| Transitieatlas | Niet ingelogd | Nieuw account | Inloggen

Als duurzaam innoveren wordt opgevat als 'innoveren richting C2C', dan is er nog een lang weg te gaan, want de C2C-criteria zijn niet eenvoudig in praktijk te brengen. De omslag zou, als die slaagt, wel eens een generatie of twee kunnen duren. Er kan dan gesproken worden van een 'transitie'. Transities kunnen op eigen kracht plaatsvinden, maar kunnen ook doelbewust versneld worden. Dat heet 'transitiemanagement'. Hieronder twee inleidende teksten hierover van Nederlandse kenniscentra op gebied van transities en transitiemanagement.

Kenniscentrum Transities TNO:

Een 'transitie' is een structurele maatschappelijke verandering die het resultaat is van op elkaar inwerkende en elkaar versterkende ontwikkelingen op het gebied van economie, cultuur, technologie, instituties en natuur & milieu.

Voor het bewerkstelligen van transities zijn tal van samenhangende 'systeeminnovaties' nodig: vernieuwingen op het niveau van technologieën, maar ook regels en organisatievormen. Een voorbeeld van een transitie uit het verleden is de transitie van steenkool naar aardgas als belangrijkste energiedrager. Hiervoor waren systeeminnovaties nodig voor aardgaswinning en distributie, woningbouw en de ontwikkeling van (huishoudelijke) apparatuur. Voor velen was het in die tijd moeilijk te bevatten dat steenkool niet langer gebruikt zou worden en dat aardgas de toekomst zou worden. Duidelijk is het nu in ieder geval dat transities vaak lang duren: meerdere generaties lang.

In onze huidige maatschappij worstelen diverse sectoren en domeinen met hardnekkige, langslepende problemen. Symptomen van onduurzaamheid zijn overduidelijk aanwezig in de landbouw, verkeer en vervoer, watermanagement, energievoorziening, bouwsector en gezondheidszorg. TNO werkt met overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties om transities naar een duurzame samenleving te bewerkstelligen.

Bron: http://www.tno.nl/content.cfm?context=markten&content=samenwerking&laag1...

Instituut DRIFT, Erasmusuniversiteit Rotterdam:

Hardnekkige problemen zijn diep geworteld in onze maatschappij. Ze zijn niet met simpele maatregelen op te lossen. Brede, maatschappelijke veranderingen zijn nodig. Alleen zo kan duurzaamheid worden bereikt.

Nederland is een welvarend, goed georganiseerd land. Toch ervaren mensen dagelijks problemen, zoals files, schrijnende toestanden in de zorg en een slechte luchtkwaliteit. Daarnaast worden we regelmatig opgeschrikt door crisissen, zoals veeziekten, wateroverlast en hoge olieprijzen.

Simpele oplossingen klinken aantrekkelijk en daadkrachtig, maar falen meestal. Meer asfalt trekt bijvoorbeeld meer verkeer aan en dat verergert de luchtvervuiling. De NS is geprivatiseerd, maar reizigers blijven ontevreden. Er is 14 miljard Euro extra in zorg gestoken, maar de problemen blijven. Systemen zoals ons vervoerssysteem, energiesysteem of zorgsysteem zullen in hun geheel en structureel moeten veranderen om de problemen op te lossen. Als slechts één onderdeel wordt aangepakt, dan zal dat tot problemen bij andere onderdelen leiden.

Zulke brede maatschappelijke veranderingen, oftewel transities, kunnen alleen in goede banen worden geleid met een nieuwe manier van kijken naar deze problemen en een nieuwe manier van handelen en beïnvloeden.

Daar wil DRIFT aan bijdragen. DRIFT is een nieuw onderzoeksinstituut dat de kennis over transities vergroot door wetenschappelijk onderzoek en door te werken in de praktijk. DRIFT adviseert overheid, bedrijven en andere organisaties over transities.

Bron: http://www.drift.eur.nl/files/DRIFT_transities_inleiding.pdf

 
Socials