| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

Nieuw Operationeel Programma EFRO voor Noord-Nederland

Introtekst: 
Vanaf 12 januari 2015 gaat het Operationeel Programma EFRO Noord-Nederland 2014-2020 van start, gericht op het realiseren van innovaties binnen het Noord-Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf. Het OP EFRO richt zich op twee grote thema’s (thematische doelstellingen): innovatie en een koolstofarme economie. MKB-bedrijven kunnen aanvragen voor projectsubsidies indienen via calls (selectie via open inschrijving) en tenders.
Hoofdtekst: 

Groningen, Drenthe en Friesland, verenigd in het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) zetten tot 2020 ruim 122 miljoen euro in voor innovaties in het mkb en koolstofarme economie. Van dit bedrag komt 103,5 miljoen van Europa en het Rijk financiert 18,5 miljoen bij.

De Europese Commissie gaf op 4 december haar formele goedkeuring. 9 december aanstaande wordt het feestelijke startsein gegeven in Leeuwarden. In Noord-Nederland gaat het loket als eerste van de vier economische regio's in Nederland open.

“In het Europa van 2020 wil Noord-Nederland zich ontwikkelen en profileren als
een regio die bekend staat om de vernieuwende wijze waarop maatschappelijk en
economisch voordeel wordt gehaald uit innovatie. Dat is waar het Operationeel
Programma EFRO Noord-Nederland (vanaf hier OP EFRO) op inzet. Het programma stelt de komende jaren 103,5 miljoen euro beschikbaar uit het Europese Fonds
voor Regionale Ontwikkeling; dit is exclusief cofinanciering door rijk en regio.
Hieronder een samenvatting van het programma: de twee thema’s en vier doelen
die voor Noord-Nederland van belang zijn.

Het OP EFRO richt zich op twee grote thema’s (thematische doelstellingen): innovatie en een koolstofarme economie. Hiervoor is gekozen in samenspraak met de verschillende stakeholders (onderwijs, onderzoek, ondernemingen en overheid). De omschakeling naar een koolstofarme economie is daarnaast ook een belangrijk onderdeel van de EU2020-strategie. Noord-Nederland ziet hierin een grote economische kans.”

Bron: EFRO publieksinformatie op snn.eu

 

Zes ton beschikbaar voor R&D samenwerkingsprojecten

Introtekst: 
MKB-bedrijven in de creatieve industrie kunnen vanaf 25 september 2013 aanspraak maken op subsidie voor R&D-samenwerkingsprojecten. Het resterend budget van € 600.000,- uit de MIT-regeling komt beschikbaar omdat eerder dit jaar niet alle kennisvouchers zijn geclaimd. De regeling wordt vanaf 25 september tot 3 oktober opengesteld. Aanvragen worden dan op basis van ‘first come, first serve’ door AgentschapNL in behandeling genomen.
Hoofdtekst: 

MIT staat voor: MKB-Innovatiestimulering Topsectoren. Deze regeling is bedoeld om beschikbare kennis bij Nederlandse kennisinstellingen die het creatieve MKB kan helpen haar grenzen te verleggen, beter toegankelijk te maken. Door samenwerkingsprojecten in R&D tussen MKB-bedrijven te stimuleren, kunnen bedrijven hun positie in de waardeketen versterken en hun concurrentiepositie vergroten. De regeling sluit aan bij de kennis- en innovatieagenda van CLICKNL en wordt uitgevoerd door Agentschap NL.

Lees verder op:

 

Innovatieregeling Duurzaamheid & ICT 2013 gaat van start

Introtekst: 
De resultaten van de innovatieregeling Duurzaamheid & ICT zijn net gepresenteerd, maar de volgende editie gaat alweer van start. Dien een projectvoorstel in en maak kans op een bijdrage van maximaal 10.000 euro.
Hoofdtekst: 

Op het succesvolle symposium Groene ICT en Duurzame ontwikkeling op 31 januari werden de resultaten van de innovatieregeling Duurzaamheid & Groene ICT 2012 gepresenteerd. Vijf projecten van verschillende hogeronderwijsinstellingen zijn succesvol afgerond.

Inmiddels staat de inschrijving voor de editie van 2013 weer open. SURFnet stelt hiervoor dit jaar maximaal 60.000 euro ter beschikking. Bent u verbonden aan een op SURFnet aangesloten instelling en hebt u een aansprekend duurzaam projectvoorstel, schrijf u dan in voor de innovatieregeling Duurzaamheid & ICT 2013.

