| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

intro

Nederland kan zeker honderd miljoen euro per jaar besparen op de kosten van straatverlichting dankzij een in Groningen ontwikkelde intelligente lantaarnpaal. Die lantaarnpaal dimt automatisch het licht wanneer er geen voorbijgangers in de buurt zijn, maar zodra er weer beweging in de buurt is gaat de paal weer op volle kracht schijnen. De intelligente lantaarnpaal is ontwikkeld door het Groningse bedrijf Tvilight.

body

Straatverlichting kost Nederland jaarlijks nu nog 310 miljoen euro. Door de uitvinding van Tvilight kan tot 80 procent bespaard worden op het energieverbruik van lantaarnpalen. De lantaarns zijn ontwikkeld door oprichter Chintan Shah.

Toen Chintan Shah voor zijn werk veel in het vliegtuig zat viel hem iets op. ‘Wat me verbaasde, was dat de straatverlichting ook midden in de nacht volop brandde. Laatst hoorde ik astronaut André Kuipers nog zeggen dat je de lichtvervuiling van Nederland en België zelfs uit de ruimte kunt zien.’

Shan, die eerst in India en later in Delft studeerde, ging op zoek naar een oplossing. ‘Ik ging in gesprek met een van mijn professoren en ontwikkelde een idee voor intelligente straatverlichting.’ Door een klein kastje dat op lantaarnpalen kan worden gemonteerd, wordt het licht tot 20 procent gedimd wanneer er geen voorbijgangers zijn. Zodra de ingebouwde sensor verkeer signaleert, zendt het een signaal naar lantaarnpalen in de omgeving en gaat de verlichting volop branden. Hierdoor kan tot 80 procent van de energie bespaard worden.

Lees meer:

 
Socials