| Tafelatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

intro

Anneke Lindeman (59 jaar) is vanaf 1981 werkzaam op het gebied van educatie. Sinds 2001 is ze als zelfstandige actief met Anneke Lindeman Educatieve Projecten. Haar hart ligt in het bijzonder bij de internationale kant van duurzaamheid en MVO. Voor het onderwijs (van basis- t/m MBO) heeft ze projecten ontwikkeld en uitgevoerd over Fairtrade, ontwikkelingssamenwerking, vluchtelingen en de multiculturele samenleving. Daarnaast wordt ze als generalist vaak ingezet als projectleider bij maatschappelijke organisaties, zoals de noordelijke Natuur en Milieufederaties en het IVN. Ze houdt van organiseren en is een echte ‘regelneef’. Zo was ze voor de gemeente Groningen projectleider om innovatieve (startende) ondernemers te ondersteunen bij het verbeteren van hun businessplan en het vinden van financiering. Anneke wil graag een steentje bijdragen aan een ‘betere wereld’, waarin iedereen een eerlijke kans heeft en waarin we behoedzaam omgaan met de aarde. Dat doet ze door haar expertise als antropoloog in te zetten in de ontwikkeling en uitvoering van (educatieve) projecten.

body

Lidmaatschap Noorden Duurzaam
Vanuit haar betrokkenheid bij MVO was Anneke al lid van voorloper CODIN. Anneke: “Ik heb sterke behoefte aan samenwerking tussen partijen; het smeden van coalities en het bundelen van krachten. Door het leggen van onverwachte dwarsverbanden wil ik gezamenlijk tot bijzondere resultaten komen. Ik vind het een sport om met een groep de neuzen in dezelfde richting te krijgen. Bovendien hoop ik via Noorden Duurzaam gelijkgestemden van verschillende achtergronden te ontmoeten.”
Anneke is binnen ND actief als secretaris van de Tafel Duurzaamheidseducatie en van de Fairtrade Tafel. Anneke vindt het plezierig en inspirerend om met tafelgenoten na te denken over de stappen die wij kunnen zetten om het Noorden te verduurzamen. En dan aan de slag ermee! Anneke: “De Tafel Duurzaamheidseducatie is al langere tijd zoekende naar de goede ingangen en heeft de juiste, concrete aanpak nog niet gevonden. En hoewel ik mijn tafelgenoten altijd graag ontmoet, vind ik het wel belangrijk dat we binnenkort in actie komen omdat ik bang ben dat de energie anders weglekt.”

Horeca-campagne “Flairtje-menu”
Bij de Fairtrade tafel zijn de leden hard aan het werk onder de naam “Het Faire Noorden”. De tafel heeft zich voorgenomen de komende jaren verschillende onderwerpen en doelgroepen op het gebied van Fairtrade aan te pakken en start dit najaar met een horeca-campagne. Doel is dat tenminste 30 horecabedrijven in het noorden een maand lang een speciaal ‘Flairtje-menu’ aanbieden; vanaf de landelijke Fairtrade week die start op 29 oktober tot 1 december 2016. In dit menu zijn minimaal 3 Fairtrade producten en één streekproduct verwerkt. Anneke: “Fairtrade geeft een goed gevoel, zowel voor de deelnemende bedrijven als voor de klanten in de horeca. Je draagt als bedrijf iets bij aan harmonie in de wereld, terwijl de consument geniet. Dat is win-win. Bovendien biedt het de horeca de kans om een mooi verhaal te vertellen over de herkomst van een product. En steeds meer klanten willen dat ook graag weten.”

De Flairtje-campagne is in 2015 in de gemeente Utrecht voor het eerst met succes uitgevoerd en dit jaar werkt de tafel nauw met hen samen. Dat betekent onder meer dat de tafel een eigen, noordelijke pagina krijgt op www.flairtje.nl. De werving van deelnemers gebeurt in nauwe samenwerking met lokale Fairtrade werkgroepen. Tot nu toe loopt dat als een tierelier. Er zijn al 48 aanmeldingen en de verwachting is dat tijdens de campagne tussen de 50 en 60 noordelijke horecabedrijven een Flairtje-menu zullen aanbieden. Belangstellende bedrijven kunnen zich nog tot eind oktober aanmelden via noord@fairtradegemeenten.nl

Anneke: “Momenteel zet ik me ongeveer één dag per week in voor de Flairtje-campagne. Het motiveert mij enorm om te merken dat er bij alle betrokken partijen veel goodwill is om van de Flairtje-campagne een succes te maken. Onze tafel werkt als een geoliede machine en de werksfeer is uitstekend. Ook horeca-ondernemers en Fairtrade werkgroepen reageren enthousiast. We zijn erg blij met de subsidie van de gemeente Groningen, provincie Friesland en provincie Drenthe, zodat de campagnekosten gedekt zijn en een klein deel van de uren van de ZZP-ers aan onze tafel kan worden vergoed.”

De Fairtrade tafel is goed bezet met de volgende leden: Anke van Duuren (Gemeente Groningen en Regioadviseur Fairtrade Gemeenten in het Noorden), Mirjam Pruis (Groen Gedrag (ZZP-er)), Hanneke Lestestuiver (Youth Food Movement Groningen), Sytske de Jong (Trunk & Branches (ZZP-er)), Ellen Cruijs (Wereldwinkel Groningen), Anoesjka Duinstra (Fair Fryslân projectleider provincie Fryslân), Hil-Chi Wai (marketingdeskundige, vrijwilligster communicatie) en Anouk Wortel (Young and Fair). Anneke: “Het zou mooi zijn als uit Drenthe nog een enthousiasteling zin heeft om aan schuiven, want er zit nog geen vertegenwoordiger uit die provincie aan tafel.”

Tot slot
Anneke: “Ik heb 35 jaar werkervaring als projectleider met betrekking tot (internationale) duurzaamheidsthema’s. Voor een nieuwe opdracht ben ik graag te porren!”

 
Vereniging Noorden Duurzaam
Nieuws
Evenementen
Over Noorden Duurzaam
Ledenlijst