Lees verder op:

 

Subsidie voor innovatief Gronings smart grid-project PowerMatching City

Introtekst: 
Minister Verhagen heeft besloten subsidie beschikbaar te stellen voor de vervolgfase van een bijzonder energieproject in de Groningse wijk Hoogkerk. Het gaat om een proef met een slim energienet, oftewel ‘smart grid’, waarbij consumenten niet alleen elektriciteit kunnen afnemen, maar ook aan het net kunnen leveren, wanneer ze wat over hebben.
Hoofdtekst: 

Het gaat om het project PowerMatching City dat in 2010 voor de eerste keer als een wereldprimeur als slim energienet of ‘smart grid’ werd geïmplementeerd. De gunstige resultaten hebben ertoe geleid dat het project een vervolg krijgt en wordt uitgebreid.

De proef met 25 woningen heeft eerder dit jaar aangetoond dat het mogelijk is om met bestaande technologieën een smart grid of slim energienet te creëren met bijbehorend marktmodel. Met het systeem kunnen consumenten vrij elektriciteit uitwisselen en blijft het comfortniveau op hetzelfde peil. De eerste fase van het project is succesvol afgerond en vervult een internationale voorbeeldfunctie als eerste geïntegreerde smart grid demonstratie.

Lees verder op:

 

Nieuwe ‘Cradle to Cradle producten’ dankzij unieke samenwerking

Introtekst: 
Binnenkort start het nieuwe netwerk Contactnet Duurzame Innovatie Noord-Nederland (CODIN) met het unieke project Cradle to Cradle Productontwikkeling. Daarin ontwikkelen twaalf industriële bedrijven in de gemeenten Groningen, Leeuwarden, Emmen en Hoogeveen een duurzaam product volgens de principes van Cradle to Cradle. CODIN is een netwerk van noordelijke bedrijven, organisaties, overheden en kennisinstellingen. Het netwerk wil het marktaandeel voor duurzame producten en diensten in Noord-Nederland vergroten.
Hoofdtekst: 

Twaalf industriële bedrijven in de gemeenten Groningen, Leeuwarden, Emmen en Hoogeveen gaan binnen het project ieder hun productontwikkeling ombuigen in de richting van Cradle to Cradle (C2C). Daarbij is een belangrijk uitgangspunt dat alle afval volledig herbruikbaar is in een productieproces, of biologisch afbreekbaar is. De bedrijven kunnen het project afsluiten met een C2C-certificaat. De kennis die zij opdoen wordt met een grote groep bedrijven, overheden en kenniscentra gedeeld. De betrokken gemeenten, innovatiespecialist Syntens en C2C experts staan klaar om geïnteresseerde bedrijven te assisteren. Doel van het project is dat zo veel mogelijk bedrijven, adviseurs, kennisinstellingen en overheden in Noord-Nederland ervaring opdoen met duurzame innovatie, gericht op Cradle to Cradle. De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe hebben 200.000 euro beschikbaar gesteld voor het project.

CODIN
Het contactnet Duurzame Innovatie Noord-Nederland (CODIN) coördineert onder meer het C2C-project en zorgt voor opbouw en een zo breed mogelijke verspreiding van praktische informatie over dit onderwerp. CODIN is een netwerk van bedrijven, organisaties, overheden en kennisinstellingen dat gestart is op initiatief van negen organisaties: de Kamer van Koophandel Noord-Nederland, de gemeenten Groningen en Leeuwarden, Syntens, de drie Natuur- en Milieufederaties in het noorden, TechnologieCentrum Noord-Nederland en adviesbureau Hunesus. Door als partijen samen te werken, wil CODIN het marktaandeel voor duurzame producten en diensten in Noord-Nederland vergroten. Inmiddels hebben enkele tientallen bedrijven en organisaties zich aangesloten bij CODIN.

Aanmelden
De projectaanpak van C2C-productontwikkeling is ontwikkeld door CODIN, Syntens en de vier gemeenten. Syntens begeleidt de bedrijven bij het inzichtelijk maken van duurzame innovatiekansen en de vertaling daarvan naar nieuwe omzet. Syntens helpt ook bij het inschakelen van C2C specialisten. Industriële bedrijven in de gemeenten Leeuwarden, Groningen, Emmen en Hoogeveen die geïnteresseerd zijn in het Cradle2Cradle project, kunnen contact zoeken met de gemeente, Syntens of de Kamer van Koophandel. Informatie over CODIN en het C2C-project is te vinden op:

 

