| Tafelatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

intro

De Betontafel Drenthe is in gesprek met de verantwoordelijke wethouder in Emmen over een betonconvenant. ‘Wij willen graag dat Emmen dezelfde werkwijze als Twente gaat hanteren in haar opdrachtgeverschap van betontoepassingen’, zegt tafelbegeleider Dirkjan Bours.

body

Wildlands en De Nieuwe Afsluitdijk
Mooie voorbeelden van hergebruik van beton, leveren bijvoorbeeld Wildlands Adventure Zoo en de gemeente Harlingen.Wildlife gaat bij de uitbreiding van het park beton uit het oude dierenpark hergebruiken. In Harlingen worden mogelijkheden bekeken tot hergebruik van een betonplaat die in het centrum van de stad ligt, voor een vismigratieproject, dat onderdeel is van project De Nieuwe Afsluitdijk. Zowel de gemeente als de provincie Fryslân zijn hierbij betrokken. Daarbij spelen ecologische vragen rond beton een rol: heeft beton effect op de reuk en smaak van de vissen? Dit wordt nader onderzocht.

Hergebruik latex
De Ketentafel Verf in Groningen richt zich ook op hergebruik. Afvalbeheer Regio Centraal Groningen (ARCG) - een samenwerkingsverband van de gemeenten Bedum, Groningen, Grootegast, Haren, Leek, Marum, Ten Boer en Zuidhorn - bekijkt of ze hergebruik van latexverf kunnen stimuleren. Voor dit onderzoek maken ze gebruik van de community repaint methode (http://communityrepaint.nl/). De Ketentafel heeft onlangs drie nieuwe leden mogen verwelkomen: Olijslager BV, Suez en Procoatings.

Duurzaamheid in cijfers
Bij de Ketentafel Asfalt Noord Nederland hield Mantijn van Leeuwen van NIBE vorige week een presentatie over het gebruik van DuboCalc. De Ketentafel gaat het gebruik van DuboCalc promoten en zelf gebruiken als tool om de duurzaamheid van asfalt in cijfers (Milieu Kosten Indicator) uit te drukken. Met DuboCalc zijn alle milieueffecten van een materiaal gedurende de hele levenscyclus, vanaf de winning tot en met de sloop, en het energiegebruik van een Grond- Weg- en Waterbouwwerk te berekenen. Vervolgens rekent DuboCalc deze effecten – én de effecten van alle andere materialen die ook in dat GWW-werk toegepast worden – om via de zogenaamde ‘schaduwprijsmethode’ tot één getal; de Milieu Kosten Indicator-waarde.

Zie ook:

 
Vereniging Noorden Duurzaam
Nieuws
Evenementen
Over Noorden Duurzaam
Ledenlijst