ruimte hebben voor een zonne-collector. Maar niet alleen bij voetballend Groningen is er plotseling vraag naar zonnecollectoren: ook bij de overige Stadjers en bedrijven. Dat is te danken aan een uniek energiebedrijf voor zonne-energie, Grunneger Power. Dat is een van de oudste, groene energiebedrijven van Nederland, dat momenteel zonnecollectoren helpt installeren op Groningse daken.
Hoofdtekst: 

‘Het gaat uitstekend met Grunneger Power!’, vertelt directeur Jos Bijkersma. Zijn organisatie telt inmiddels 3554 leden. In totaal worden ruim 400 klanten voorzien van zonne-energie. De verwachting is dat Grunneger Power het komend jaar fors zal doorgroeien. Deze organisatie voor zonne-energie had het vorig zwaar toen leverancier Trianel failliet ging, maar inmiddels is dat probleem overwonnen en ziet de toekomst er weer zonnig uit.

Zonnecentrale-via-crowdfunding genomineerd voor innovatieprijs

Een ander opvallend Gronings initiatief is de zonnecentrale die de stichting 1miljoenwatt, Essent en FC Groningen op basis van crowdfunding in Groningen willen bouwen. Dit initiatief is genomineerd voor de Accenture Innovation Awards 2013.

Lees meer:

 

Gigantische Europese subsidie voor bouw biomassaraffinaderij in Delfzijl

Introtekst: 
De Europese Commissie heeft een bijdrage van maar liefst 200 miljoen euro toegezegd aan de bouw van een grote fabriek voor biobrandstoffen op het Chemiepark in Delfzijl. Onder de projectnaam ‘Woodspirit’ zal in de Groningse havenstad een fabriek worden gebouwd die jaarlijks anderhalf miljoen ton afvalhout verwerkt tot 500 miljoen liter biomethanol. Het zal daarmee veruit de grootste productiefaciliteit voor biomethanol ter wereld zijn.
Hoofdtekst: 

In de fabriek zal afvalhout eerst gedroogd worden (torrefactie) en daarna tot pellets worden verwerkt. Die gedroogde korrels worden vervolgens vergast tot synthesegas, waarmee biomethanol gemaakt kan worden. Biomethanol wordt gebruikt als grondstof voor verf en kunststoffen, in brandstofcellen of voor de omzetting van plantaardige olie naar biodiesel. Daarnaast kan het ook gebruikt worden als brandstof op zichzelf, of als brandstofcomponent door middel van bijmenging.In de fabriek zal afvalhout eerst gedroogd worden (torrefactie) en daarna tot pellets worden verwerkt. Die gedroogde korrels worden vervolgens vergast tot synthesegas, waarmee biomethanol gemaakt kan worden. Biomethanol wordt gebruikt als grondstof voor verf en kunststoffen, in brandstofcellen of voor de omzetting van plantaardige olie naar biodiesel. Daarnaast kan het ook gebruikt worden als brandstof op zichzelf, of als brandstofcomponent door middel van bijmenging.

Lees verder op:

 

Primeur: Mini-energiecentrales op waterstof in Groningen

Introtekst: 
Het lijkt nog verre toekomstmuziek: het opwekken van elektriciteit met waterstof. Het grote voordeel van waterstof is dat het een schone en goedkope energiebron is. In Groningen is nu al een unieke proef van start gegaan voor het opwekken van elektriciteit met behulp van waterstof in mini-centrales. De proef is een primeur en een initiatief van de recent opgerichte Energy Academy Europe.
Hoofdtekst: 

De minicentrales, ter grootte van een wasmachine, draaien op aardgas en produceren waterstof om er vervolgens elektriciteit van te maken. Het is door zijn hoge omzettingsefficiëntie van 90 procent (60 procent stroom en 30 procent warmte) een zeer duurzaam concept. Plaatsing en onderhoud van de cellen gebeurt door Eneco Installatiebedrijven.

