| Tafelatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

intro

Op basis van wensen en ideeën van bewoners uit de Marsstraat in Groningen ontwerpt een studententeam energiezuinige verlichting voor deze straat. Onder de naam ‘Team Lux’ doen de studenten mee aan Light Challenge, een ontwerpwedstrijd voor veilige en duurzame straatverlichting. Als hun ontwerp voor de Marsstraat wint, krijgt de verlichting ook echt een plek in deze straat.

body

Heerenveen, Assen, Groningen
De Light Challenge is een initiatief van de gemeenten Heerenveen, Assen en Groningen. Aan de wedstrijd doen vier teams mee die ieder bestaan uit tenminste vijf studenten (universitair/HBO), die vanuit verschillende vakgebieden hun expertise aan het ontwerp bijdragen. De studenten baseren hun ontwerp op de ideeën en inbreng van de bewoners van de straat waarvoor zij de verlichting ontwerpen.

Bewonersjury
De ontwerpen worden tijdens de finale in oktober 2011 behalve door een vakjury ook door een bewonersjury beoordeeld. De aftrap voor de ontwerpwedstrijd in Groningen is op 10 maart gegeven door wethouder Stadsbeheer Jannie Visscher. Dit was tevens de eerste kennismaking van ‘Team Lux’ met de bewoners van de Marsstraat.

Dimmen
In Groningen wordt een groot deel van de straatverlichting gedimd. Dit levert een jaarlijkse besparing op van 41% (1 miljoen Kwh), 200.000 euro. De gemeente is voortdurend gespitst op mogelijkheden om verlichting nóg beter en energiezuiniger te maken. Daarom doen we mee aan Light Challenge, een ontwerpwedstrijd voor veilige en duurzame verlichting.

Tauw is mentor
Tauw vervult de rol van mentor/begeleider van het internationale 'Lightsensation team van de NRG Energybattle'. Ook organiseert Tauw samen met de provincie Drenthe een Masterclass voor alle deelnemende teams. Deze Masterclass is gericht op het thema innovatie. Daarbij zal Tauw haar expertise op het gebied van duurzame verlichting demonstreren en de teams meenemen in zowel de theoretische discussie als in de praktijk. Tauw verwacht dat de Light Challenge inspireert voor een nog sneller veranderende markt voor (openbare) verlichting en wil daar graag aan bijdragen.

(Bron: Duurzaam Nieuws)

Lees verder op:

 
Vereniging Noorden Duurzaam
Nieuws
Evenementen
Over Noorden Duurzaam
Ledenlijst