| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

intro

In Groningen is de suikerbiet aan een tweede jeugd begonnen. De oude, trouwe biet blijkt dankzij nieuwste voedingstechnologie veel meer rendement op te kunnen leveren. Onderdelen van de biet die tot voor kort werden weggegooid, blijken toch zeer waardevolle grondstoffen te bevatten. De suikerbiet is dus het nieuwe goud van Groningen.

body

De Suiker Unie in Hoogkerk is namelijk zeer voortvarend de weg van de duurzaamheid ingeslagen en blijkt met haar belangrijkste grondstof – de suikerbiet – tamelijk spectaculaire nieuwe dingen te kunnen doen. Zo wordt er binnenkort biogas uit geproduceerd en blijken de bieten ook nog een perfecte basisgrondstof voor afbreekbaar plastic. De suikerbiet, inclusief het loof dat vroeger werd weggegooid, blijkt daarmee nu een nieuwe schat voor de Suiker Unie.

Tot voor kort werd er niets gedaan met het bietenblad, maar in het kader van de Bio Based Economy gaan ze daar nu ook wat mee doen. ‘Dat bietenloof gaan we in Hoogkerk vergisten. Dat levert straks grote hoeveelheden biogas op. Wij verbruiken 100.000 ton grondstoffen per jaar. Daar willen we straks 16 miljoen kubieke meter biogas van maken’, aldus Fetter.

In Hoogkerk zijn de installaties al in aanbouw die gaan zorgen voor de vergisting en voor de productie van het biogas. Dat biogas zal worden opgewerkt tot tien miljoen kubieke meter groen gas van aardgaskwaliteit, en wordt dan in zogenaamde ‘hubs’ toegevoegd aan het leidingennet van de Gasunie.

Aldus is het streven naar duurzaamheid een enorme inspirator geworden voor het ontwikkelen van nieuwe technologie. De suikerbiet uit Groningen krijgt daarmee een nieuwe toekomst. ‘Duurzaamheid is een keuze. Maar ook een geloof. Je moet er heilig in geloven. En dat doe ik’, aldus directeur Bram Fetter.

Lees meer:

 
Socials