Lees verder op:

 

Groningers kunnen in één oogopslag zien of zonnepanelen rendabel zijn

Introtekst: 
Sinds kort kunnen inwoners van de stad Groningen en het nabijgelegen Ten Boer in één oogopslag zien of het rendabel is om zonnepanelen op hun dak te monteren. Dankzij de online ‘Zonatlas’ wordt het wel of niet kiezen voor zonne-energie een stuk gemakkelijker gemaakt.
Hoofdtekst: 

Op de website Zonatlas.nl zijn kaarten van Groningen en Ten Boer te vinden waarop elk pand een kleurtje heeft gekregen. Groene panden zijn erg geschikt voor zonnepanelen, gele iets minder en eigenaren van daken die roodgekleurd zijn, kunnen beter naar alternatieven op zoek om energie te besparen. Door het filter van de kaart aan te passen is daarnaast precies te zien welke plek op het dak het meest geschikt is voor de panelen.

De Zonatlas houdt rekening met de hoogte van gebouwen, bomen, oppervlakte van het dak, hellingshoeken en de hoeveelheid zon. Dankzij een rekenhulp kan men daarnaast precies zien hoeveel vermogen er kan worden opgewekt en hoeveel CO2-uitstoot dat bespaart.

Lees verder op:

 

Gronings bedrijf heeft succes met innovatieve voedselconservering

Introtekst: 
Als je als bedrijf pas een half jaar bezig bent en nu al moet uitbreiden, moet je wel iets goeds in handen hebben. Het in Ter Apel gevestigde Vision Food heeft dat met haar ‘High Pressure Processing-techniek’, oftewel HPP. Hierbij worden voedingsmiddelen in een machine op onder hoge druk gebracht. Alle aanwezige bacteriën worden hierdoor gedood, wat het voedsel vier keer langer houdbaar maakt. De techniek is een dermate groot succes, dat het in mei 2012 opgerichte bedrijf nu al aan uitbreiding van de werkzaamheden en het personeel denkt.
Hoofdtekst: 

HPP is een nieuwe conserveringsmethode in Nederland. Om voedselbederf tegen te gaan wordt over het algemeen gebruikt gemaakt van conserveringstechnieken als pasteuriseren (kortstondig verhitten), steriliseren (langdurig verhitten) of worden er conserveringsmiddelen aan het voedsel toegevoegd. Een groot nadeel van deze technieken is dat het ten koste kan gaan van de voedingswaarde, de vitamines of de smaak. Bij HPP is dit niet geval: de oorspronkelijke voedingswaarde blijft volledig behouden en omdat er geen enkele toevoeging nodig is, blijft ook de smaak, kleur en textuur van producten als vlees, groente en fruit intact.

Lees verder op:

 

Suikerbiet: het nieuwe goud van Groningen

Introtekst: 
In Groningen is de suikerbiet aan een tweede jeugd begonnen. De oude, trouwe biet blijkt dankzij nieuwste voedingstechnologie veel meer rendement op te kunnen leveren. Onderdelen van de biet die tot voor kort werden weggegooid, blijken toch zeer waardevolle grondstoffen te bevatten. De suikerbiet is dus het nieuwe goud van Groningen.
Hoofdtekst: 

De Suiker Unie in Hoogkerk is namelijk zeer voortvarend de weg van de duurzaamheid ingeslagen en blijkt met haar belangrijkste grondstof – de suikerbiet – tamelijk spectaculaire nieuwe dingen te kunnen doen. Zo wordt er binnenkort biogas uit geproduceerd en blijken de bieten ook nog een perfecte basisgrondstof voor afbreekbaar plastic. De suikerbiet, inclusief het loof dat vroeger werd weggegooid, blijkt daarmee nu een nieuwe schat voor de Suiker Unie.

Tot voor kort werd er niets gedaan met het bietenblad, maar in het kader van de Bio Based Economy gaan ze daar nu ook wat mee doen. ‘Dat bietenloof gaan we in Hoogkerk vergisten. Dat levert straks grote hoeveelheden biogas op. Wij verbruiken 100.000 ton grondstoffen per jaar. Daar willen we straks 16 miljoen kubieke meter biogas van maken’, aldus Fetter.

