| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

intro

Minister Verhagen heeft besloten subsidie beschikbaar te stellen voor de vervolgfase van een bijzonder energieproject in de Groningse wijk Hoogkerk. Het gaat om een proef met een slim energienet, oftewel ‘smart grid’, waarbij consumenten niet alleen elektriciteit kunnen afnemen, maar ook aan het net kunnen leveren, wanneer ze wat over hebben.

body

Het gaat om het project PowerMatching City dat in 2010 voor de eerste keer als een wereldprimeur als slim energienet of ‘smart grid’ werd geïmplementeerd. De gunstige resultaten hebben ertoe geleid dat het project een vervolg krijgt en wordt uitgebreid.

De proef met 25 woningen heeft eerder dit jaar aangetoond dat het mogelijk is om met bestaande technologieën een smart grid of slim energienet te creëren met bijbehorend marktmodel. Met het systeem kunnen consumenten vrij elektriciteit uitwisselen en blijft het comfortniveau op hetzelfde peil. De eerste fase van het project is succesvol afgerond en vervult een internationale voorbeeldfunctie als eerste geïntegreerde smart grid demonstratie.

Lees verder op:

 
Socials