| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

intro

Dit jaar krijgt bedrijventerrein Messchenveld in Assen slimme lantaarnpalen op basis van sensoren en LED-verlichting. De lampen reageren op beweging. Zo kan de gemeente zo’n 65 procent op de energielasten besparen zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid op het bedrijventerrein. De uitstoot aan CO2 vermindert met 15 ton per jaar.

body

Door de lantaarnpalen op het bedrijventerrein uit te rusten met sensoren branden ze alleen wanneer het nodig is. Als er niemand in de buurt is, dimt het licht. Loopt, rijdt of fietst er iemand, dan gaat het licht branden. De lichten communiceren via de centrale met elkaar. Zo brandt er altijd een rij van lampen zodat het licht met de weggebruiker meebeweegt. Ook de sterkte is aan te passen. Is het rustig, dan is het licht sterk gedimd. Bij een calamiteit kunnen de lampen op volle sterkte branden. Dit is belangrijk voor de hulpdiensten.

De slimme lantaarnpalen leveren Assen een behoorlijk financieel voordeel op. Nu nog verbruikt de straatverlichting 34.000 kWh per jaar. Als de lantaarnpalen optimaal functioneren, kan dit terug naar zo’n 10.000 kWh. Verder bespaart de gemeente behoorlijk op onderhoudskosten waardoor het nieuwe systeem zich in zes tot acht jaar terugverdient.

Lees verder op:

BijlageGrootte
dagblad_noorden_06jun2012.pdf76.08 KB
 
Socials