In Hoogkerk zijn de installaties al in aanbouw die gaan zorgen voor de vergisting en voor de productie van het biogas. Dat biogas zal worden opgewerkt tot tien miljoen kubieke meter groen gas van aardgaskwaliteit, en wordt dan in zogenaamde ‘hubs’ toegevoegd aan het leidingennet van de Gasunie.

Aldus is het streven naar duurzaamheid een enorme inspirator geworden voor het ontwikkelen van nieuwe technologie. De suikerbiet uit Groningen krijgt daarmee een nieuwe toekomst. ‘Duurzaamheid is een keuze. Maar ook een geloof. Je moet er heilig in geloven. En dat doe ik’, aldus directeur Bram Fetter.

Lees meer:

 

Eemsmond krijgt primeur CO2-bindende bestrating

Introtekst: 
De gemeente Eemsmond gaat als eerste in Nederland een nieuwe steensoort gebruiken; de zogeheten de Reflexstone met CO2-bindende werking.
Hoofdtekst: 

De stenen nemen de kooldioxide op en zetten het broeikasgas om in bicarbonaat. Eemsmond gaat de stenen gebruiken voor het aanleggen van de parkeerplaats op het Boukemapark. Bijkomend voordeel van de stenen is dat ze licht reflecteren zodat er een beter zicht ontstaat dan op een donker, zwart, asfalt wegdek. Een speciale steenslag zorgt er voor dat de reflectie ook bij nat weer optimaal is, daardoor is ook minder straatverlichting nodig.

Lees meer:

 

Gasunie: grote kansen voor LNG in Groningen

Introtekst: 
De brandstof LNG gaat een grote vlucht nemen als transportbrandstof in Nederland en daar kunnen de Groningse economie in het algemeen en de Eemshaven in het bijzonder flink van profiteren. ‘LNG gaat vliegen!’, zo vat Gasunie-woordvoerder Chris Glerum zijn enthousiasme in drie woorden samen. Hij reageert daarmee op een nieuw initiatief van een Taskforce LNG Noord-Nederland om het gebruik van LNG als brandstof in met name de scheepvaart flink te stimuleren
Hoofdtekst: 

LNG is de afkorting van Liquified Natural Gas. Dit gas wordt vloeibaar gemaakt en vanuit landen als Algerije verscheept naar Nederland. Ooit was het de bedoeling om in de Eemshaven een grote LNG haven te bouwen voor de aanlanding van dat LNG, maar dat is uiteindelijk de Rijnmond geworden. Maar toch dienen zich nu nieuwe kansen aan voor de Eemshaven. Volgens woordvoerder Glerum niet als grote LNG haven, maar als distributiepunt voor het LNG dat vanuit de Rijnmond naar het Noorden wordt verscheept.

De vooruitzichten voor LNG als transportbrandstof zijn veelbelovend. In de transportsector krijgt men met ingang van 2015 te maken met verscherpte regelgeving die het gebruik van vervuilende stook- en dieselolie aan banden legt. LNG vormt dan een schoon alternatief. LNG-motoren produceren veel minder CO2 en stoten geen zwavelverbindingen en fijnstof uit. Bovendien zijn LNG-motoren veel stiller dan motoren op stook- of dieselolie.

Lees meer:

 

Slim en makkelijk energie besparen dankzij Gronings project

Introtekst: 
Een heerlijk winterwarm en comfortabel huis en toch een lagere energierekening. In Groningen, en nu zelfs in heel Noord-Nederland, is dat voor iedereen mogelijk dankzij het project ‘SLIM wonen met energie’. Woningbezitters in het Noorden kunnen hier advies aanvragen over hoe zij hun woning zo energiezuinig mogelijk kunnen maken. Vervolgens kan een dertiental bedrijven uit de regio, van aannemers en installateurs tot architecten en glaszetters, die samenwerken binnen Slim wonen met energie hen helpen bij de uitvoering van die energiebesparende maatregelen.
Hoofdtekst: 

Groot voordeel van het door de overheid gesteunde project is dat huizenbezitters via één contactpersoon alles kunnen regelen. Van het besparingsadvies tot en met de uitvoering van de maatregelen: alles kan onder de vlag van SLIM wonen met energie.

Lees verder op:

 
Socials