| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

intro

Het Nederlandse bedrijf SeaQurrent® heeft na een periode van intensief onderzoek in samenwerking met haar partners een innovatieve energieopwekker ontwikkeld: de TidalKite Power Plant. In januari vonden de eerste tests met deze ‘multi wing’ onderwater vlieger plaats bij Onderzoeksinstituut MARIN te Wageningen. De resultaten zijn veelbelovend.

body

BEWEZEN EFFECTIEF

Ing. Youri Wentzel, oprichter van SeaQurrent en uitvinder van de TidalKite Power Plant: ‘De effectiviteit van het systeem, gecombineerd met de lage kosten voor de bouw, de installatie en het onderhoud, kan voor een internationale doorbraak zorgen door elektriciteitsopwekking uit ondiepere kustwateren met lagere stroomsnelheden financieel aantrekkelijk maken’. De testresultaten laten zien dat we op het juiste spoor zitten en dit geeft zeer veel vertrouwen voor de toekomst. Prof. Dr. Eize Stamhuis van de Rijksuniversiteit Groningen: ‘De praktijktest van het prototype bij Marin toont aan dat de vlieger al grote krachten opwekt bij lage stroomsnelheden die in lijn liggen met de voorspellingen van het theoretische model’.

HOE WERKT DE TIDALKITE POWER PLANT
Het gepatenteerde systeem bestaat uit meerdere subsystemen. De TidalKite onderwatervlieger heeft een simpel, maar robuust ontwerp en zit vol slimme elektronica. De vlieger zelf is met een kabel aan de zeebodem verankerd en perst vloeistof naar een hydromotor. De hydromotor bevat een generator die de groene elektriciteit opwekt. Het volledige systeem is zo ontworpen dat deze ecologisch verantwoord werkt en veilig is voor zeeleven. De TidalKite bestaat uit meerdere vleugels, waardoor deze in staat is om in één beweging een grote hoeveelheid energie te oogsten uit het langsstromende water.

GETIJDE-ENERGIE ONMISBAAR IN EEN TOEKOMSTIG ENERGIESYSTEEM
SeaQurrents TidalKite Power Plant is een belangrijke aanvulling op bestaande technologieën die duurzame energie opwekken uit minder voorspelbare bronnen, zoals zon en wind. In tegenstelling tot zon en wind is getijstroming zeer voorspelbaar en altijd beschikbaar. Dit is belangrijk voor de stabiliteit en betaalbaarheid van het elektriciteitssysteem. In het huidige systeem zorgen fossiel gestookte centrales vaak nog voor de basislast elektriciteitsbehoefte. In de toekomst kan een substantieel deel van dit basislast vermogen vervangen worden door duurzaam opgewekte stroom uit getijde-energie, aangevuld met wind en zon.

DE VOORDELEN
Het TidalKite systeem kent grote voordelen ten opzichte van bestaande getijde-technologieën, die vaak alleen rendabel zijn in een beperkt aantal gebieden; de zogenaamde ‘hotspots’, met sterke tot zeer sterke getijstroming. TidalKite Power Plant is al rendabel in langzaam stromend getijde water dat wereldwijd veel ruimer aanwezig is. Naast dat gebieden met lagere stroomsnelheden dichter bij het elektriciteitsnet en –vraag liggen is een ander belangrijk voordeel van het langzaam stromende water dat de omstandigheden milder zijn en het systeem daardoor relatief minder zwaar gebouwd kan worden en er minder slijtage optreedt. Dit allemaal heeft een positief effect op de kosten van de opgewekte elektriciteit.

GESCHATTE POTENTIE
De totale markt voor energie uit getijstroming wordt tenminste geschat op een technische potentie van 100GW. Eén TidalKite Power Plant wekt 500kW op, genoeg om ongeveer 700 huishoudens een jaar lang van groene stroom te voorzien. Wanneer het systeem in serie wordt opgesteld kunnen projecten van tientallen tot honderden megawatts worden ontwikkeld waarmee een significante bijdrage kan worden geleverd het verduurzamen van onze elektriciteitsvoorziening.

Wie zitten achter de TidalKite?
De TidalKite Power Plant wordt ontwikkeld door SeaQurrent in samenwerking met partners. De Rijksuniversiteit Groningen richt zich op het theoretisch model en het uitvoeren van gespecialiseerde lab-testen voor de verdere optimalisatie van hydrodynamische eigenschappen van het systeem. Het schaalmodel voor de test bij Marin is in nauwe samenwerking ontworpen en gebouwd door het Friese innovatieve scheepstechnisch bedrijf Goos Watersport te Grou.

De uitvinder van de TidalKite Power Plant en directeur van SeaQurrent, Youri Wentzel, is tevreden met de resultaten: ‘De resultaten behaald bij MARIN zijn zeer bemoedigend voor onze plannen en geven vertrouwen voor de verdere ontwikkeling van het TidalKite systeem. De verwachting is dat de technologie in 2019 gereed is en vervolgens al binnen enkele jaren op prijs kan concurreren met offshore wind’.

© Redactie duurzaamnieuws.nl

 
Socials