| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

Minister Spies onder de indruk van aanpak krimp in Groningen

Introtekst: 
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Liesbeth Spies heeft tijdens een werkbezoek haar bewondering uitgesproken voor de aanpak van de krimpgebieden in de provincie. Tijdens het bezoek op maandag 19 maart 2012 sprak de minister onder meer met bestuurders van provincie, gemeenten en woningcorporaties. Ook heeft zij een rondrit gemaakt door de Eemsdelta, waar zij met bewoners uit de regio gesproken heeft.
Hoofdtekst: 

Minister Spies toonde zich onder de indruk van de aanpak van de krimp in de Eemsdelta en Oost-Groningen. "Deze regio is uitstekend bezig. Alle betrokken partijen, van gemeenten tot corporaties en van burgers tot bedrijven, zetten zich in om de gevolgen van de bevolkingsdaling op te vangen. Dat vind ik heel belangrijk. Want er is weliswaar een Nationaal Actieplan bevolkingsdaling, krimp is in de eerste plaats een zaak van de regio’s zelf. Daar is geen blauwdruk voor te leveren, want elke regio is anders. Hier in Groningen hebben ze dat goed begrepen en laten ze zien hoe je met het fenomeen bevolkingsdaling moet omgaan".

Lees verder op:

 

Investering van 7 miljoen voor duurzame energie Eemsdelta

Introtekst: 
Zes gemeenten, zeven bedrijven, twee kennisinstellingen en vijf maatschappelijke organisaties bundelen hun krachten in het Energie Transitiepark (ETP) Eemsdelta. Deze partijen willen samen zeven miljoen euro investeren in dit ruim vier jaar durende project. Op die manier willen zij bijdragen aan een duurzame ontwikkeling van de regio. De deelnemende bedrijven nemen bijna 70 procent van de kosten voor eigen rekening. De daadwerkelijke start van dit project hangt af van toekenning van een bijdrage uit het Waddenfonds. De provincie Groningen vraagt om een bijdrage van 2,2 miljoen euro uit dit fonds.
Hoofdtekst: 

Krachten bundelen

De Eemsdelta is uniek, omdat vrijwel nergens in het Waddengebied de spanning tussen natuur en sociaaleconomische ontwikkeling zo groot is als hier. De Eemsdelta is een gebied:

* waar twee groeiende industriegebieden Eemshaven en Delfzijl dichtbij kwetsbare natuurgebieden liggen;
* de industrie sterk afhankelijk is van de beschikbaarheid en kosten van energie;
* met een noodzaak voor de overgang naar een duurzame energievoorziening;
* met forse bevolkingskrimp.

Alleen een volledige aanpak kan leiden tot oplossingen die de spanning tussen economie en ecologie verminderen en die een duurzame economische ontwikkeling van de Eemdeltaregio mogelijk maken.

Deelprojecten

De eerste fase van Energie Transitiepark Eemsdelta bestaat uit vijf deelprojecten:

* duurzaam innovatieproject Eemsdelta Green II;
* milieu-investeringsproject Duurzame aluminiumketen Delfzijl;
* innovatieproject Magnegas waterzuivering voor het Waddengebied;
* innovatieproject Algen voor een schoner Wad;
* kennisproject Duurzaamheidsmonitor Eemsdelta.

Deze projecten moeten leiden tot nieuwe samenwerkingsverbanden tussen industrie, kennisinstellingen en overheden, een duurzame energievoorziening op industrieterreinen in de Eemsdelta en minder schade door industrie op het Wad. Met de Duurzaamheidsmonitor kunnen de regionale overheden straks beoordelen of de investeringen inderdaad leiden tot de gewenste duurzame ontwikkeling in de regio, zowel op ecologisch als op sociaal economisch gebied.

(Bron: Provincie Groningen)

 

Geld voor natuurlijk tourisme in Groningen

Introtekst: 
Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen heeft een nieuwe subsidieregeling vastgesteld voor toeristisch-recreatieve bedrijven in de provincie, de subsidieregeling Toerisme Natuurlijk Groningen (STINAG). De STINAG biedt bestaande toeristisch-recreatieve bedrijven in Groningen de mogelijkheid subsidie aan te vragen voor een investeringsproject op het gebied van kwaliteitsverbetering, innovatie, verbetering van de ruimtelijke inpassing of duurzaamheid (energie, milieu en landschap).
Hoofdtekst: 

Het totale budget voor de regeling is 3,9 miljoen euro. Daarvan draagt de provincie de helft bij, de andere helft komt uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

De uitvoering van de regeling is in handen van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). De subsidie is beschikbaar van mei 2009 tot mei 2012. De STINAG is opgezet naar het voorbeeld van de in 2008 ingevoerde Subsidieregeling Toerisme Natuurlijk Drenthe.

De potentie van toerisme en recreatie in onze provincie is nog onvoldoende benut. Om de concurrentie het hoofd te bieden, is het nodig te investeren. 'Rust, ruimte, natuur en landschap; toeristen en Groningers ervaren het als belangrijke kwaliteiten van onze provincie. Het is daarom van groot belang deze waarden te behouden en te versterken en tegelijkertijd het toeristisch bedrijfsleven de ruimte te geven om te investeren. Met de Subsidieregeling Toerisme Natuurlijk Groningen (STINAG) wil de provincie hier invulling aan geven,' aldus gedeputeerde Hans Gerritsen. Met de regeling kan de provincie enerzijds de rol vervullen van stimulator van toeristische bedrijvigheid en anderzijds de rol van bewaker van de ruimtelijke kwaliteit.

 
Socials