| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

intro

Den Haag, 6 september 2011 - De bedrijven Suiker Unie, GasTerra en BioMCN hebben vandaag een intentieverklaring ondertekend voor de jaarlijkse productie en levering van 10 miljoen m3 groen gas en de omzetting van dit gas naar duurzame brandstoffen. De productie van het gas komt voor rekening van Suiker Unie, de logistiek en levering van GasTerra en het uiteindelijk omzetten van het geleverde gas naar bio-methanol van BioMCN. Het gaat om een van de grootste groengasovereenkomsten die tot nu toe in Nederland zijn gesloten.

body

Suiker Unie Green Energy bouwt op dit moment op de locatie Vierverlaten (Groningen) een installatie voor de productie van 10 miljoen m3 groen gas uit 100.000 ton plantaardige reststromen, zoals bietenpuntjes en bladresten die vrijkomen bij de verwerking van suikerbieten tot suiker. Uitgaande van een gemiddeld jaarlijks gasverbruik per huishouden[1] van 1.617 m3, komt dit overeen met de jaarlijkse gasconsumptie van ongeveer 6.200 huishoudens. Met de opstart van deze nieuwe installatie verhoogt Suiker Unie zijn huidige groengascapaciteit van 15 miljoen m3 naar een totaal van 25 miljoen m3. Hiermee wordt het een van de grootste producenten van groen gas in Nederland.

GasTerra levert het groen gas - met de bijbehorende groengascertificaten[2] - vervolgens aan BioMCN.

BioMCN verwerkt het groen gas tot 2e generatie bio-methanol. Bio-methanol is een belangrijke duurzame grondstof voor onder meer milieuvriendelijke (bio-)brandstoffen, plastic en verf.

De betrokken partijen zijn in gesprek om het project verder uit werken en streven ernaar om de samenwerking na afronding van de bouw in de praktijk te brengen.

Groen gas is de verzamelnaam voor gas dat door vergisting van afval en mest of door vergassing van biomassa tot stand komt. Aardgas kan men ‘vergroenen’ door groen gas op te nemen in de gas(transport)infrastructuur. Sinds kort koopt GasTerra zelf groen gas in en levert dit aan zijn klanten. Door het aanvullen van aardgas met duurzaam geproduceerd gas wordt invulling gegeven aan het verduurzamen van de energie-economie. Daarnaast heeft het een positief effect op onze gasvoorraad. GasTerra wil ondernemers en organisaties stimuleren die werken aan de realisatie van concrete groen gas-projecten. In 2010 stelde GasTerra in totaal 250.000 euro beschikbaar voor projecten die meetbaar de inzet van groen gas verhogen.

[1] Rapport Energie In Nederland 2011: gemiddeld gasverbruik per huishouden in 2010 volgens brancheorganisaties Energie-Nederland en Netbeheer Nederland.

[2] Groengascertificaten worden uitgegeven door Vertogas, een dochteronderneming van Gasunie. Gasunie is onafhankelijk en onpartijdig, omdat zij geen belangen heeft ten aanzien van groengasproductie en ook niet handelt in (groen) gas. De groengascertificaten bieden duidelijkheid en zekerheid over de herkomst van het groen gas voor producenten, handelaren en afnemers.

(Bron: Gasterra)

Zie ook:

 
Socials