| Tafelatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

intro

De leerlingen van twee locaties van het Zernike College startten hun eigen adviesbureau om zo de beide scholen te adviseren welke duurzame maatregelen het kan toepassen.

body

Uitdagende rol voor leerlingen

Het Zernike Montessori Junior College in Groningen en het Zernike Junior College in Haren hebben de ambitie om een duurzame school te worden. Om deze opgave te realiseren dagen de scholen hun leerlingen uit, om hen hierin te adviseren. De scholen geven de leerlingen (12 t/m 15 jaar) de opdracht om contacten te leggen met duurzame bedrijven in de omgeving. Het gaat om het opbouwen van samenwerkingsrelaties met organisaties, waarbij de school in het middelpunt staat. Het duurzaamheidconvenant legt een basis voor samenwerking die voor meerdere jaren resultaten gaat opleveren.

Speeddate met duurzame bedrijven

De leerlingen gaan aan de slag als adviseurs met een eigen bureau. Uiteindelijk moeten ze komen met een concreet voorstel, dat zowel aantrekkelijk als effectief weergeeft welke stappen ze kunnen zetten om tot een duurzame school te komen.

Voor het uitwerken van hun ideeën en adviezen overleggen de leerlingen met diverse bedrijven die uitgenodigd worden op school. Tijdens deze speeddate maken ze kennis met diverse duurzame bedrijven en leggen ze de eerste contacten om tot eventuele samenwerking te komen.

De bedrijven en experts die vertegenwoordigd zijn bij de speeddates:
* Installatiebedrijf Wolter en Dros;
* Schildersbedrijf De Vries;
* De Zaaister, biologische groothandel;
* P&P Projects, duurzame kleding en relatiegeschenken;
* BNL verlichting;
* Melle Koot, ontwerp en interieur (duurzaamste ondernemer 2010);
* Peter Bootsma namens Codin (Contactnet voor Duurzame Innovatie);
* Michiel Berger, Course Manager Center for Energy and Environmental Sciences RUG;
* Martin Velthuis, student Milieukunde;
* Ria Rademaker namens de Natuur en Milieufederatie Groningen.

Uiteraard zijn de leerlingen ook vrij om zelf bedrijven uit te nodigen en te benaderen.

Advies van leerlingen aan Zernike College

De leerlingen presenteren uiteindelijk hun prikkelende adviezen en innovatieve ideeën op het eindevenement op 28 april in het Hampshire Hotel te Groningen. Vanaf 18.45 zijn de genodigden welkom om dit evenement bij te wonen. Door een deskundig panel worden de beste adviezen gekozen om daadwerkelijk uit te voeren op de twee locaties van het Zernike College.

Aan het einde van de avond worden de beste adviezen per vestiging gehonoreerd met een bedrag van € 5.000,-. Het bedrag wordt symbolisch overhandigd aan leerlingen en directeuren van beide locaties door Guus Hoen van de provincie Groningen. Met het bedrag wordt een eerste stap naar een duurzame school gezet.

(Bron: LVDO Nieuwsflits)

 
Vereniging Noorden Duurzaam
Nieuws
Evenementen
Over Noorden Duurzaam
Ledenlijst