| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen
logo

Ontwikkeling van een gemeenschappelijke profielendatabase voor noordelijke netwerken voor duurzaamheid. Duurzame bedrijven en instellingen kunnen hierdoor op één plaats hun profiel onderhouden en op alle aangesloten netwerken zichtbaar zijn. Zie ook www.codin.nl/samenwerkende-wegwijzers

Projecteigenaar

Contactnet Duurzame Innovatie Noord-Nederland (in 2013 omgezet in vereniging Noorden Duurzaam)

Status

Uitvoering gestart

Werkveld

Diensten.

Duurzaamheidsthema

Duurzame innovatie, Duurzame energie, Duurzame landbouw, Duurzame voeding, Duurzaam bouwen, Duurzame mobiliteit, Duurzame gebiedsontwikkeling, Duurzame bevolkingsgroei, Duurzame zorg, Duurzaam onderwijs en opleiden, Duurzame recreatie en cultuur, Duurzame diensten, Duurzame overheid, Duurzaam inkopen en fair trade, Duurzame bedrijfsvoering.

Looptijd

2011 - 2012

Doelen

Realiseren van een gemeenschappelijke profieledatabase voor portals die duurzame bedrijven en instellingen in de regio in beeld brengen.

Beschrijving

FotoDe duurzame economie groeit. Steeds meer bedrijven en instellingen verleggen hun koers en verduurzamen hun producten, diensten, processen en bedrijfsvoering. Ze doen dat uit overtuiging dat commerciële bedrijven een maatschappeliijke verantwoordelijkheid hebben, en simpelweg omdat er geld mee te verdienen valt.
Ook voor inkopers, van consumenten tot concerns, verandert de wereld. De overheid koopt stelselmatig duurzaam in aan de hand van criteria. Fair trade koffie verovert de supermarkten en de bedrijfsrestaurants. Ook wie inkoopt realiseert zich de effecten daarvan voor people en planet.

Om het marktaandeel van duurzame producten en diensten verder te kunnen laten groeien is het van belang dat na de trendsetters ook de trendvolgers de weg naar duurzaam aanbod weten te vinden. Voor dat doel zijn wegwijzers op het internet belangrijke instrumenten. In Noord-Nederland lopen inmiddels verschillende initiatieven om dergelijke wegwijzers, gidsen, shopping guides of digitale kaarten te realiseren.
Een aantal van die initiatieven heeft besloten een samenwerking te onderzoeken De beoogde samenwerking houdt in dat er in de regio vele lokale en sectorale wegwijzers kunnen ontstaan, en dat die wegwijzers een gemeenschappelijke database hebben waaruit ze bedrijfsprofielen kunnen putten en waaraan ze bedrijfsprofielen kunnen toevoegen.

Voor bedrijven ontstaat hiermee de mogelijkheid om op een willekeurige Noordelijke duurzame portal een bedrijfsprofiel aan te maken, en dat profiel met een muisklik op alle andere duurzame portals in de regio zichtbaar te maken. Voor eindgebruikers wordt het mogelijk om op een lokale portal met een muisklik de hele regio in beeld te krijgen. De samenwerking levert zodoende meerwaarde voor alle betrokkenen.

In de uitvoering van het project wordt het CODIN Contactnet geschikt gemaakt voor gebruik vanuit andere portals. In de portals van de andere projectdeelnemers wordt een pagina in de eigen vormgeving aangebracht met een gefilterde weergave van het CODIN Contactnet.

Voor de bekostiging is van belang dat alle deelnemers de drempel voor registratie laag willen houden (gratis basisregistratie). De drempel voor de bedrijven moet laag zijn (een kosteloze registratie. Voor de financiering van de portals en de samenwerking worden verschillende scenarios onderzocht.

De groei van het aantal wegwijzers gaat gewoon door, bouwend op de energie en het enthousiasme bij de diverse partijen. De partijen kiezen voor een gezamelijke inhoud en uitwisselingsmogelijkheid. Bedrijven en instellingen die hun gegevens willen publiceren in een bepaalde wegwijzer kunnen dit daardoor op één plaats bijhouden. Gebruikers kunnen in iedere wegwijzer een volledige overzicht vinden. De kosten voor oprichten van een wegwijzer dalen hierdoor aanzienlijk, hetgeen een stimulans is voor lokale duurzaamheidswegwijzers.

Deelname aan het project Samenwerkende Wegwijzers staat open voor netwerken, bedrijvenparken, gemeenten, stichtingen en anderen die voor hun eigen werkgebied en doelgroepen een overzicht willen bieden van duurzame bedrijven en instellingen. Neem contact op met Peter Bootsma (p.bootsma@codin.nl) voor informatie en overleg.

Op 5 april 2011 is bij Educohof in Emmen een bijeenkomst georganiseerd voor twintig belangstellende bedrijven. Als inleiding over dit project is deze Prezi vertoond:

25 juli 2011: De ombouw van het prototype van "Samenwerkende wegwijzers" naar een productieversie is gereed. Duurzaamheidsnetwerken in Noord-Nederland die het willen uitproberen kunnen een proefversie aanvragen. Zie ook www.codin.nl/samenwerkende-wegwijzers.

 
Socials