Schilders de Vries duurzaamste ondernemer Groningen

Introtekst: 
CODIN deelnemer Schilders de Vries, een bedrijf dat zich bezighoudt met onderhoud en verbetering van bestaand vastgoed, is uitgeroepen tot de Duurzaamste Ondernemer 2009 van de gemeente Groningen. Printbedrijf Wm Veenstra groep kreeg een zeer eervolle vermelding. Kids First Kinderopvang en Dingenmaker mochten elk de Aanmoedigingsprijs in ontvangst nemen.
Hoofdtekst: 

Schilders De Vries ontving de bijbehorende cheque van 20.000 euro vanmiddag uit handen van milieuwethouder Jannie Visscher en wethouder Jaap Dijkstra van Economische Zaken. Dit jaar reikten de wethouders bovendien twee aanmoedigingsprijzen uit: Kids First Kinderopvang en Dingenmaker mochten elk een cheque van 5.000 euro mee naar huis nemen.

Schilders de Vries onderscheidde zich van de overige 28 deelnemende bedrijven vooral door de brede aanpak om duurzaam ondernemen niet alleen binnen het eigen bedrijf, maar ook in de onderhoudsbranche als geheel te verankeren. Zo is Schilders de Vries één van de trekkers van het samenwerkingsverband FARENO: hierin werken vijf bedrijven samen aan een betere leefomgeving. Zij doen dit onder meer door toepassing van het Cradle-to-cradle-principe bij renovatie en onderhoud, stimuleren van fabrikanten om duurzame producten te ontwikkelen en stimuleren van opdrachtgevers om duurzaam te werken. FARENO geldt landelijk als een absolute koploper in de branche waar het gaat om duurzaamheid. Schilders de Vries bleef nipt drukkerij en printbedrijf Wm Veenstra groep voor, dat tijdens de bijeenkomst een zeer eervolle vermelding kreeg.

Twee aanmoedigingsprijzen
De kwaliteit van de inzendingen voor de titel Duurzaamste Ondernemer was dit jaar hoog. Dat blijkt uit het feit dat de jury uiteindelijk besloot niet één, maar twee aanmoedigingsprijzen toe te kennen. Kids First Kinderopvang kreeg de prijs vanwege de actieve participatie van alle medewerkers om duurzaamheid in de dagelijkse praktijk invulling te geven. Dingenmaker won de aanmoedigingsprijs met haar plan om een kunstzinnig vormgegeven, duurzame, mobiele en milieuvriendelijke keuken te bouwen die ingezet kan worden bij manifestaties en evenementen. Zo wil het tweemansbedrijf niet alleen duurzaamheid creatief onder de aandacht brengen, maar ook een biologisch alternatief bieden voor de ‘fastfood-cultuur’ tijdens evenementen.

Prijsvraag
De gemeente Groningen schreef voor het derde achtereenvolgende jaar de prijsvraag Duurzaamste Ondernemer uit. Met de Duurzaamheidsprijs wil de gemeente Groningen in de eerste plaats ondernemers belonen voor goed duurzaam ondernemerschap. Daarnaast moet de prijs de bekendheid over rendabele en concrete mogelijkheden voor duurzaam ondernemen vergroten.

Alle bedrijven in de gemeente Groningen konden meedingen naar de hoofdprijs. De opdracht was om projecten of plannen in te dienen rond duurzaam ondernemen. De jury bestond uit de stad-Groninger milieuwethouder Jannie Visscher, Frank Broersma, regiomanager van de Noordelijke Kamer van Koophandel, Wim van Gemert, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen en Arno Gielen, directeur van het TechnologieCentrum Noord-Nederland.

29 Ideeën voor duurzaam ondernemen
In totaal dongen 29 bedrijven mee naar de hoofdprijs. Naast de drie prijswinnaars waren dit Adviesbureau VanderWeele, Biodys BV, BloomS, Bonbonatelier Schlaman, Bootsma Projecten, BRCC bv, De Hoogzaak, Drenth Automatic Electronics, ENERGIEREMMERS, Energy Vision, EV-Garage, Fred&Ginger, Friendship Travel & Trade Company, GROEI 50 B.V., Group 4 Securicor, Hanze Development, Hoving Bouw, La Compagnie, M&O Lighting Solutions, Menzis, ODeQ BV, PROCES-Groningen & ZYLON Internet Services, Smurfit Kappa Solid Board, Stiggelbout Slagwerk, Unica Installatiegroep BV en Wm Veenstra groep.

