| Tafelatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

intro

Stichting zoekt voorbeelddorpen in Groningen, Friesland en Drenthe

body

Een nieuwe stichting wil in Groningen, Friesland en Drenthe één dorp of wijk – een per provincie – in zijn geheel energieneutraal maken. De namen van de dorpen zijn nog niet bekend. "We zijn met verschillende dorpen in gesprek", zegt directeur Frans Stokman van bureau Decide uit Groningen. Na de eerste drie moeten meer kandidaten volgen.
Stokman is een van de drie partners achter de stichting in oprichting Samen Energie Neutraal. De anderen zijn Hedzer van Houten, voormalig directeur-bestuurder van woningcorporatie Woonconcept in Meppel, en Pieter Brink van B+O Architectuur en Interieur uit die plaats.

Stokman: "Elk huis afzonderlijk energieneutraal maken kan meestal niet. Door samenwerking lukt hetmet een compleet dorp wel. We brengen het energieverbruik van een bestaand huis terug tot op een niveau waarop de bewoners zelf de benodigde energie kunnen produceren met zonnepanelen."

Decide is verbonden met de afdeling sociologie van de Rijksuniversiteit en heeft ervaring met bewonersparticipatie. Stokman, onder meer oprichter van de succesvolle
energiecoöperatie Grunneger Power, is ervan overtuigd dat veel burgers staan te popelen. "Als politiek en woningcorporaties de juiste voorwaarden scheppen, pakken
burgers dit zelf op. Zij produceren leefbaarheid zelf."

Lees verder op:

 
Vereniging Noorden Duurzaam
Nieuws
Evenementen
Over Noorden Duurzaam
Ledenlijst