| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

Veranderingen in complexe systemen gaan in het algemeen soepeler als de omstandigheden gunstig zijn. Het zevende werkveld gaat daarom over voorwaardenscheppende projecten, die op enige afstand helpen om de weg voor projecten in de andere werkvelden te effenen. Bijvoorbeeld door opvoeding, bewustwording, regelgeving en stimuleringsbeleid.

Transitieprojecten zijn in het algemeen bedoeld om voorwaarden voor duurzame innovatie te creëren of te verbeteren. Ze leveren zelf dus geen innovatie of C2C-product op maar dragen er toe bij dat ondernemingen hun business case hiervoor eerder sluitend krijgen. Anders gezegd: transitieprojecten gaan over het veranderen van spelregels, ze zijn marktoverstijgend.

Voorbeelden van onderwerpen voor transitieprojecten:
- Netwerken: Lokale/regionale denktanks, CODIN Gids, Advies duurzaam inkopen, Netwerk productontwikkelaars
- Overheidsbeleid: Visievorming, Indicatoren, Regionale Agenda, Ketentransparantie, Regelgeving, Subsidies, Duurzaam inkopen, Overheidscommunicatie
- Voorlichting en communicatie: Nieuwsberichten, Website, Beursstand, C2C-tentoonstelling, Campagne C2C-cadeaucultuur
- Kennismanagement: Kenniscentrum duurzame innovatie, Normalisatie, Onderwijsprojecten, Seminars, Beroepskwalificaties / arbeidsmarkt, Kennismarkt, Onderzoeksprogr materialen, Onderzoekprogramma verbindingstechnologie

Transitieprojecten fungeren in de gebruikte indeling als restcategorie. Een project dat niet bij een van de andere projectsoorten gerekend kan worden, wordt bij transitieprojecten meegerekend.

Transitieprojecten kunnen een rechtstreekse werking hebben, bijvoorbeeld door van overheidswege regelgeving of subsidieregelingen aan te passen. Meer indirect kan ook, bijvoorbeeld door inzet op visieontwikkeling, kenniscirculatie, onderwijs of bewustwording. Transitieprojecten kunnen verder gericht zijn op de nieuwe ruimte voor duurzaamheid die kan ontstaan door stimulering, subsidie of uitdagingen (carot) of juist op beperken van ruimte voor onduurzaamheid door regelgeving, zelfregulering of maatschappelijke druk (stick).

Transitieprojecten zijn in het algemeen initiatieven van publieke organisaties, zoals overheden, semi-overheden, netwerken, kennisinstellingen. Ook politieke partijen en media kunnen betrokken zijn. Transitieprojecten brengen doorgaans geen geld op en moeten dus vaak volledig gefinancierd, gesubsidieerd of gesponsord worden.

Een voorbeeld van een transitieproject is de CODIN Gids. Deze gids is niet alleen een etalage voor bedrijven met bewezen duurzame resultaten, maar ook voor bedrijven die onderweg zijn, een duurzame missie uitdragen en zichtbare inspanningen verrichten op dit gebied. De gids bevordert netwerkvorming tussen vraag en aanbod van duurzame producten en stimuleert daarmee structurele omzet van deze bedrijven. Dat stelt hen in staat om te investeren in verdere verduurzaming van hun productaanbod en is zodoende een belangrijke hefboom voor transitie. Zie ook project 1 in bijlage 4, en de proefversie van de CODIN Gids op www.codin.nl.

 
Socials