(Bron: persbericht gemeente Groningen)

 

Inschrijving negende Wijffels-innovatieprijs gestart

Introtekst: 
De Rabobank is op zoek naar nieuwe innovatieve producten of diensten met een duurzaam karakter voor haar Herman Wijffels Innovatieprijs. Ondernemers, starters of studenten kunnen zich vanaf 1 februari aanmelden en meedingen naar deze toonaangevende prijs. De inschrijfperiode voor de negende editie sluit op 1 april 2010.
Hoofdtekst: 

Duurzaamheid en innovatie
Bestuursvoorzitter Rabobank Nederland Piet Moerland: ‘Duurzaamheid en innovatie zijn belangrijke motors voor de economie. Als Rabobank willen wij met deze prijs ondernemers stimuleren om aan een duurzame toekomst te werken.’ In totaal wordt € 122.500 euro aan prijzengeld uitgereikt.

(Bron: duurzaamondernemen.nl)

Lees verder:

 

Directeur NOM pleit voor Duurzaamheidsfonds

Introtekst: 
Siem Jansen, directeur van de NOM, investerings- en ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland, heeft er tijdens een minisymposium in Swichum, Friesland, voor gepleit om een gedeelte van de provinciale middelen, verkregen uit de verkoop van energiemaatschappijen, in te zetten voor een Duurzaamheidfonds.
Hoofdtekst: 

Nu worden deze middelen nog op de bank gezet maar volgens Jansen kan via een Duurzaamheidsfonds een hoger rendement worden behaald en dienen de middelen op deze wijze tevens een maatschappelijk doel. ‘De provincies zouden de middelen hieruit kunnen gebruiken om hun duurzaamheidsdoelstellingen te behalen en hiermee kunnen ook nieuwe innovaties en bijbehorende investeringen worden aangetrokken.’

Geen verkeerde redenering, aangezien de huidige, reeds bestaande Groenfondsen in Nederland tot nu toe behoorlijk winstgevend zijn gebleken.

Het minisymposium in het kerkje van Swichum was georganiseerd ter ere van het afscheid van Bouwe de Boer bij de provincie Friesland. Bouwe de Boer gaat weer volledig voor de gemeente Leeuwarden werken.

(Bron: GIC)

 

Eerste project gerealiseerd met Klimaat Uitvoeringssubsidie

Introtekst: 
Gedeputeerde Tanja Klip-Martin heeft gisterochtend het eerste project opgeleverd in het kader van de Klimaat Uitvoeringssubsidie.
Hoofdtekst: 

Deze subsidieregeling is in mei van dit jaar ingesteld om bedrijfsleven en overheden te stimuleren om te investeren in klimaat- en energiemaatregelen. 18 Projecten, variërend van toepassing van led-verlichting tot grootschalige biomassavergisting, ontvangen gezamenlijk bijna 2 miljoen euro subsidie.

 

Prijsvraag duurzaamste ondernemer gemeente Groningen 2009

Introtekst: 
Net als vorig jaar organiseert de gemeente Groningen de prijsvraag Duurzaamste Ondernemer. De hoofdprijs bedraagt € 20.000. De gemeente stelt bovendien een bedrag van € 5.000 beschikbaar als aanmoedigingsprijs, om daarmee de ontwikkeling van een initiatief te stimuleren, dat weliswaar kansrijk is, maar nog verdere uitwerking behoeft.
Hoofdtekst: 

De opgave luidt:

Welk bedrijf heeft het beste innovatieve plan/de beste innovatieve plannen om, hetzij in het bedrijfspand, hetzij in het productieproces, hetzij met het product of de dienst van het bedrijf één of meer van de volgende zaken te realiseren:
- een aanzienlijke energiebesparing
- toepassen, opwekken en/of inkopen van duurzame energie
- bevorderen van duurzame mobiliteit
- duurzaam omgaan met grondstoffen en afvalstoffen

De gemeente Groningen organiseert deze prijsvraag om duurzaam ondernemen in onze gemeente actief te stimuleren en ook financieel te ondersteunen. We willen daarnaast bekendheid geven aan plannen die als praktijkvoorbeeld kunnen dienen op het gebied van duurzaam ondernemen voor andere bedrijven.

Aanmelden vóór 31 december 2009
Om mee te dingen naar de titel Duurzaamste Ondernemer dient u uiterlijk 31 december 2009 uw deelnameformulier op te sturen naar de gemeente Groningen.

De prijsuitreiking vindt plaats op 9 februari 2010 om 17.00 uur in het Stadhuis.

(Bron: gemeente Groningen)

 
Socials